Αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι επαρχίας Ελασσόνας: Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση

Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι της επαρχίας Ελασσόνας εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεση τους στο νομοσχέδιο που όπως λέει ιδιωτικοποιεί την επικουρική σύνταξη.

Όπως αναφέρουν, με αυτό το νομοσχέδιο, ο νεοεισερχόμενος αγρότης και κτηνοτρόφος θα πληρώνει εκτός της κύριας ασφάλισης στον ΟΓΑ, ένα ποσό μεγαλύτερο από 500 ευρώ  τον χρόνο επιπλέον για τον ατομικό ασφαλιστικό κουμπαρά της επικουρικής σύνταξης.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση  αναφέρει:

Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί την επικουρική σύνταξη και συζητιέται  στις Επιτροπές της Βουλής.

 Στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που θα λειτουργεί με βάση την κεφαλαιοποίηση, θα υπαχθούν υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και αφορά και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους και επίσης προαιρετικά μπορούν να ενταχθούν όλοι οι ασφαλιζόμενοι κάτω από 35 ετών.

  Στην ουσία πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που ανάβει το "πράσινο φως" για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης στο Ασφαλιστικό, θέτοντας στη "λοταρία" του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις.

  Ο «ατομικός ασφαλιστικός κουμπαράς» που καθιερώνει, σημαίνει ότι πλέον η επικουρική σύνταξη, η προστασία των γηρατειών παύει να είναι συλλογική υπόθεση, γίνεται απολύτως "ατομική". Η σύνταξη σταματά να είναι προστασία και μετατρέπεται σε "επένδυση", οι δε ασφαλισμένοι σε "επενδυτές"! Ως εκ τούτου, επειδή οι επενδύσεις πολλές φορές αποτυγχάνουν, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι μπορεί να μετατραπούν σε "αποτυχημένους επενδυτές" και να βρεθούν στο δρόμο!.

  Μπορεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να ισχυρίζονται ότι ο νέος ασφαλισμένος αποκτά μέσω του ατομικού κουμπαρά τον έλεγχο της σύνταξής του, αλλά αυτό είναι ξεκάθαρα καραμπινάτη κοροϊδία αφού δεν υπάρχει δέσμευση ότι στο τέλος του εργάσιμου βίου του ασφαλισμένου θα αποδώσει συγκεκριμένο ποσό επικουρικής σύνταξης, αν και οι εισφορές που θα έχει αποδώσει θα είναι πολύ συγκεκριμένες.

  Με αυτό το νομοσχέδιο ο νεοεισερχόμενος αγρότης και κτηνοτρόφος θα πληρώνει εκτός της κύριας ασφάλισης στον ΟΓΑ, ένα ποσό μεγαλύτερο από 500 ευρώ τον χρόνο επιπλέον για τον ατομικό ασφαλιστικό κουμπαρά της επικουρικής σύνταξης. Επιβάλλεται δηλαδή ένα νέο χαράτσι στους νέους αγρότες την ώρα που η πλειοψηφία μας αδυνατεί να πληρώσει την ασφαλιστική εισφορά στην κατώτερη κατηγορία για την κύρια σύνταξη.

  Όμως τα ποσά από τον "κουμπαρά" θα τζογάρονται σε διάφορες επιχειρήσεις, ομόλογα κλπ. χωρίς να είναι προφανές και σίγουρο ότι θα αποφέρουν κέρδη, συνεπώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος δεκάδες χιλιάδες ευρώ που θα πληρώνει ο ασφαλιζόμενος αγρότης για 30-40 χρόνια μέχρι να βγει στη σύνταξη μπορούν να χαθούν στον βωμό του τζόγου και το κυνήγι του κέρδους.

  Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουμε πολύ καλά πως η πλειοψηφία των συνταξιούχων του κλάδου και όσων βγαίνουμε στη σύνταξη παίρνουμε εξευτελιστικές συντάξεις πείνας.

  Συντάξεις που μας αναγκάζουν να παραμένουμε και να δουλεύουμε στα χωράφια ως τα βαθιά γηρατειά μας για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας.

  Απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να μην ενταχθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην επικουρική ασφάλιση. Έχουμε την πείρα και τη δύναμη να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας για ανθρώπινη σύνταξη τουλάχιστον στα 600 ευρώ το μήνα για τους αγρότες, με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση των εισφορών για την Υγεία, σύνταξη στα 60 χρόνια για τον αγρότη και στα 55 για την αγρότισσα.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.