«Βαριά» η ατμόσφαιρα στην Ελασσόνα εξαιτίας της φωτιάς στην Εύβοια - Σε υψηλά επίπεδα τα αιωρούμενα σωματίδια

Άσχημη είναι και σήμερα η κατάσταση της ατμόσφαιρας στην περιοχή της Ελασσόνας, αλλά καλύτερη από χθες, εξαιτίας των επιβλαβών αιωρούμενων μικροσωματιδίων από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού που είναι εγκατεστημένος στο Δημαρχείο της Ελασσόνας, τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων (PM 2,5) ξεπέρασαν χθες 220 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ σήμερα είναι στα 152 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

 Τα PM2.5 είναι λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εισχωρούν βαθιά στον πνεύμονα και να προκαλούν σημαντικές βλάβες.

Αν οι κάτοικοι πρέπει να εξέλθουν των κατοικιών τους να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5.

Τα σημερινά στοιχεία από το σταθμό συλλογής ατμοσφαιρικών δεδομένων στην Ελασσόνα:
Ο Δήμος Ελασσόνας σε συνεργασία με την εταιρεία Airly έχει τοποθετήσει στο κτίριο του Δημαρχείου αισθητήρα υψηλής ανάλυσης της ποιότητας του αέρα. 

 Η πρόσβαση για τους δημότες είναι δωρεάν από την διεύθυνση Airly.gr Elassona. Βλέπουμε σε ζωντανό χρόνο το επίπεδο των ρύπων της ατμόσφαιρας της περιοχής και το σύστημα μας δίνει ειδικές οδηγίες για τις δραστηριότητες μας. Η εμβέλεια του αισθητήρα είναι περίπου 10 χλμ. και βλέπουμε επίσης μετεωρολογική πρόβλεψη 24ωρου. 

 Η εφαρμογή εγκαθίσταται εύκολα στο κινητό μας τηλέφωνο, τάμπλετ ή υπολογιστή και είναι πολύ εύκολη στην χρήση. Για τις ημερήσιες ωριαίες μετρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από το site 

 https://airly.org/map/en/#39.895744,22.187466,i11973

Ανδρέας Νικούλης

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.