Οταν ο Χριστόδουλος επισκέφθηκε τη Βερδικούσια

 Ήταν τέτοιες ημέρες, 15 χρόνια πριν, μια ζεστή Κυριακή του Ιουνίου, στις 18 Ιουνίου του 2006, τότε που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος μακαριστός πια Χριστόδουλος επισκέφθηκε τη Βερδικούσια Ελασσόνας.

Αφορμή για το θέμα στάθηκε η γραφίδα του «ανήσυχου» και αθόρυβου ερευνητή της τοπικής ιστορίας και πρώην προέδρου του Συλλόγου Βερδικουσιωτών Νομού Λάρισας Θανάση Α. Δήμκου, που φρόντισε με λιτό και απλό τρόπο να αποτυπώσει το συγκεκριμένο γεγονός, χαρακτηρίζοντάς το «μεγάλο ιστορικό και θρησκευτικό γεγονός» για την ορεινή κοινότητα της Βερδικούσιας.

Χαρακτηριστικά, ο Θανάσης Δήμκος «καταθέτει»:
«Η επίσκεψη αυτή, αποτελεί σπουδαίο κοινωνικό, πολιτιστικό, ιστορικό και θρησκευτικό γεγονός για το χωριό μας και ως τέτοιο το καταγράφουμε».

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
Οι φωτογραφίες, που δίνουν και την ατμόσφαιρα της επίσκεψης Χριστόδουλου στη Βερδικούσια, προέρχονται από το προσωπικό μου αρχείο (...καλύπτοντας δημοσιογραφικά για την «Ε» την επίσκεψη) και έρχονται μετά από 15 χρόνια να «δέσουν» με το κείμενο του Θανάση Δήμκου.
Να, πώς περιγράφει ο Βερδικουσιώτης ερευνητής την 18η Ιουνίου του 2006:

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, επισκέφθηκε τη Βερδικούσια στις 18 Ιουνίου 2006. Η επίσκεψη αυτή οφείλεται στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσώνος κυρό Βασίλειο.


Στις 18 Ιουνίου 2006, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος με τη συνοδεία του, βρέθηκε στην Ελασσόνα για τις εκδηλώσεις υποδοχής των Λειψάνων του Αγίου Αρσενίου, από τη Ρωσία, στο νεόδμητο φερώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου Αρσενίου. Εφημέριος του οποίου είναι, ο συμπατριώτης μας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσώνος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων, ο Μητροπολίτης Βασίλειος παρακάλεσε τον Μακαριότατο να επισκεφθούν την όμορφη και ιστορική κωμόπολη Βερδικούσια. Ο Μακαριότατος δέχτηκε με χαρά την πρότασή του και αποφάσισαν να επισκεφθούν μαζί την ορεινή κοινότητα. Ενημερώθηκε αμέσως, ο τότε εφημέριος του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία π. Θεόδωρος Πατσιτός, ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γεώργιος Σάκκας, καθώς και το Κοινοτικό Συμβούλιο. Ο πρόεδρος της Κοινότητας αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βασίλειο για την πρόταση, του απάντησε πως θα τους περιμένουν με μεγάλη χαρά.

