Γιορτάζει η Ι. Μονή Αγίου Αντωνίου Κοκκινόγης

Αρχή του φθινοπώρου και επίσημα από την Τετάρτη, πρώτη του Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας γιορτάζει την Αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή την αρχή του Εκκλησιαστικού Έτους και βέβαια γιορτάζει και η ιστορική Ι. Μονή Αγίου Αντωνίου Κοκκινόγης Ελασσόνας, ένα ακόμη αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο της επαρχίας Ελασσόνας και της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος.

Το συγκεκριμένο μοναστήρι γιορτάζει κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου, με τις καθιερωμένες ιερές Ακολουθίες. Δεκάδες προσκυνητές και πιστοί αναμένεται να βρεθούν και φέτος στην Ι. Μονή της Κοκκινόγης, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης κατά του «Covid-19».

Την παραμονή της γιορτής, το απόγευμα της Τρίτης θα τελεσθεί πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, ενώ το πρωί της Τετάρτης, ανήμερα, θα τελεσθεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Λίγα στοιχεία για τη Μονή:
Η Ι. Μονή του Αγίου Αντωνίου ή «Δεμεράδων» βρίσκεται στην Κοκκινόγη της Ελασσόνας. Ιδρύθηκε το 1755 και ανακαινίσθηκε το 1794 από τον ηγούμενο Διόνυσο Μπαμπαλιάρη, σύμφωνα με δύο επιγραφές που υπάρχουν, μία στον ανατολικό τοίχο και μία λίγο κάτω από τη στέγη του ναού. Αρχικά ήταν μετόχι της Μονής του Αγίου Αντωνίου «Σιάπκας» της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης και αργότερα, με σουλτανικό φιρμάνι, ανεξαρτητοποιήθηκε. Το καθολικό της Μονής σήμερα χρησιμοποιείται ως ενοριακός ναός του χωριού. Πρόκειται για Σταυροπηγιακό ίδρυμα (υπαγόταν απευθείας στο Πατριαρχείο), που στην περίοδο της ακμής του, στις αρχές του 19ου αιώνα, είχε μεγάλη κτηματική περιουσία και πολυάριθμα ζώα. H Μονή, όπως αναφέρουν και τα ερείπια της, περιβαλλόταν περιμετρικά με διώροφες πτέρυγες και αποθηκευτικούς χώρους. Στον αύλειο χώρο σώζεται μέχρι σήμερα η θολωτή πετρόκτιστη πηγή.

Δυστυχώς, όλες οι εγκαταστάσεις του Μοναστηριού της Κοκκινόγης, κάηκαν το 1924 από απροσεξία και το 1943 από τους Γερμανούς. Σήμερα, η Μονή διαθέτει μικρό ξενώνα και διατηρείται σε καλή κατάσταση, σώζεται ο ψηλός περίβολος καθώς και ο ναός του Μοναστηριού ο οποίος είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής και χρησιμοποιείται ως ενοριακός Ναός της Κοκκινόγης για να εκκλησιάζονται οι κάτοικοι. Ο Ναός όμως εσωτερικά παρόλο που σώζεται δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατέστρεψε τα πάντα στο εσωτερικό του. Από την πυρκαγιά σώθηκαν μόνο η λειψανοθήκη με απότμημα της κάρας του Αγίου Αντωνίου, λείψανα άλλων Αγίων και λιγοστά ιερά κειμήλια.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν απαραίτητες αναστηλωτικές εργασίες στο ιστορικό μοναστήρι και θα συνεχιστούν.

Του Γιάννη Μουκίδη
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.