Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου για τις σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες στα χωριά της Ελασσόνας

 Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει κατατεθεί από τον βουλευτή Λάρισας Κυριάκο Βελόπουλό του κόμματος «Ελληνική Λύση», για τις σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες στα χωριά της Ελασσόνας.

 Στο κείμενο της ερώτησης, ο ερωτών βουλευτής αναφέρει:

 Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση παραγωγών και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, από την αυτοψία που έγινε στις αγροτικές εκτάσεις περιοχών της Ελασσόνας προκύπτει ότι, η ζημιά σε καλλιέργειες αμυγδαλιών από έντονα καιρικά φαινόμενα αυτής της χρονιάς φτάνει στο 100%. Παράλληλα, παρατηρούνται ζημιές στις αχλαδοκαλλιέργειες, εξαιτίας της «ψευδομονάδας», η οποία δυστυχώς, δεν περιλαμβάνεται στον Κανονισμό του «ΕΛΓΑ», ώστε να δικαιούνται αποζημίωσης οι παραγωγοί. 

Οι αγροτοπαραγωγοί της ανωτέρω περιοχής δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα στις καλλιέργειές τους, γεγονός που τους οδηγεί σε σημαντική μείωση εισοδήματος. Ως εκ τούτου, για ακόμη μία φορά, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να επισπευστεί η διαδικασία αλλαγής του Κανονισμού του «ΕΛΓΑ», ώστε να αναγνωρίζονται οι ζημιές από τέτοιες αιτίες. Συνάμα, θα πρέπει να επιτευχθούν ταχύτεροι χρόνοι, σε ό,τι αφορά στην καταβολή των σχετικών ποζημιώσεων, ενώ, ένα ζήτημα που οφείλει να προωθηθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος, είναι η επαρκής στελέχωση του εν λόγω Οργανισμού με προσωπικό, όπως κρίνουν οι καλλιεργητές της περιοχής.

 Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 Προτίθεσθε να μεριμνήσετε καταλλήλως, προκειμένου στις τρέχουσες δύσκολες συγκυρίες να στηρίξετε τους αγροτοπαραγωγούς των χωριών της Ελασσόνας, δρομολογώντας τις διευθετήσεις που αφορούν στον «ΕΛΓΑ», τις οποίες αναφέραμε ανωτέρω, ώστε να συμβάλλετε στην επίλυση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της άνω περιοχής;

 Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.