Μητροπολίτης Χαρίτων: «Οι πρόγονοι μας ακόμα και εν μέσω σκληρής σκλαβιάς και τυραννίας δεν έχασαν ούτε το μεράκι, ούτε το γούστο, ούτε το φιλόκαλο πνεύμα».

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, εγκαινιάστηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, η περιοδική έκθεση-αφιέρωμα στη φετινή επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, «Η Επιστροφή των Μουσών. Λόγιοι, έμποροι και καλλιτέχνες. Λόγιοι, έμποροι και καλλιτέχνες στη Θεσσαλία τις παραμονές της Επανάστασης του 1821» , όπου εκτίθεται και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός κειμηλίων της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας, η οποία είναι και συνδιοργανωτής της έκθεσης, τα οποία για πρώτη φορά εξέρχονται από τους χώρους που φυλασσόταν.

Τα εγκαίνια τέλεσαν από κοινού, οι Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και Ελασσόνας κ. Χαρίτων, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Στέλλα Μπίζιου και Ευαγγελία Λιακούλη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Πάνος Σάπκας, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, Κυριακή Σπανού και πλήθος κόσμου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Ελασσόνας ανέφερε τα εξής: «Ανταποκρινόμενος στην ευγενική πρόσκληση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λαρίσης κ. Σταυρούλας Σδρόλιας,  με χαρά παρευρίσκομαι απόψε στον όμορφο αυτό χώρο του Διαχρονικού Μουσείου, για τα εγκαίνια της εκθέσεως με την επωνυμία «Η επιστροφή των Μουσών», λόγιοι, έμποροι και καλλιτέχνες στη Θεσσαλία τις παραμονές της Επανάστασης του 1821». Είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία της Εφορίας Αρχαιοτήτων η διοργάνωση αυτής της εκθέσεως, η οποία έχει επετειακό χαρακτήρα με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως. Η χαρά και η συγκίνηση μου διπλασιάζονται καθώς ανάμεσα στα ιστορικά κειμήλια εκτίθενται αντικείμενα που προέρχονται από Ιερές Μονές και Ναούς της Μητροπόλεως Ελασσώνος, τα περισσότερα από τα οποία για πρώτη φορά εξέρχονται από τους χώρους που τα φυλάσσουν, για να μας εντυπωσιάσουν με την ξεχωριστή εκκλησιαστική τέχνη τους, να μας διδάξουν και να αφυπνίσουν την ιστορική μνήμη.

Ζούμε σ’ ἕνα ευλογημένο τόπο, όπου οι πολλές ιστορικές στιγμές είναι συνυφασμένες και χαραγμένες όχι μόνον στις καρδιές μας, αλλά και στα αναρίθμητα σεβάσματα (εικόνες, βιβλία, σκεύη) και αποτελούν για μας τους σύγχρονους νεοέλληνες, τους ασφαλείς μάρτυρες και ιστορικούς οδοδείκτες.

Αυτό το σκοπό έχει και η έκθεση που με πολύ κόπο, φροντίδα και  μεράκι διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.  να επαναπροσδιορίσει την πορεία και την θέση μας στη σύγχρονη ιστορία και ανάμεσα στους άλλους λαούς. Επίσης να μας υπομνήσει ότι ακόμα και εν μέσω σκληρής σκλαβιάς και τυραννίας, οι πρόγονοί μας δεν έχασαν ούτε το μεράκι, ούτε το γούστο, ούτε το φιλόκαλο πνεύμα, φρόντισαν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν στο Θεό το ομορφότερο και καλύτερο, βάζοντας σε δευτερεύουσα θέση τις δικές τους ανάγκες.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ προσωπικά την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λαρίσης κ. Σταυρούλα Σδρόλια, και να δηλώσω για μια ακόμη φορά πως η συνδιοργάνωση αυτής της εκθέσεως είναι καρπός της άριστης επικοινωνίας και συνεργασίας των δυο φορέων.

Εύχομαι καλή επιτυχία και ο Θεός να ευλογεί τα έργα των χειρών σας».

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.