Σε ακόμη πιο μαζικές κινητοποιήσεις καλεί η ΕΟΑΣΝΛ

 Τους αγρότες και κτηνοτρόφους που συμμετείχαν στο χθεσινό μαζικό και και αγωνιστικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, χαιρετίζει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και ειδικότερα «τους δεκάδες αγρότες του σεισμόπληκτου Δήμου Τυρνάβου που συμμετείχαν με τα τρακτέρ τους δίνοντας το μήνυμα ότι είμαστε σε εγρήγορση παρά τις δυσκολίες του καλοκαιριού και πως θα αξιοποιήσουμε κάθε μορφή αγώνα το επόμενο διάστημα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας».

Παράλληλα χαιρετίζει τους εργαζόμενους «που εξέφρασαν την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση τους στον αγώνα μας στέλνοντας το μήνυμα ότι η συμμαχία μαζί τους μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας» και υπογραμμίζει πως «η μεγάλη κινητοποίηση στη Λάρισα, οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στους άλλους νομούς της χώρας από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ανάγκασαν τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης να εμφανιστεί μετά από δυο μήνες και να κάνει μια σειρά από εξαγγελίες που σε καμιά περίπτωση δεν απαντάνε στις ανάγκες και στα αιτήματα που του έχει θέσει το αγροτικό κίνημα».

Σημειώνει, ακόμα, «προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών, να ξεγελάσει και να καθησυχάσει, να ανακόψει την οργή και αγανάκτηση που οδηγούν σε κινητοποιήσεις γιατί το μόνο που τους τρομάζει είναι τα τρακτέρ στους δρόμους.

  • Εξήγγειλε ότι θα δοθεί το 40% προκαταβολή από το συνολικό ποσό αποζημίωσης κάθε αγρότη τέλος Ιούλη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, να γραφτούν τα πορίσματα, να διασταυρωθούν τα στοιχεία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, να κοινοποιηθούν στους δικαιούχους. Με τις πληροφορίες που έχουμε από τον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις προχωράνε με πολύ αργό ρυθμό εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και του μέγεθος των ζημιών. Αλλά ακόμη και να τα καταφέρουν γιατί να μην δώσουν όλο το ποσό στους δικαιούχους στο τέλος Ιούλη τότε;

  • Η προκαταβολή έπρεπε να είχε ήδη δοθεί στους δικαιούχους αφού τα καλλιεργητικά έξοδα όπως και τα οικογενειακά έξοδα επιβίωσης τρέχουν. Να θυμίσουμε ότι κάτω πάλι από την πίεση του κινήματος για τον Ιανό οι αποζημιώσεις είχαν δοθεί στο στρέμμα και σε περίπου ενάμιση μήνα από την ημερομηνία των πλημμύρων. Γιατί δεν έγινε το ίδιο με τον παγετό;

  • Εξήγγειλε ότι οι αγρότες θα αποζημιωθούν στο 100% της ασφαλιζόμενης παραγωγής σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Για να μην κοροϊδευόμαστε, είναι γνωστό πως για τις δενδρώδεις καλλιέργειες για ζημιές από τον παγετό ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει για το 100% ζημιάς μόνο το 61.6%, και για τις άλλες καλλιέργειες αμπέλια, σιτηρά κλπ ως 74.6%. Συνεπώς με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αν δεν ανασταλούν τα άρθρα 7 και 9 οι παραγωγοί θα πάρουν ψίχουλα και ούτε το κόστος παραγωγής δεν θα καλυφθεί.

  • Μίλησε για το πόσο πολύ έχει ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με προσλήψεις και σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα υποκαταστήματα όταν πάμε για διαμαρτυρία μας λένε ότι δεν έχουν επαρκή προσωπικό να φέρουν έγκαιρα εις πέρας την εκτιμητική διαδικασία».

«Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, η ΕΟΑΣΝΛ, παλεύουμε και απαιτούμε τα ήδη γνωστά αιτήματα μας να γίνουν πράξη από την κυβέρνηση. Πάνω από όλα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να γίνει κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% σε όλα τα στάδια της παραγωγής αλλά και το κεφάλαιο, από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και οδηγούν στη βεβαιότητα ότι οι πληττόμενοι αγρότες αλλά και κτηνοτρόφοι, θα πάρουν ψίχουλα αποζημιώσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ενωτική Ομοσπονδία.

«Μην μας πουν που θα βρουν τα χρήματα αφού δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ» τονίζει και προσθέτει πως μπορούν «να τα βρουν εκεί που βρήκαν τα:

  • 32 δισεκατομμύρια για να δώσουν σε βιομηχάνους και εφοπλιστές για στήριξη από τις επιπτώσεις της πανδημίας όταν στον πρωτογενή τομέα έδωσαν μόλις 350 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 1%.

  • Τα 380 εκατομμύρια που έδωσαν στα αεροδρόμια για ενίσχυση από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

  • Τα 370 εκατομμύρια που έδωσαν σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για επιστροφή ειδικό φόρου στα καύσιμα και αφορολόγητο πετρέλαιο όταν η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού στη Λάρισα πριν δυο χρόνια για επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο χάθηκε δεν ξέρουμε σε ποιο συρτάρι της κυβέρνησης…

  • Τα 120 εκατομμύρια που έδωσαν στην AEGEAN.

Φτάνουν αυτά ή να συνεχίσουμε την απαρίθμηση;». 

Ένα βασικό συμπέρασμα πρέπει να βγάλουν όλοι οι αγρότες από την κινητοποίηση είναι πως «μόνο με την ανακοίνωση των κινητοποιήσεων στους Νομούς που επλήγησαν από τον παγετό, ξεκίνησαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μετά από δυο μήνες αναμονής. Με πιο μαζικές, δυναμικές κινητοποιήσεις, μπορούμε να κερδίσουμε πολλά περισσότερα και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας».

«Αυτό που τους ανησυχεί και τους πιέζει είναι τα τρακτέρ στους δρόμους και η μαζική συμμετοχή μας και αυτός είναι ο μόνος σίγουρος, ενδεδειγμένος και αποτελεσματικός δρόμος για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα» σημειώνει καταλήγοντας και καλεί τους αγρότες να πιστέψουν «τη δύναμη του αγώνα μας! Δυναμώστε τους Αγροτικούς Συλλόγους και την ΕΟΑΣΝΛ».

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.