Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα πραγματοποιηθεί και φέτος η Εμποροπανήγυρη της Ελασσόνας

Συζητήθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα «Λήψη απόφασης σχετικά με τη διενέργεια της ετήσιας Εμποροπανήγυρης της Ελασσόνας», όπου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην διενεργηθεί.

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ.Διονύσης Κουρομπίνας, εισηγήθηκε την διενέργεια της παραδοσιακής ετήσιας Εμποροπανήγυρης της Ελασσόνας, η οποία είναι ένα έσοδο σημαντικό για τους επαγγελματίες της περιοχής και όχι μόνο, αλλά και ένα σημαντικό έσοδο για το Δήμο Ελασσόνας, το οποίο κυμαίνεται κοντά στις 90 χιλιάδες ευρώ, και αν θα ψηφιστεί να γίνει, να γινεί με όλους τους προβλεπόμενους κανόνες και με όλα τα μέτρα προφύλαξης. Όπως είπε ο κ.Κουρομπίνας, δεν υπάρχει κάποιο απαγορευτικό στη διενέργεια Εμποροπανηγύρεων από την Πολιτεία και ότι επαφίεται στη γνώμη της Δημοτική αρχής.

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ.Νίκος Γάτσας, ο οποίος ανέφερε ότι οι εξελίξεις δεν είναι τόσο θετικές στο επίπεδο των κρουσμάτων κορονοιού αλλά ούτε και στο επίπεδο των εμβολιασμένων. Ωστόσο τόνισε ότι μπορεί να μην υπάρχει απαγόρευση από την Πολιτεία, οι προδιαγραφές για την πραγματοποίηση μιας εμποροπανήγυρης είναι πολύ αυστηρές. «Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας πολύ ικανοποιητικός αριθμός υπαλλήλων, και ίσως θα πρέπει να προσλάβουμε κάποιους για εκείνες τις ημέρες, που θα διαφυλάττουν τα μέτρα τα οποία προβλέπονται».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Ελασσόνας, κάλεσε τους Δημοτικούς Συμβούλους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο πρώην Δήμαρχος κ.Νίκος Ευαγγέλου ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα υπάρχουν δύο τινά. Από τη μια πλευρά οι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν απόλυτο δίκιο και πρέπει να τους βοηθήσουμε να δουλέψουν και από την άλλη είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει στο να δημιουργηθούν καινούργια κρούσματα. Αυτό έγκειται καθαρά στη δική σας αρμοδιότητα ως διοίκηση, αν μπορείτε να διαφυλάξετε τους κανόνες που επιβάλλει ο Covid-19.

Εμείς συμφωνούμε στο να λειτουργήσει, αλλά πάντα με γνώμονα τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για να μην δημιουργηθεί συνωστισμός και με τις απαραίτητες αποστάσεις στα περίπτερα των εμπόρων.    

Προσωπικά είμαι θετικός με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν και θα διασφαλιστούν όλες αυτές οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή με τον Covid». 

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος κ.Καρανίκας ανέφερε ότι προσωπικά για λόγους υγείας είναι αρνητικός.

Ο κ.Βακράτσας αμέσως μετά ανέφερε ότι στην παράταξη είναι προβληματισμένοι, διότι ο κίνδυνος είναι ακόμα υπαρκτός τους προβληματίζει διότι η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα έριξε την ευθηνή στους δήμους και τα δημοτικά συμβούλια.

Ο κ.Καραγκόγκος από την πλευρά του ανέφερε ότι είναι αρνητικός διότι πρακτικά είναι αδύνατο στο χώρο αυτό, να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται και το κόστος στην κοινωνία θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το όφελος που θα έχουν οι επαγγελματίες και ο δήμος από τις τρεις ημέρες που θα λειτουργήσει το παζάρι.

Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία:

Τζουμακλής  ΝΑΙ

Ευαγγέλου ΝΑΙ

Δραγατσίκης -

Παπαδημητρίου Χρ. ΝΑΙ

Καλύβας ΟΧΙ  

Κυριλλίδης ΟΧΙ

Σερετίδης ΟΧΙ

Βακράτσας ΟΧΙ

Τσιπλικιάρης -

Κατσιούρας ΝΑΙ

Παναγιώτου -

Νάνος ΝΑΙ

Καρανίκας ΟΧΙ

Ζιώγας ΟΧΙ

Κουρομπίνας ΝΑΙ

Καραγιάννης -

Μπίσμπας ΟΧΙ

Καραγκόγκος ΟΧΙ

Έξαρχος ΝΑΙ

Καλιακούδας ΝΑΙ

Γεροφωκάς ΝΑΙ

Τσουκαρέλας -

Καρυπίδης ΟΧΙ

Παπαδημόπουλος ΝΑΙ

Παπαδημητρίου Γιαν. ΟΧΙ

Τσιούρης ΝΑΙ

Καρκαβανίδου ΟΧΙ

Επί 27 παρόντων στην έναρξη της συνεδρίασης, θεωρήθηκαν παρόντες 22 διότι 5 δεν ψήφισαν στο συγκεκριμένο θέμα. 

Θετικές απαντήσεις ήταν 11 και αρνητικές επίσης 11 και βάση νόμου υπερίσχυσε η ψήφος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ήταν αρνητική, και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην διενεργηθεί η Εμποροπανήγυρη της Ελασσόνας.

Το θέμα της συζήτησης για την εμποροπανήγυρη στο 2:14:15   
Ανδρεας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.