Μετά από αυτήν τη συνομιλία, σήμανε συναγερμός στο χωριό. Με επικεφαλής τον πρόεδρο του χωριού, αλλά και οι κάτοικοι, ξεσηκώθηκαν, ώστε να υποδεχτούν τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδας. Στο χωριό επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση. Ο εφημέριος του Ναού π. Θεόδωρος Πατσιτός, με το εκκλησιαστικό συμβούλιο, έτρεχαν και δεν έφταναν. Να πλύνουν την εκκλησία, να καθαρίσουν τις εικόνες και να ανάψουν τα καντήλια. Ο πρόεδρος και το συμβούλιο από την άλλη, επιστράτευσαν τους χωριανούς και τους ανέθεσαν αρμοδιότητες για να προλάβουν και να τακτοποιήσουν όλες τις εκκρεμότητες ώστε η υποδοχή να είναι αντάξια της πατροπαράδοτης φιλοξενίας των Βερδικουσιωτών. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι επί ποδός. Έντυσαν κορίτσια με τις παραδοσιακές στολές, για να προσφέρουν λουλούδια στους επισκέπτες. Άλλοι ανέβηκαν στο βουνό, έκοψαν κλαδιά οξιάς, τα οποία έστρωσαν στο δάπεδο έξω από τον Ιερό Ναό, προς τιμήν του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Η υποδοχή αυτή θύμισε σε όλους πόσο αγαπητός ήταν στους ευσεβείς χριστιανούς, ο μακαριστός πλέον Αρχιεπίσκοπος αλλά και πόσο ξέρουν οι Βερδικουσιώτες να ανταποκρίνονται σε τόσο σπουδαία γεγονότα, θρησκευτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Με το που πλησίασε στο χωριό η πομπή του Αρχιεπισκόπου, σήμαναν οι καμπάνες της εκκλησίας χαρμόσυνα για να υποδεχτούν οι πιστοί τον ερχομό του.

Ο Αρχιεπίσκοπος, πέρασε στον Ιερό Ναό και υπέγραψε το Ιερό Ευαγγέλιο. Ακολούθως κατευθύνθηκε στο Δεσποτικό Θρόνο. Όση ώρα γίνονταν αυτές οι διεργασίες, ο κόσμος είχε κατακλύσει τον Ναό για να παρακολουθήσει τη Δοξολογία και το Θείο κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου. Όλοι γνωρίζουμε πως όταν μιλούσε ο μακαριστός Χριστόδουλος (...με τον δικό του τρόπο), «σας πάω όπως είστε», μαγνήτιζε τα πλήθη.
Στην ομιλία του, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσώνος, για την τιμή που τον έκανε να τον προσκαλέσει σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, τη Βερδικούσια, και να γνωρίσει από κοντά τους πολυπληθείς και θεοσεβείς κατοίκους. Τους ευχαρίστησε όλους πολλές φορές για την υποδοχή και τις θερμές εκδηλώσεις αγάπης που του είχαν επιφυλάξει. Αυτή η αγάπη λατρείας στο πρόσωπό του, τον συγκίνησε και του έδωσε μεγάλη και ανείπωτη χαρά. Ιδιαίτερα, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Γιώργο Σάκκα και το κοινοτικό συμβούλιο για την εγκάρδια υποδοχή τους και την άψογη φιλοξενία. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον ακούραστο εφημέριο του Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία π. Θεόδωρο Πατσιτό και τους θεοσεβείς εκκλησιαστικούς επιτρόπους και να τους συγχαρεί δημόσια για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν, ώστε να διατηρείται καθαρός και ευπρεπής ο καλαίσθητος Ναός του Προφήτη Ηλία.

Τέλος, ευχαρίστησε τους πολιτιστικούς συλλόγους του χωριού, που μπήκαν στον κόπο να ντύσουν τα νέα κορίτσια τα οποία του προσέφεραν λουλούδια μαζεμένα από τη βερδικουσιώτικη γη. Από την ίδια και ευλογημένη γη, οι ευσεβείς χριστιανοί μάζεψαν και τα κλαδιά οξιάς που στρώθηκαν στο προαύλιο του Ναού. Αυτές οι αυθόρμητες κινήσεις των κατοίκων του χωριού, έμειναν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του.
Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος, ευχαρίστησε με τα πιο θερμά λόγια τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, που αποδέχτηκε την πρόσκληση να επισκεφτεί τη Βερδικούσια για να γνωρίσει από κοντά τους κατοίκους της και να προσκυνήσουν μαζί τον Άγιο και προστάτη του χωριού μας. Τις άπειρες ευχαριστίες εξέφρασε και στον πρόεδρο Γ. Σάκκα και τον κοινοτικό σύμβουλο, που μερίμνησαν ώστε να γίνουν όλα κατά γράμμα και στην ώρα τους. Δεν παρέλειψε να συγχαρεί και τους κατοίκους που τηρούν πιστά τις παραδόσεις του τόπου τους και βρίσκονται πάντα κοντά στην εκκλησία και τον Θεό όπως και τη συγκεκριμένη μέρα.

