Τιμήθηκε η μνήμη της Οσίας Ολυμπιάδος στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας

Τη μνήμη της Οσίας Ολυμπιάδος της Διακόνισσας τίμησε και φέτος η Μητρόπολη Ελασσώνος και η Ολυμπιάδα Ελασσόνας, παρουσία δεκάδων προσκυνητών.

Την παραμονή της εορτής, έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ολυμπιάδας πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου λειτούργησε ο «οικοδεσπότης» ιερέας της ενορίας Αγίου Γεωργίου Ολυμπιάδας π. Αναστάσιος Λίλτσης.

Ανήμερα της εορτής της Αγίας Ολυμπιάδος, στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν οι αρχιμανδρίτες π. Νεόφυτος Παπαδημητρίου (της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου) και ο ιερέας π. Αναστάσιος Λίλτσης.

Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο και τα προληπτικά μέτρα προστασίας κατά της Covid-19, δεκάδες κάτοικοι και προσκυνητές παρακολούθησαν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στο Θείο Κήρυγμα έγινε αναφορά στον βίο και στις αρετές της τιμώμενης Αγίας, που «...τη διέκρινε η ηθική ανωτερότητα και αξιοπρέπεια, η ευγένεια της ψυχής, η σταθερότητα, η απλότητα, το πνεύμα της θυσίας και του ηρωισμού».

«Η Ολυμπιάδα δεν σκόρπιζε τον πλούτο της μόνο στην Κωνσταντινούπολη σε όσους είχαν ανάγκη. Η ακτινοβολία της αγάπης της έφθανε σε χώρες μακρινές και έρημες, ως τα πέρατα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η απασχόληση της Ολυμπιάδος δεν ήταν μόνο η διατροφή των πεινασμένων, η επίσκεψη των αρρώστων και χιλιάδες αγαθοεργίες, αλλά είχε και άλλα δύσκολα και υπεύθυνα καθήκοντα. Ήταν το στήριγμα της βασιλεύουσας. Προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες, φρόντιζε για τον διακανονισμό σοβαρών ζητημάτων της Εκκλησίας».
Ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, αφού ευχαρίστησε θερμά το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Nαού και τους φιλόξενους κατοίκους της Ολυμπιάδας για την τιμή που αποδίδουν κάθε χρόνο στη μνήμη της Αγίας, υπενθύμισε πως είναι πολύ σπάνιο ενορίες να εορτάζουν τη μνήμη της Οσίας Ολυμπιάδος.

Μετά τη Θεία Λειτουργία αναγνώστηκε προς το εκκλησίασμα και η πρόσφατη εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα «Εκκλησία και επιστήμη στον αγώνα κατά της πανδημίας».

Του Γιάννη Μουκίδη 
Φωτ.: Μιχ. Κανωτίδης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.