«Ζωντανές» οι ελπίδες στην Ελασσόνα για τα Α.Ε.Ι.

Προσωρινό τέλος στην αγωνία των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στα Λύκεια της Επαρχίας Ελασσόνας, μετά και τη χθεσινή ανάρτηση των βαθμολογιών τους και…τα σχετικά ενημερωτικά προσωπικά SMS.

Οι δυσκολίες των θεμάτων σε συνδυασμό και με τη διεξαγωγή των φετινών εξετάσεων με «φόντο» την περιπέτεια του κορονοϊού αλλά και την ταλαιπωρία των σεισμών του περασμένου Μαρτίου αποτυπώθηκαν σε βαθμολογίες πολλών υποψηφίων, στοιχεία που επιτείνουν και την αγωνία τους.

Όπως έδειξαν οι βαθμολογίες των γραπτών, αρκετοί υποψήφιοι «αγωνίστηκαν» φιλότιμα και το «πάλεψαν» και παρά τα δύσκολα θέματα σε συγκεκριμένα μαθήματα, κάτι που τους αφήνει αρκετά περιθώρια να ελπίζουν για την εισαγωγή τους, βέβαια σε συνδυασμό και με το που τελικά θα κυμανθούν οι βάσεις σε κάποιες σχολές.

Και τη φετινή χρονιά που έκρυβε ιδιαιτερότητες και πολλές εκπλήξεις, αισθητή είναι η απουσία αρκετών υποψηφίων που έχουν υψηλές βαθμολογίες και αριστεύουν. Ενδεικτικά, λίγοι είναι οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν επάνω από 18.500 μόρια. Κάτι ανάλογο συνέβη και πέρυσι. Ακόμη, αξιοσημείωτες είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις κάποιων υποψηφίων από το ΕΠΑΛ Ελασσόνας.

Έκδηλη η αγωνία εκπαιδευτικών και γονέων για τα τελικά αποτελέσματα των υποψηφίων. Εκπαιδευτικοί κύκλοι δεν έκρυβαν την «κρυφή» τους πίστη και ελπίδα πως τελικά αρκετοί υποψήφιοι θα εισαχθούν σε κάποια σχολή, παρά τη χθεσινή πρώτη «εικόνα» των βαθμολογιών. «Μπορεί σήμερα κάποιοι να είναι δυσαρεστημένοι και όχι ευχαριστημένοι με τις βαθμολογικές επιδόσεις τους, αλλά όταν θα βγουν οι σχολές μάλλον θα χαρούν και θα χαμογελάσουν…», επεσήμαναν με νόημα κάποιοι εκπαιδευτικοί, που «κουβαλούν» πολύχρονη εξεταστική εμπειρία.

Όπως τόνιζαν εκπαιδευτικοί κύκλοι, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά φαίνεται πως έκαναν τη μεγαλύτερη ζημιά στις βαθμολογίες των υποψηφίων και έβγαλαν αρκετό κόσμο έξω από τους αρχικούς του στόχους, κάτι βέβαια που θα φανεί και στις βάσεις αρκετών σχολών.

Ακόμη, εκπαιδευτικοί μιλούσαν για «μη προβλέψιμη βαθμολογία» για αρκετούς υποψηφίους. Ήδη «τρέχει» μια διάχυτη αβεβαιότητα για το που τελικά θα κυμανθούν οι εφετινές βάσεις.

Τα συναισθήματα ανάμικτα χθες και στην Ελασσόνα, με κάποιους χαρούμενους, κάποιους έντονα προβληματισμένους, σκεπτικούς η και απογοητευμένους υποψηφίους, που σκέφτονται πια τη σωστή συμπλήρωση του «γρίφου» του μηχανογραφικού τους, που θα τους οδηγήσει η όχι, στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου, σε …«μια θέση στον ήλιο»(…αν βέβαια μπορούμε να μιλάμε ακόμη για «μια θέση στον ήλιο» σε τόσο δύσκολες και εξαιρετικά περίεργες εποχές). Και όλα αυτά, με τη μόνιμη πια έγνοια της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνουν εδώ και χρόνια τα νοικοκυριά και οι οικογένειες των υποψηφίων φοιτητών, που βέβαια μπορεί να χαίρονται για την επιτυχία των παιδιών τους, αλλά έχοντας κατά νου… οικογενειακούς προϋπολογισμούς που θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.

Πάντως, οι εκπαιδευτικοί υπενθύμιζαν και χθες τη μεγάλη προσοχή που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι στη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους.

Χαρακτηριστικά, έμπειροι εκπαιδευτικοί «κατέθεταν» χθες στην «Ε»: «Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού δεν είναι μια απλή ιστορία, όπως ίσως πιστεύουν κάποιοι. Θέλει πολύ προσοχή, προσεκτικές επιλογές και καθαρό μυαλό…».

Πάντως, χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του 1ου Γενικού Λυκείου Ελασσόνας (υπογράφεται από τον διευθυντή του Πέτρο Δημοβέλη), που αναφέρει:

«Ο Δντης και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ Ελασσόνας συγχαίρει τους μαθητές του σχολείου για τις βαθμολογίες που συγκέντρωσαν.

Παρά τις πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-21 (πανδημία, συνεχόμενα lock down, σεισμός) στάθηκαν προσηλωμένοι στο στόχο τους αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε τύπο μάθησης, όπως δια ζώσης, σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση και πλέον η φοιτητική ζωή δεν είναι όνειρο αλλά πραγματικότητα. Όσοι έχουν συγκεντρώσει ικανή βαθμολογία που τους επιτρέπει την είσοδο σε κάποια σχολή, μένει μόνο να επιλέξουν με σοφία τη σειρά των σχολών που επιθυμούν να φοιτήσουν. Όσοι δεν έχουν συγκεντρώσει ικανοποιητική βαθμολογία πρέπει να σκεφτούν όλους του δυνατούς δρόμους για την προσωπική τους ευτυχία. Εγώ προσωπικά, σαν διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Ελασσόνας, νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ και δύο ακόμα ομάδες εμπλεκομένων στην επιτυχία των μαθητών. Αρχικά, τους γονείς τους, οι οποίοι ανέθρεψαν παιδιά με ήθος! Δεν μπορώ όμως να μην συγχαρώ και όλο το διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας. Ξαφνικά κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση, μια ανάγκη για την οποία κανείς δεν μας είχε προετοιμάσει. Αφιερώσαμε ατελείωτες ώρες προετοιμασίας και προσαρμογής του μαθήματός μας στις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης προσπαθώντας ταυτόχρονα να αντιληφθούμε τις ανάγκες του κάθε μαθητή μας. Επενδύσαμε όχι μόνο σε χρόνο αλλά και σε τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να μην υστερούμε στις ανάγκες του μαθήματος. Συγχαρητήρια συνάδελφοι, οι καρποί των κόπων σας είναι η επιτυχία των παιδιών μας!»

Του Γιάννη Μουκίδη (Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.