Τον λόγο πήρε ο Γ. Σάκκας που μίλησε εκ μέρους των χωριανών. Ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς του τον Αρχ. Χριστόδουλο, που είχε την ευγενή καλοσύνη να επισκεφτεί τη Βερδικούσια. «Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μεγάλη τιμή για το χωριό μας και σας είμαστε ευγνώμονες». Επίσης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βασίλειο, που μεσολάβησε για να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη. Χωρίς τη δική του έμπνευση και το δικό του ενδιαφέρον, θα ήταν εντελώς αδύνατον να γίνει πραγματικότητα αυτή η επίσκεψη.

Τέλος ευχαρίστησε τον εφημέριο του Προφήτη Ηλία Θ. Πατσιτό, τους επιτρόπους και όσους βοήθησαν στην υποδοχή και τη φιλοξενία.
Αξιοσημείωτο: Η επίσκεψη του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδας στη Βερδικούσια είναι πολύ σημαντική και ιστορική. Αποκτά δε μεγαλύτερη σημασία, διότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του χωριού που ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος επισκέπτεται τη Βερδικούσια και είναι μεγάλη τιμή για το χωριό μας. Εάν συνυπολογίσουμε πως η επαρχία Ελασσόνας έχει πάνω από 60 χωριά και από όλα αυτά επέλεξε τη Βερδικούσια, τότε η επίσκεψη αυτή αποτελεί σπουδαίο κοινωνικό, πολιτιστικό, ιστορικό και θρησκευτικό γεγονός για το χωριό μας και ως τέτοιο το καταγράφουμε.

Είναι υποχρέωσή μας άλλωστε. Τέτοια σημαντικά γεγονότα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, την ιστορία, τη θρησκεία και τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας, δεν πρέπει μονάχα να τα συζητάμε μεταξύ μας σαν είδηση, αλλά να τα καταγράφουμε, να τα αναδεικνύουμε και να τα δημοσιεύουμε, για την ενημέρωση όλων των συγχωριανών μας και για να μείνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό πρέπει να αποδίδονται τα εύσημα και να μνημονεύονται τα ονόματα αυτών που εμπνέονται και έχουν αυτές τις ιδέες, και που αναδεικνύουν τέτοιου είδους θέματα κοινωνικού περιεχομένου (όποιοι και αν είναι αυτοί και από όποια κοινωνική τάξη και αν προέρχονται).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οφείλουμε να αποδώσουμε εύσημα:
* Στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος, μακαριστό πλέον, κυρό Βασίλειο.

* Στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος π. Δημήτριο Παπαγεωργίου (Μεγάλη μας τιμή όταν στη Μητρόπολη Ελασσόνας βρίσκεται ένας συμπατριώτης μας, ένας δικός μας άνθρωπος, ένας Βερδικουσιώτης, στην τιμητική αυτή θέση).
* Στον εφημέριο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Βερδικούσιας π. Θεόδωρο Πατσιτό και στην εκκλησιαστική επιτροπή.
* Στον πρόεδρο της Κοινότητας Γεώργιο Σάκκα, στους κοινοτικούς συμβούλους, Νίκο Μπουταλά, Θύμιο Μηλιώνη, Ζήση Τσακνάκη, Κώστα Τσέτσιλα, Τάκη Κατσάνο.
* Στους πολιτιστικούς συλλόγους, στους υπόλοιπους φορείς αλλά και στους κατοίκους του χωριού, «Πάντα τέτοια να γίνονται».
Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του μακαριστού Χριστόδουλου και του Μητροπολίτη Βασίλειου.

Του Γιάννη Μουκίδη Πηγή: eleftheria.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.