Υψώνουν ανάστημα οι Αετοραχίτες και δεν κάνουν πίσω για το ζήτημα των φωτοβολταικών

 Λαική συνέλευση πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης 22 Ιουλίου, η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Αετοράχης Ελασσόνας, για το ζήτημα που έχει προκύψει με εταιρεία που θέλει να εγκαταστήσει σε 1.100 στρέμματα που είναι σήμερα βοσκότοποι της περιοχής, φωτοβολταικό πάρκο τεράστιας παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Η Επιτροπή Αγώνα στη πλατεία του χωριού, παρουσία των κατοίκων που διαμένουν στο χωριό αλλά και φορέων έστειλε μήνυμα αντίστασης και αντίδρασης ενώ αναλύθηκαν όλες οι παραμέτρους για τις επόμενες κινήσεις διεκδίκησης και πάλης απέναντι στο πρόβλημα που οι Αετοραχίτες θεωρούν πως έχει προκύψει για την περιοχή τους και θα αποτελέσει τεράστιο κίνδυνο αφανισμού των περιουσιών τους αλλά και του βιοτικού τους επιπέδου, όπως τόνισαν στη συνάντηση.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Χρήστος Δημητριάδης ο οποίος αφού ευχαρίστησε συγχωριανούς του από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα τον Χρήστο Κινατίδη του Αλέκου για την τεράστια συμβολή του στην ενημέρωση της υπόθεσης, προχώρησε σε ανάλυση του ιστορικού της κατάστασης που διαδραματίζεται στην Αετοράχη καθώς και για την εμπλοκή με τις υπηρεσίες που δημιουργούν μέχρι στιγμής ένα θολό τοπίο για τις αποφάσεις που θα πάρουν το επόμενο διάστημα όσονα φορά την αδειοδότηση της συγκεκριμένης επένδυσης ή όχι.

Ο κ. Δημητριάδης ζήτησε από τους συγχωριανούς του συντονισμό σε επιτροπή αλλά και στο κομμάτι των αντιδράσεων ώστε να δυναμώσει η φωνή της διαμαρτυρίας τους ενώ ο Χάρης Δημητριάδης ζήτησε ενότητα και να μην κάνει ούτε ένας πίσω από τους λιγοστούς, μέχρι 50 υπολογίζονται στον αριθμό κατοίκους του χωριού, αφού όπως τόνισε και στο παρελθόν δόθηκαν μάχες και τις κέρδισε η Αετοράχη. Ο Λάκης Βαμβακίδης ζήτησε από τους αγωνιστές συμπολίτες του να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω μέχρι την τελική νίκη, για τα παιδιά των Αετοραχιτών, για τα εισοδήματά τους, για τα χωράφια τους ενω απευθύνθηκε κάλεσμα για συμμετοχή στην επιτροπή από θεσμικούς φορείς καθώς και από τους κτηνοτρόφους αφού δέκα οικογένειες θα κινδυνεύσουν να χάσουν τις περιουσίες τους και τους βοσκότοπούς τους, όπως τόνισαν στη συνάντηση.

Η υπερθέρμανση της περιοχής με την αύξηση της θερμοκρασίας στις πλάτες των κατοικιών της Αετοράχης, η καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και πολιτιστικών και μνημείων της φύσης, αντίστοιχα, όπως εκκλησίες και σπήλαια ήταν σε δεύτερη βάση τα ζητούμενα για τους κατοίκους ώστε να είναι αρνητικοί.

Τον λόγο πήρε ο Πέτρος Τσακνάκης, εκ μέρους της αντιπολίτευσης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο οποίος εξήγησε το πως έχει η κατάσταση με τις συγκεκριμένες διαδικασίες ενώ ο Δημήτρης Αβρανάς για τη Λαική Συσπείρωση τόνισε την ανάγκη για πάλη, αγώνα και πως θα είναι ο συνδυασμός του δίπλα στους κατοίκους. Ο Γιώργος Κυριλλίδης, εκπροσωπώντας τον Δήμο Ελασσόνας τόνισε πως η δημοτική αρχή θα είναι στο πλευρό των κατοίκων ενώ θα διαθέσουν και την οικονομική ενίσχυση για τον δικηγόρο που θα αναλάβει την υπόθεση να υπερασπιστεί το χωριό. Τελος αναρωτήθηκε: "Κατά πόσο πράσινη είναι η ενέργεια όταν καταστρέφεται το περιβάλλον; Δεν μπορεί χωράφια που έχουν την δυνατότητα να καλλιεργούνται να δίνονται για φωτοβολταικά, ούτε βοσκότοποι των κτηνοτρόφων ενώ υπάρχουν άλλες τοποθεσίες" κατέληξε.

Ο Χάρης Δημητριάδης τόνισε πως: "Είμαστε υπέρ της Πράσινης Ενέργειας και Ανάπτυξης καθώς και των φωτοβολταικών αλλά όχι στο βωμό του κέρδους των εταιρειών. Θα πιεστούμε αρκετά από εξωγενείς παράγοντες το επόμενο διάστημα όμως πρέπει να είμαστε ενωμένοι και ενημερωμένοι για το ποιοι επισκέπτονται το χωριό από θεσμικούς φορείς, όπως ήρθαν από την Αποκεντρωμένη για αυτοψία πριν λίγες μέρες".

Τον λόγο πήραν οι πολίτες οι οποίοι και έδειξαν την αντίθεσή τους, τονίζοντας πως ήρθαν πρόσφυγες από τον Πόντο, να βρουν τη Γη της Επαγγελίας και κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα στο βωμό εταιρειών και του κεφαλαίου. Εκ μέρους του τοπικού συμβουλίου Ελασσόνας, ο Παναγιώτης Μωυσίδης ενημέρωση τους συγχωριανούς του ότι η απόφαση που αναμένεται να πάρει το τοπικό συμβούλιο θα είναι αρνητική τις επόμενες μέρες ενώ το ίδιο περιμένουν οι κάτοικοι να κάνουν Δήμος Ελασσόνας και Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Δημιουργήθηκε Επιτροπή Αγώνα και εγγραφή μελών σε αυτή ενώ θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα οι κινήσεις στις οποίες θα προβούν οι κάτοικοι στις υπηρεσίες και στη κεντρική πολιτική εξουσία.

Το παρόν έδωσαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοράχης, μέλη του Συλλόγου Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας, μέλη της Λαικής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ελασσόνας, μέλη της ΟΝΝΕΔ Ελασσόνας καθώς και οι κάτοικοι του εν λόγω δημοτικού διαμερίσματος.

 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.