Με λαμπρότητα και κατάνυξη η εορτή του Αγ. Πνεύματος στην Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Σπαρμού Ολύμπου

Ξεχωριστές μέρες για την ιστορική Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, εκεί όπου για ακόμη μία χρονιά βρέθηκαν εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές στην ετήσια πανήγυρη του Αγίου Πνεύματος (Κυριακή και Δευτέρα), με κυρίαρχα στοιχεία τη θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη.

Και όλα αυτά, με το πράσινο και τον κόσμο να «πλημμυρίζουν» την εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, όπου είναι χτισμένο το επιβλητικό μοναστήρι, εκεί ψηλά στον Όλυμπο.

Άλλωστε, είναι γνωστή η φήμη του φιλόξενου μοναστηριού (...φήμη που «απλώθηκε» σε όλες τις γωνιές της χώρας, με μεγάλη επισκεψιμότητα ιδίως τα τελευταία χρόνια), ως ένα μοναστήρι – «κόσμημα» με ιδιαίτερα δραστήρια αδελφότητα πατέρων, μία ακόμη πνευματική «κιβωτός» της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ως χώρος πνευματικής και ψυχικής ανάτασης και περισυλλογής, ως χώρος ηρεμίας και ησυχίας, ως «βάλσαμο» παρηγοριάς για πολύ κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες.

Την παραμονή της εορτής(απόγευμα Κυριακής), μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός με Θείο Κήρυγμα.

Σήμερα Δευτέρα. ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, αρχικά τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν ο καθηγούμενος της Μονής Σπαρμού – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, αρχιμανδρίτες και πολλοί ιερείς της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ενώ έψαλε χορός ιεροψαλτών.

Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, και με «φόντο» το πράσινο τοπίο του Ολύμπου, έγινε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνας γύρω από το μοναστήρι. Η λιτάνευση της Εικόνας κατέληξε στο αίθριο, στη Φιάλη της Μονής, όπου αναπέμφθηκε δέηση.

Τέλος, το απόγευμα της Δευτέρας, τελέσθηκε Εσπερινός και το μνημόσυνο των κτητόρων της Μονής.

ΚΕΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Χαρακτηριστική και φέτος ήταν η προσέλευση δεκάδων ατόμων, όλων των ηλικιών. Αρκετά άτομα, περιδιαβαίνοντας τους γύρω χώρους της Μονής, ανηφόριζαν δεκάδες μέτρα, λίγο πιο πάνω από το Παρεκκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου, στο Κοιμητήριο της Μονής, σε μια κατάφυτη τοποθεσία, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του πριν 7 χρόνια «κοιμηθέντος» μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, αλλά και ο τάφος του πρόσφατα «κοιμηθέντος» αρχιμανδρίτη - μέλους της αδελφότητας της Μονής π. Χριστοφόρου Παπανικολάου για να ανάψουν ευλαβικά ένα κερί.

Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, το «παρών» έδωσαν:
Η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Νάνος, Κίμων Τσούρης, Γιώργος Κατσιούρας, ο εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού Κώστας Δήμκος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Ελασσόνας, η αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠ Ελένη Ταζέ - Νίκου, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πολλοί προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή.

Του Γιάννη Μουκίδη 
Φώτο: Δημήτρης Καραγιάννης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.