Περιοδεία στελεχών του ΚΚΕ, στην Πυροσβεστική και στο Δασορχείο Ελασσόνας

Αντιπροσωπεία στελεχών του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Τάσο Tσιαπλέ, μέλος της Ε.Π Θεσσαλίας του ΚΚΕ, περιφερειακό σύμβουλο, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και Δημήτρη Αβρανά μέλος της Ε.Π Θεσσαλίας, Δημοτικό Σύμβουλο Ελασσόνας, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελασσόνας, επισκέφθηκε την Παρασκευή 9/7/2021, τον Πυροσβεστικό Σταθμό και ρο Δασαρχείο Ελασσόνας, όπου συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τους υπαλλήλους για τα ζητήματα της πυροπροστασίας-δασοπροστασίας και τα προβλήματα των δυο υπηρεσιών.

Μιλώντας τα στελέχη του ΚΚΕ, με τους υπαλλήλους και το διοικητή του Πυροσβεστικού Σταθμού Ελασσόνας και αντίστοιχα του υπάλληλους του Δασαρχείου Ελασσόνας, άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ και στην προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί χρόνια τώρα, η αντιπυρική προστασία και η δασοπροστασία στη χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, λόγω της συνειδητής πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και μη προμήθειας των απαιτούμενων μέσων, τόσο του Πυροσβεστικού Σώματος, όσο και της Δασικής Υπηρεσίας.

Αυτή η κριτική του ΚΚΕ, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά, από την κατάσταση που υφίσταται και στις δυο υπηρεσίες της Ελασσόνας και πιο συγκεκριμένα:

Η πρώην επαρχία Ελασσόνας, μια από τις μεγαλύτερες δασικές και γεωγραφικές εκτάσεις της Θεσσαλίας, με πάνω από 40 χωριά, με τεράστιο ορεινό όγκο (Όλυμπος, Αντιχάσια), έχει ένα υποβαθμισμένο Πυροσβεστικό Σταθμό (Δ’ κατηγορίας) που κινδυνεύει να υποβιβαστεί σε πυροσβεστικό κλιμάκιο, λόγω της μεγάλης μείωσης και των ελλείψεων σε προσωπικό τα τελευταία χρόνια (μεταθέσεις, συνταξιοδοτήσεις), χωρίς ανάλογες προσλήψεις, με γερασμένα οχήματα και ελλείψεις σε εξοπλισμό που δυσκολεύουν πολύ την φιλότιμη προσπάθεια των υπαρχόντων πυροσβεστών.

Στο δε Δασαρχείο Ελασσόνας, που καλύπτει μια από τις μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις της χώρας, το προσωπικό μειώνεται κάθε χρόνο, αφού συνταξιοδοτούνται υπάλληλοι, χωρίς να αναπληρώνονται με νέες προσλήψεις. Σήμερα υπηρετούν 13 υπάλληλοι (4 δασολόγοι, 4 δασοπόνοι και οι υπόλοιποι δασοφύλακες), εκ’ των οποίων 4 θα αποχωρήσουν με συνταξιοδότηση τέλος του 2021, αρχές 2022, έχουν 3 παλαιά αυτοκίνητα για να επιτηρούν μια πολύ μεγάλη δασική, ορεινή και ημιορεινή έκταση. Το Δασαρχείο δεν έχει δικό του κτίριο και δαπανάται χρόνια τώρα μεγάλο ποσό για την ενοικίαση γραφείων, ενώ συνολικά η χρηματοδότησή του, όπως και όλων των δασαρχείων είναι μειωμένη και δυσκολεύει την λειτουργία του.

Άσκησαν επίσης κριτική στην Περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και στην Δημοτική αρχή Ελασσόνας, γιατί δεν έχουν σε προτεραιότητα το ζήτημα της δασοπροστασίας και πυροπροστασίας, δεν διεκδικούν την επαρκή χρηματοδότηση, στελέχωσης και εξοπλισμό της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας, της ίδιας της Περιφέρειας και του Δήμου, αλλά στηρίζουν επί της ουσίας την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, που έχει τραγικά αποτελέσματα με θύματα συνανθρώπους μας, λαϊκές περιουσίες και το περιβάλλον.

Τα στελέχη του ΚΚΕ, κάλεσαν επίσης τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική και στο Δασαρχείο, να μην αποδεχθούν αλλά να αγωνιστούν ενάντια στις αντεργατικές ανατροπές της κυβέρνησης της Ν.Δ, σε συνέχεια εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούν σε μια ζωή όπου η ανασφάλεια, η ευελιξία και τα εξαντλητικά ωράρια, οι εκατοντάδες απλήρωτες ώρες δουλειάς το χρόνο, η καθήλωση των μισθών των εργαζομένων θα γίνουν καθεστώς.

Το ΚΚΕ, σταθερά αναδεικνύει και διεκδικεί την επίλυση των προβλημάτων αυτών, όπως και των εργασιακών των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος με ερωτήσεις στη Βουλή, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια, ξεκινώντας από την αντίληψη ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς αποτελούν βασική προτεραιότητα.

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Περιφέρεια και Δήμους, διεκδικούν:

-          Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης.

-          Να ενισχυθούν τώρα, οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα στους Πυροσβεστικούς & Λιμενικούς Σταθμούς.

-          Να μονιμοποιηθούν όλοι οι πυροσβέστες. Να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική Υπηρεσία. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και κλιμακίων. Να αναβαθμισθεί ο Πυροσβεστικός Σταθμός Ελασσόνας και το Δασαρχείο Ελασσόνας, με την ανάλογη στελέχωση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εξοπλισμό και χρηματοδότηση τους.    Να κατασκευαστεί με ευθύνη της κυβέρνησης ιδιόκτητο κτίριο για την στέγαση του Δασαρχείου Ελασσόνας.

-          Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας.

-          Να συγκροτηθεί ενιαίος κρατικός φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της Θεσσαλίας συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-          Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, δασικές εκτάσεις.

-          Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος της Ν.Δ και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Νatura.

-          Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα.

-          Να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από πυρκαγιές, να εξοφληθούν όσοι καθυστερούν.

-          Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να αποφευχθεί νέα καταστροφή το χειμώνα στις περιοχές που καταστρέφονται από πυρκαγιές.

-          Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με 7ωρο –5θήμερο – 35ωρο. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.

-          Να εξασφαλιστεί εισόδημα που να καλύπτει τις οξυμένες ανάγκες όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

-          Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.

-          Κατοχύρωση της ελεύθερης δράσης των συνδικάτων και των εργαζομενων, κόντρα στη καταστολή και τον αυταρχισμό. Έξω το κράτος και η εργοδοσία από τα εργατικά σωματεία.

 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.