Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην Ελασσόνα: Τρεις μήνες μετά τον σεισμό παραμένουν πολλά προβλήματα άλυτα

 Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι στα χωριά Μεσοχώρι, Βλαχογιάννη, Πραιτώρι, Αμούρι του Δήμου Ελασσόνας, διαπίστωσε από κοντά το κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, και Δημήτρη Αβρανά, δημοτικό σύμβουλο, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελασσόνας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα παραπάνω χωριά.

Στο Μεσοχώρι, το κλιμάκιο του ΚΚΕ, συνομίλησε με σεισμόπληκτους κατοίκους και τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Γιάννη Ζουρλαδάνη, οι οποίοι μετέφεραν την αγανάκτησή τους, καθώς 3 μήνες μετά τους ισχυρούς σεισμούς:

  • Σε 2 οικογένειες δεν έχουν δοθεί ακόμα κοντέινερ - οικίσκοι για τη διαμονή τους, ενώ άλλα 5 κοντέινερ που έχουν δοθεί, δεν μπορούν να κατοικηθούν γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα οι εργασίες σύνδεσης με την αποχέτευση.

  • Σε αρκετά από τα 27 κοντέινερ που κατοικούνται, δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά (άλλα δεν έχουν κοντρόλ, άλλα δεν έχουν φρέον), με αποτέλεσμα οι οικογένειες που μένουν σ’ αυτά, να αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο με τις υψηλές θερμοκρασίες τις ημέρες που έχει πολλή ζέστη, όσο και με το κρύο, πολλές νύχτες. Σε αρκετά κοντέινερ λείπουν τα φίλτρα της αποχέτευσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει αφόρητη δυσοσμία για όσους κατοικούν σ’ αυτά.

  • Τα κοντέινερ δεν έχουν εξωτερικά σκέπαστρα για προστασία από τον ήλιο - ζέστη και από τις βροχές.

  • Από τις 167 οικογένειες που έκαναν αίτημα για να λάβουν το επίδομα έκτακτης ανάγκες των 600 ευρώ, μέχρι τώρα το πήραν μόνο 49!!!

  • Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμο, για την απομάκρυνση των μπάζων από τα πεσμένα σπίτια και την κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων. Ταυτόχρονα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα πληρώσει για αυτό το έργο.

  • Οι αυτοψίες για το επίδομα των 1.200-6.000 ευρώ για απλές επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές καθυστερούν πολύ και φυσικά δεν έχει καταβληθεί σε κανέναν.

Στο Βλαχογιάννη, το κλιμάκιο του ΚΚΕ, συνομίλησε με σεισμόπληκτους κατοίκους και τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Ανδρέα Παπακυπριανό, οι οποίοι μετέφεραν επίσης τα προβλήματά τους, όπως το γεγονός ότι στους 10 οικίσκους - κοντέινερ που κατοικούνται, δεν υπάρχουν κλιματιστικά, εξωτερικά σκέπαστρα για τον ήλιο και τη βροχή. Και εδώ δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμο για την απομάκρυνση των μπάζων από τα πεσμένα σπίτια και την κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων, ούτε ξεκαθάρισε το ποιος θα πληρώσει για αυτό το έργο. Καθυστερούν και σε αυτό το χωριό οι αυτοψίες για το επίδομα των 1.200-6.000 ευρώ. 

Στο Πραιτώρι, το κλιμάκιο του ΚΚΕ, συνομίλησε με σεισμόπληκτους κατοίκους, οι οποίοι εξέθεσαν με τη σειρά τους τα προβλήματα, που είναι ανάλογα με των προηγούμενων. Σε 3 οικογένειες δεν έχουν δοθεί ακόμα κοντέινερ - οικίσκοι, ενώ στα 10 που έχουν εγκατασταθεί οικογένειες, δεν υπάρχουν κλιματιστικά και εξωτερικά στέγαστρα για προστασία από ήλιο και βροχή. Και εδώ δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμο για την απομάκρυνση των μπάζων από τα πεσμένα σπίτια και την κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων, ούτε ξεκαθάρισε το ποιος θα πληρώσει για αυτό το έργο. Και εδώ καθυστερούν οι αυτοψίες για το επίδομα των 1.200-6.000 ευρώ. 

Ανάλογη κατάσταση διαπιστώθηκε και στην συνάντηση που είχε με τους σεισμόπληκτος κατοίκους στο Αμούρι, όπου στα 10 κοντέινερ – οικίσκοι που έχουν εγκατασταθεί οικογένειες, δεν υπάρχουν κλιματιστικά και εξωτερικά στέγαστρα για προστασία από ήλιο και βροχή. Και εδώ δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμο για την απομάκρυνση των μπάζων από τα πεσμένα σπίτια και την κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων, ούτε ξεκαθάρισε το ποιος θα πληρώσει για αυτό το έργο. Οι αυτοψίες για το επίδομα των 1.200-6.000 ευρώ καθυστερούν και το επίδομα δεν έχει καταβληθεί.

Από την πλευρά του ο Τάσος Τσιαπλές, εκ μέρους του κλιμακίου του ΚΚΕ, πέρα από την αυτονόητη συμπαράσταση, τόνισε πως, με βάση και την πείρα που υπάρχει σε ανάλογες περιπτώσεις, χρειάζεται να υπάρξει οργάνωση και κινητοποίηση των πληγέντων, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση, την Τοπική Διοίκηση, ώστε άμεσα να υλοποιηθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης.

Σημείωσε πως οι δυνάμεις του ΚΚΕ με Ερωτήσεις στη Βουλή, στο Περιφερειακό και στο Δημοτικό Συμβούλιο αναδεικνύουν συνεχώς το ζήτημα και διεκδικούν λύσεις στα παραπάνω προβλήματα. Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε πως χρειάζεται να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ σε όλους τους σεισμόπληκτους, αποζημιώσεις 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη αποκατάσταση σπιτιών, καταστημάτων, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, πραγματική θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.