Νέα υπόθεση με νοθευμένη φέτα από θεσσαλικό εργοστάσιο

Με τον θόρυβο από την υπόθεση της γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος να μην έχει ακόμα κοπάσει, ένα παρόμοιο κρούσμα με νοθευμένη Ελληνική φέτα εμφανίστηκε αυτή τη φορά στη Σουηδία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα eksegersi.gr η οποία δημοσιεύσει και σχετικό έγγραφο ελέγχου των σουηδικών αρχών, εταιρεία με το όνομα BABA FARM, εντοπίστηκε να διακινεί σε σουηδική αλυσίδα σούπερ μάρκετ φέτα παρασκευασμένη από αγελαδινό γάλα. Με άλλα λόγια πουλούσε λευκό τυρί για φέτα ΠΟΠ.

Την σχετική καταγγελία στις τοπικές αρχές έκανε Ιταλική εμπορική εταιρεία τροφίμων που δραστηριοποιείται στη Σουηδία και πουλάει μεσογειακά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον δημοσίευμα, «το εργαστήριο έκανε μοριακό έλεγχο DNA του δείγματος που του παραδόθηκε και ανίχνευσε αγελαδινό γάλα σε αναλογία 50-100%, ενώ δεν ανίχνευσε καθόλου πρόβειο ή γίδινο γάλα. Μεταφράζοντας την τεχνική γλώσσα των βιοχημικών, αντιλαμβανόμαστε ότι η συγκεκριμένη «φέτα» ήταν σκέτο λευκό τυρί! Φτιαγμένο από 100% αγελαδινό γάλα, χωρίς ίχνος αιγοπρόβειου.

Την παραγγελία για την εξέταση έκανε η εταιρία Di Luca & Di Luca AB. Mε μια σύντομη έρευνα στο Διαδίκτυο βρίσκουμε ότι η εταιρία (https://diluca.se/in-english/), δημιουργημένη προφανώς από Ιταλούς, εισάγει και πουλάει στη Σουηδία μεσογειακά προϊόντα. Εισάγει και φέτα από την Ελλάδα, την οποία πουλάει υπό τη φίρμα ΖΕΤΑ. Προφανώς, οι άνθρωποι της Di Luca & Di Luca «ψυλλιάστηκαν» ότι κάτι τρέχει με το τυρί που πωλούσε ως φέτα ο ανταγωνιστής τους BABA FARM, αγόρασαν δείγμα από ένα σούπερ μάρκετ, το έστειλαν στο εργαστήριο και… βουαλά η απάτη. Η «φέτα» ήταν «μαϊμού».

Μάλιστα ο συντάκτης του δημοσιεύματος, που φαίνεται καλά πληροφορημένος, αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται και πάλι για θεσσαλική τυροκομική επιχείρηση φέτας.

Γράφει συγκεκριμένα: «Ποιο ελληνικό εργοστάσιο παρασκεύασε τη «μαϊμού» φέτα που πουλήθηκε στη Σουηδία; Εμείς ξέρουμε, αλλά δε θα γράψουμε τίποτα προς το παρόν. Θα πούμε μόνο πως δεν είναι η ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ, αλλά άλλη μεγάλη εταιρία στην ίδια… γειτονιά της χώρα μας».

Δείτε το έγγραφο ελέγχου και τη συσκευασία του επίμαχου τυριού:

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.