Λίνα Μενδώνη: «Χρειάζεται όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών στα μνημεία»

Τους ιστορικούς ναούς που έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του Μαρτίου στην περιοχή της Ποταμιάς επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Λίνα Μενδώνη.

Η Υπουργός επισκέφθηκε τον ναό Αγίου Δημητρίου στη Συκιά, τους ναούς του Αγίου Αθανασίου και Αγίου Νικολάου στο Πραιτώρι, τον ναό Αγίου Γεωργίου στη Μαγούλα και η επίσκεψή της ολοκληρώθηκε στην Αγία Παρασκευή Αμουρίου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ.Χαρίτων που τη συνόδευε δήλωσε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου  προς την κυρία Υπουργό που επισκέφθηκε τη σεισμόπληκτη περιοχή μας και περάσαμε απ όλους τους ναούς και είδαμε της καταστροφές τις οποίες υπέστησαν οι ιεροί ναοί οι οποίοι είναι χαρακτηρισμένοι ως μνημεία, από τους καταστρεπτικούς σεισμούς της 3ης και 4ης Μαρτίου.

Είμαστε βέβαιοι ότι σε συνεργασία και με την Μητρόπολη αλλά και την τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων, οι ζημιές σύντομα θα αποκατασταθούν και θα γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες που χρειάζεται για την αναστήλωση των μνημείων. Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Υπουργό για την παρουσία της, για το ενδιαφέρον της, για την μέριμνα της και για την προθυμία που έδειξε για την ταχεία αποκατάσταση όλων των υλικών ζημιών που έχουν υποστεί οι ναοί μας.

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα προσπελαστούν όλες αυτές οι δυσκολίες και ο κόσμος και πάλι στις ενορίες και στα χωριά θα βρίσκεται πάλι μέσα στους ναούς.

Αμέσως μετά η κ.Μενδώνη δήλωσε: «Κάναμε ένα οδοιπορικό στα μνημεία τα οποία έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του Μαρτίου προκειμένου να δούμε και να δώσουμε κατευθύνσεις στην εφορία αρχαιοτήτων Λαρίσης η οποία από την πρώτη στιγμή με τις οδηγίες και τις εντολές μας,  ήταν στο πλευρό των Μητροπόλεων που υπέστησαν την ταλαιπωρία του σεισμού.

Ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας, έχει προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των μνημείων.

Βεβαίως τους χαρακτηρισμένους ως μνημεία ιερούς ναούς που επισκεφθήκαμε, δεν έχουν όλοι τα ίδια προβλήματα και δεν έχουν όλοι την ίδια ιστορική και αρχαιολογική βαρύτητα.

Επιπλέον, η αποκατάσταση ενός μνημείου έχει συγκεκριμένα στάδια. Ξεκινώντας από τα άμεσα σωστικά μέτρα  προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περεταίρω η κατάσταση τους, προχωρώντας στις τεχνικές εκθέσεις οι οποίες θα φτάσουμε να αποκτήσουν κάποια στιγμή την ωριμότητα των μελετών και στη συνέχεια να ακολουθήσει η αποκατάσταση.

Είναι μια διαδικασία επίπονη και για τις υπηρεσίες αλλά και για τον κόσμο που αγωνιά να δει τα μνημεία του αποκατεστημένα.

Αυτή τη στιγμή η Εφορία Αρχαιοτήτων είναι έτοιμη, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι ώστε να ξεκινήσει η πρώτη φάση που είναι τα σωστικά μέτρα και την εκπόνηση των τεχνικών εκθέσεων / μελετών.

Όπως είπα από την πρώτη στιγμή η Αρχαιολογική Υπηρεσία ήταν κοντά και στους ανθρώπου και στις Μητροπόλεις, ενώ μαζί μου είναι κατά την πάγια τακτική μου και οι διευθυντές των αρμόδιων κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου προκειμένου και από τη δική τους πλευρά αφενός μεν να δώσουν οδηγίες, αφετέρου να επισπεύσουν όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τις άδειες οι οποίες χρειάζονται.

Η συνεργασία με την Μητρόπολη Ελασσόνας από την πρώτη στιγμή του σεισμού ήταν εξαιρετική  και θα συνεχίσει γιατί εδώ χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και η Μητρόπολη και η Περιφέρεια και το Υπουργείο προκειμένου να έχουν το συντομότερο δυνατόν διάστημα την αποκατάσταση των πληγέντων μνημείων».

Του Ανδρέα Νικούλη
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.