Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βερδικούσιας για το έργο στο δρόμο Μαμαλής

Σε δήλωση του προέδρου της Κοινότητας Βερδικούσιας Κωνσταντίνου Τσέτσιλα επισημαίνονται τα εξής:

«Αναφορικά με τις δηλώσεις του Δημάρχου κ. Γάτσα που αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του Δήμου Ελασσόνας με θέμα: «Προχωρά η βελτίωση του δρόμου Μαμαλής από το Δήμο Ελασσόνας».Στη δημόσια δράση μου και ειδικότερα στην ενασχόλησή μου με τα κοινά από το 1994 μέχρι σήμερα και επί δύο συναπτές θητείες ως Πρόεδρος, υπηρετώ μόνο το δημόσιο συμφέρον και επιδιώκω πάντα το καλύτερο για τον τόπο μου. Δεν συνηθίζω να απαντώ σε δηλώσεις και δημοσιεύματα που στόχο έχουν τη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων προκειμένου να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη ούτε επιδιώκω άσκοπες αντιπαραθέσεις. Ωστόσο προς αποκατάσταση της αλήθειας για μια σειρά ανακριβειών και αναληθειών που οδηγούν σε λανθασμένες εντυπώσεις οφείλω να σας εκθέσω τα ακόλουθα.

Με τις αποφάσεις του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού, {(188/05.03.2018, (ΑΔΑ: Ω9ψΨ7ΛΡ-ΞNY) και 479/21.06.2018 (ΑΔΑ 729Υ7ΛΡ-N2Δ)} σύμφωνα με τις οποίες και ο Δήμος Ελασσόνας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων την 26η Φεβρουαρίου 2018 με έντονες βροχοπτώσεις, μεγάλου ύψους και διάρκειας, δημιουργήθηκαν αρχικά οι προϋποθέσεις ένταξης για χρηματοδότηση. Στη συνέχεια υπογράφηκε από το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κ. Γεώργιο Δέδε η με αριθ. Β/ΦΠΡΟ3/οικ.772/ 18-02-2019 απόφαση για Έγκριση δέσμευσης ποσού 1.000.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.ΠΑ, σε βάρος του προϋπολογισμού του ενάριθμου έργου 2018ΣΕ87100003 της ΣΑΕ 871 του Π.Δ.Ε., διάθεση ισόποσης πίστωσης και μεταβίβασής της στον Δήμο Ελασσόνας, Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών των οδικών υποδομών και των συνοδών τους τεχνικών και υδραυλικών έργων του Δήμου Ελασσόνας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας που επλήγη από τη φυσική καταστροφή της 26ης Φεβρουαρίου 2018 ».

Ο μόνος τρόπος ένταξης χρηματοδότησης του υπόψη έργου ήταν να ενταχθεί ως αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές κι αυτό διότι δεν εμπίπτει στα κριτήρια ένταξης με μοριοδότηση ( όπως ύπαρξη σταυλικών εγκαταστάσεων με άδεια λειτουργίας κλπ). Και για αυτό να ευχαριστήσω δημόσια τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό χωρίς την απόφαση του οποίου δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση του έργου.

Στην πορεία όμως προέκυψαν κάποιες καθυστερήσεις (μεσολάβησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές 26 Μαΐου του 2019) με κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, καθώς εξέπνεε ο προβλεπόμενος χρόνος για τη συμβασιοποίηση του έργου. Ο κ. Χαρακόπουλος μετά από ενημέρωση που είχε από εμένα ως πρόεδρος της Κοινότητας Βερδικούσιας επικοινώνησα άμεσα με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κ. Γεώργιο Καραγιάννη, που δεσμεύτηκε να παράσχει εύλογη παράταση χρόνου. Γι’ αυτό το λόγο κλείστηκε ραντεβού και μεταβήκαμε ο ίδιος στην Αθήνα μαζί με τον αναπληρωτή Δημάρχου τον κ. Καρακανίκα Δημήτριο και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Κορμπίνα Δημήτριο.

Η πρώην διοίκηση του Δήμου του κ. Νίκου Ευαγγέλου ανέθεσε την εκπόνηση της μελέτης σε μελετητικό γραφείο σε ιδιώτη Μηχανικό (Καναβός Δημήτριος). Άρα μελέτη υπήρχε.

Η νυν διοίκηση του Δήμου απορρίπτοντας την προηγούμενη μελέτη, ανέθεσε την εκπόνηση νέας μελέτης του υπόψη έργου στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, Αρδευτικών δικτύων και Αγροτικής Οδοποιίας του Δήμου Ελασσόνας. Με έκπληξη διαβάσαμε ότι η χρηματοδότηση είναι το μόνο εύκολο για ένα δήμο. Προφανώς πρόκειται για τα γνωστά «λεφτόδεντρα» και το χιλιοειπωμένο «λεφτά υπάρχουν».

Δεν διεκδικήσαμε ποτέ δάφνες ούτε έχουμε την ανάγκη να εκμεταλλευτούμε τη δουλειά άλλων. Με το να εξασφαλίζεις 1.000.000 ευρώ για το δρόμο προς τη «Μαμαλή» ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ;

Κατά τη θητεία μου έχουν γίνει αρκετά έργα στο χωριό μας ζωτικής σημασίας που όλοι οι δημότες τα γνωρίζουν και έπεται και συνέχεια».

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.