Ο Όλυμπος της Λάρισας και της Θεσσαλίας στο δρόμο της αναγνώρισης από την UNESCO

 Αίσθημα ικανοποίησης και όρεξη για δουλειά υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας αλλά και γενικότερα της Θεσσαλίας, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ξεκίνησαν οι εργασίες κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου για τον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μάλιστα, με Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται να εκδοθεί μετά από πρόταση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, ο Όλυμπος και η ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης 366.000 στρεμμάτων, τίθεται υπό αυστηρό καθεστώς προστασίας με ορισμένες χρήσεις γης.

Όπως έγινε γνωστό από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Επιτροπή, προκειμένου να συντάξει την πρόταση της υποψηφιότητας του Ολύμπου, θα στηριχθεί στον φυσικό πλούτο, και την πολιτιστική κληρονομιά -υλική και άυλη- του μυθικού αυτού βουνού, που καταγράφηκε στα ομηρικά έπη και άλλα λογοτεχνικά έργα της αρχαιότητας, αποτελώντας ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς.Αναφορικά με τα περιβαλλοντικά κριτήρια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Όλυμπος διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα, ειδικά όσον αφορά τη χλωρίδα του, με πάνω από 20 τοπικά ενδημικά είδη, πολλά από τα οποία αναπτύσσονται σε υποαλπικά λιβάδια σε μεγάλα υψόμετρα. Για παράδειγμα, μέσα σε ασβεστολιθικές ρωγμές αναπτύσσεται το ενδημικό είδος Jankaea holdingreichii, ένα φυτικό λείψανο της Εποχής των Παγετώνων.

Ο Όλυμπος βρίσκεται ήδη στον ενδεικτικό κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ από το 1981 η UNESCO τον ενέταξε στον παγκόσμιο κατάλογο αποθεμάτων βιόσφαιρας του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα». 

Όπως έγινε γνωστό, η χρηματοδότηση του φακέλου που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα εξεταστεί τον Ιανουάριο του 2023, θα γίνει με πόρους του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Τί λέει ο Κώστας Αγοραστός

Σχετικά μάλιστα με τις εξελίξεις ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε προ ημερών πως «Ο Όλυμπος, το μυθικό βουνό των θεών, ένα παγκόσμιο σύμβολο που διαχρονικά συγκινεί και εμπνέει, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα brand name της Ελλάδας» και πρόσθεσε ότι «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εδώ και καιρό προσπαθεί για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που να ορίζει τις χρήσεις γης, για την προστασία της μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ολύμπου. Η κορυφή του Μύτικα, το ψηλότερο σημείο της Ελλάδας, στα 2.918 μέτρα, βρίσκεται στη Θεσσαλία αλλά ο Όλυμπος ανήκει σε όλους. Η προστιθέμενη αξία που θα πάρουμε από την εγγραφή του στον κατάλογο της Unesco δημιουργεί ένα νέο αναπτυξιακό εργαλείο με σύμμαχο τη φύση, που λειτουργεί συμπληρωματικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό μας για την ανάπτυξη Διαδρομών Πολιτισμού- Τουρισμού στη Θεσσαλία».

Πηγή: Larissanet.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.