Γ.Μπλιούμης: Χρέος μας η καλλιέργεια ιστορικής μνήμης και γνώσης

«Στη σύγχρονη εποχή και ιδιαίτερα στον αεροπορικό τομέα αντιμετωπίζουμε σύνθετες προκλήσεις, που απαιτούν συνεχή και συστηματική προσπάθεια στην κατεύθυνση επαύξησης των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων και της μαχητικής μας ικανότητας. Οφείλουμε ωστόσο παράλληλα να καλλιεργούμε την ιστορική μας γνώση και να διατηρούμε έντονη την αίσθηση της ιστορικής μας μνήμης μέσα από συστηματική και στοχευμένη ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομιάς» τόνισε ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, εγκαινιάζοντας χθες στο ΑΤΑ τον μουσειακό χώρο «Μορφές Αεροπορικού Πνεύματος».

Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα κτίριο, που τη δεκαετία του ‘30 λειτουργούσε ως χώρος σταβλισμού μονόπλων του Ιππικού και του Σώματος Εφοδιασμού - Μεταφορών του Στρατού Ξηράς, ενώ το 1953 πέρασε στην κατοχή της Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά την ανακατασκευή του μετατράπηκε σε «κτίριο στολίδι», όπως το χαρακτήρισε ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμ. Μπουρολιάς.

Το Μουσείο φιλοξενεί εκθέματα από την ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταξύ των οποίων ένα μαχητικό αεροσκάφος F-104 Starfighter, εξομοιωτές αεροσκαφών A7 και F1, οπλικά συστήματα, βλήματα αεροσκαφών, ιστορικά έγγραφα (συγκρότηση ΑΤΑ, κ.ά.), φωτογραφικό αρχείο, στολές, κ.λπ., ενώ έχει αφιερωθεί χώρος στους 217 πεσόντες του ΑΤΑ.

Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με δέηση στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Λάρισας σεβ. Ιερώνυμος, παρουσία του μητροπολίτη Ελασσόνας, σεβ. Χαρίτωνα.

 «Η ιστορία της Πολεμικής μας Αεροπορίας» τόνισε ο κ. Μπλιούμης απευθύνοντας χαιρετισμό «συνδέεται άμεσα με την περιοχή της Λάρισας όπου λειτούργησε το πρώτο Πολεμικό Αεροπορικό Συγκρότημα στην Ελλάδα. Άρχισε να γράφεται από το 1912, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πολεμικές αποστολές από τους πρωτοπόρους της αεροπορικής ιδέας και συνεχίστηκε στους Βαλκανικούς Πολέμους, τον πρώτο και δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κορέα και την Κύπρο. Τα τελευταία δε σαράντα χρόνια και έχοντας πλέον μεταβεί στη γενιά των αεριωθούμενων αεροσκαφών, το Αιγαίο αποτελεί το σύγχρονο πεδίο, στο οποίο οι αεροπόροι μας έγραψαν και γράφουν σελίδες ηρωισμού στην ιστορία της πατρίδας μας». Πρόσθεσε επίσης, ότι «η δημιουργία αυτού του ιστορικού χώρου έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς επιτρέπει στον επισκέπτη να αποκτήσει μια σαφή εικόνα για την εξέλιξη της Τακτικής Αεροπορίας από το 1952 έως και σήμερα, περιλαμβάνοντας σημαντικά εκθέματα, όπως αεροσκάφη, εξομοιωτές πτήσεων, οπλικά συστήματα, στολές και άλλα αντικείμενα ιστορικού ενδιαφέροντος».

Τέλος, κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «η διατήρηση της ιστορικής μνήμης μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας, τον λαό της και την Πολεμική μας Αεροπορία».

Πηγή: eleftheria.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.