Η Ελασσόνα γιόρτασε με κατάνυξη το «Πάσχα του καλοκαιριού» (φωτ.)

Με θεία κατάνυξη και με την καθιερωμένη θρησκευτική λαμπρότητα και επισημότητα, η επαρχία Ελασσόνας τίμησε και φέτος την «Καλοκαιρινή Πασχαλιά», το «Πάσχα του Καλοκαιριού» (…κατά τον Φώτη Κόντογλου), τη μεγάλη Γιορτή της Παναγιάς, την Κοίμησή της.

Κύριο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων ήταν η μεγάλη παρουσία των ντόπιων κατοίκων και επισκεπτών, τόσο στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας όσο και στο Λιβάδι και την Τσαριτσάνη.

Στην Ελασσόνα, το απόγευμα του Σαββάτου, παραμονή της εορτής, στο Μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, με την παρουσία εκατοντάδων πιστών, τελέσθηκε στον προαύλιο χώρο της Μονής αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Ευάγγελος Γκανάτσιος και π. Χρήστος Γεροφάκας.

Μετά τις 9 το βράδυ, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και ψαλμωδιών από χορό ιεροψαλτών, εψάλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας, με «φόντο» τη νυχτερινή άποψη της Ελασσόνας από ψηλά.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό έδωσε το «παρών» ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Ευαγγέλου και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ελασσόνας Παναγιώτης Μωυσίδης.

Ανήμερα της μεγάλης εορτής χθες Κυριακή, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Πάντως, εξαιρετικά μεγάλη ήταν και φέτος η προσέλευση ντόπιων και επισκεπτών που ανηφόρισαν στο ιστορικό Μοναστήρι της Ελασσόνας και κατέκλυσαν τους χώρους του για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και να προσευχηθούν στο …«καύχημα της Ελασσόνας», βιώνοντας τη Χάρη της για μια ακόμα χρονιά.

ΛΙΒΑΔΙ

Με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού προσκυνητών, αλλά και «απόδημων» Λιβαδιωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Λιβάδι, η ορεινή γραφική κωμόπολη του νομού Λάρισας, γιόρτασε και φέτος με λαμπρότητα την Παναγιά της, με θρησκευτικές εκδηλώσεις που έγιναν στον φερώνυμο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου Λιβαδίου.

Πλήθη πιστών παρακολούθησαν με κατάνυξη τις Ιερές Ακολουθίες. Στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία χθες Κυριακή, ανήμερα της Παναγίας χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Το Λιβάδι κατακλύστηκε από τους επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου και όχι μόνο, με εμφανή την παρουσία δεκάδων «απόδημων» Λιβαδιωτών.

ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ

Λαμπρός ο εορτασμός και στην ιστορική Τσαριτσάνη, όπου τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν με κατάνυξη οι κάτοικοί της, αλλά και μεγάλος αριθμός επισκεπτών και «απόδημων» Τσαριτσανιωτών. Την παραμονή της εορτής, το βράδυ, έγινε ο πανηγυρικός Εσπερινός ενώ χθες ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Παναγιάς της Τσαριτσάνης, όπου συλλειτούργησαν οι ιερείς των ενοριών της Τσαριτσάνης.

ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Ανάλογες θρησκευτικές - πολιτιστικές - παραδοσιακές εκδηλώσεις έγιναν και στην ιστορική Ι. Μονή της «Παναγιάς της Τσούμας» στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι και βέβαια στα τοπικά διαμερίσματα Βαλανίδας, Κλεισούρας, Άκρης, Τσαπουρνιάς, Κρυόβρυσης, Μηλέας, Πυθίου, Καλυβίων, Καρυάς, Σαρανταπόρου, Γιαννωτών καθώς και στα φερώνυμα παρεκκλήσια του Κοκκινοπηλού και της Συκέας, με έντονο το στοιχείο της συμμετοχής στις εκδηλώσεις που ακολούθησαν, εκατοντάδων επισκεπτών.

Γιάννης Μουκίδης - Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.