Πανηγυρίζει η ιστορική Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος

Πανηγυρίζει το ιστορικό μοναστήρι της Αναλήψεως του Σωτήρος, που βρίσκεται στον οικισμό Καλυβίων Αναλήψεως, λίγο έξω από τη Συκέα Ελασσόνας, την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Ιουνίου.

Η φετινή πανήγυρη πραγματοποιείται όπως και πέρυσι…με «φόντο» τα αναγκαία προληπτικά προστατευτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid-19. Φυσικά, δεν θα πραγματοποιηθεί και φέτος η Λιτάνευση και η μεταφορά πεζή με τη συνοδεία πιστών της Ιερής Εικόνας της Αναλήψεως από τη Συκέα έως την πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος, κάτι που ήταν καθιερωμένο από παλαιά.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων(…με πιστή εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου της εποχής):
ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ
Στις 7 το απόγευμα: Ακολουθία της Ενάτης, αρχιερατικός Εσπερινός και Αρτοκλασία στην Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ
Στις 7:30 π.μ.: Όρθρος – πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος.
Λίγα στοιχεία για την Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στα Καλύβια Αναλήψεως Συκέας Ελασσόνας:
Η Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος βρίσκεται κτισμένη σε απόσταση 3 χιλιομέτρων δυτικά της Συκέας Ελασσόνας, στον οικισμό Καλυβίων Αναλήψεως Συκέας. Παλαιά Σταυροπηγιακή μονή με μεγάλη προσφορά. Το πλήρες και κανονικό όνομα της μονής είναι «Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αναλήψεως». Ωστόσο δεν γνωρίζουμε πότε και πώς καθιερώθηκε να πανηγυρίζει την ημέρα της Αναλήψεως του Σωτήρος και όχι στις 15. Για την ίδρυση της μονής πληροφορούμαστε από την επιγραφή που βρίσκεται στο υπέρθυρο της δυτικής θύρας του Καθολικού, που μαρτυρεί ότι η μονή ιδρύθηκε επί αρχιερατείας του αρχιεπισκόπου Ελασσώνος Γερμανού και το έτος, κατά το οποίο ολοκληρώθηκε η αγιογράφηση του Καθολικού της μονής, ήταν το 1650. Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε από τους μοναχούς Ιωακείμ και Ιωάννη και Διονύσιο. Ήταν ανδρική από της ιδρύσεώς της, ενώ έπαψε να λειτουργεί το 1932 με τελευταίο μοναχό τον ηγούμενο Διονύσιο.

Το 1988, επί μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Σεβαστιανού, εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή γυναικεία αδελφότητα και μέχρι σήμερα έχει ανακαινισθεί πλήρως το Καθολικό και οι υπόλοιποι χώροι του μοναστηριού. Σήμερα, η αδελφότητα αποτελείται από 3 μοναχές, με ηγουμένη την μοναχή Παντάνασσα.

Η αρχιτεκτονική του Καθολικού είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με πλάγιους χορούς. Ο κυρίως ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη από δύο σειρές κίονες, τρείς σε κάθε σειρά. Το Καθολικό κοσμείται από παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Η Μονή διέθετε μεγάλη περιουσία από δωρεές και κληρονομήσεις επί Τουρκοκρατίας και βοήθησε πολύ στην εκπαίδευση των νέων, την εποχή εκείνη. Αρχικά λειτουργούσε κρυφό σχολείο εντός της Μονής. Αργότερα η ίδια χρηματοδότησε την ανέγερση δημοτικού σχολείου στο χωριό Συκέα και κάλυπτε τα λειτουργικά έξοδα και τον μισθό του δασκάλου. Η Μονή αποτελούσε τόπο προσκυνήματος και για ανθρώπους που ήταν βασανισμένοι ή προσπαθούσαν να γιατρευτούν από ασθένειες. Το μοναστήρι στήριξε τους αγώνες του έθνους εναντίον των Τούρκων και στον Μακεδονικό Αγώνα, προσφέροντας στους αγωνιστές υλική βοήθεια και ηθική στήριξη, καθώς και στην Μικρασιάτικη καταστροφή με την υποδοχή των προσφύγων.

Πριν λίγα χρόνια, εγκαινιάστηκε και το Εκκλησιαστικό Μουσείο – Κειμηλιαρχείο της Ι. Μονής, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου.
Η μονή βρίσκεται δίπλα στο χωριό Ανάληψη και μόλις τρία χλμ. από το χωριό Συκέα. Επίσης, απέχει 20 χλμ. από την Ελασσόνα και περίπου 60 χλμ. από τη Λάρισα.

Του Γιάννη Μουκίδη
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.