Βάιος Λιάνος στο Ράδιο Ελασσόνα 88.4: “Το καρύδι παραμένει μία από τις πιο θρεπτικές τροφές για τον ανθρώπινο οργανισμό”

 Ο Βάιος Λιάνος και το "Κτήμα Λιάνου" για 14 χρονιά ασχολούνται με την καλλιέργεια και την παραγωγή καρυδιών Ολύμπου. Φέτος οι εναλλαγές στο κλίμα, επέφεραν προβλήματα στους αγρότες και στους καρυδοπαραγωγούς, όμως η "Καρυάτις Ολύμπου" ετοιμάζεται για ακόμη μια χρονιά για να προσφέρει στο πιάτο των καταναλωτών, τα γευστικά καρύδια που τόσο καλά γνωρίζει να παράγει:

-Είστε στην 14η χρονιά καλλιέργειας των καρυδιών Ολύμπου, στο κτήμα σας στη Μαγούλα. Πως ήταν η φετινή περίοδος για τους καρυδοπαραγωγούς στην περιοχή;

-Ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά, διότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα με τον παγετό και οι απώλειες σε άλλους συναδέλφους ήταν ολοκληρωτικές, ευτυχώς σε εμάς έκαναν ζημιά περίπου στο 30% της παραγωγής μας. Μία πολύ δύσκολη περιόδος φέτος, ειδικά για τους συναδέλφους αμυγδαλοπαραγωγούς. Είναι ζητήματα που θα είναι δυστυχώς πιο συχνά από εδώ και πέρα στο επάγγελμά μας.

-Εννοείς την κλιματική αλλαγή;

-Θα έλεγα καλύτερα, συμφωνώντας με μια έκφραση που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στο ελληνικό κοινοβούλιο, ότι έχουμε να κάνουμε όχι τόσο με μία κλιματική αλλαγή αλλά με μια κλιματική έκρηξη. Οι πρώτοι χαμένοι θα είναι σε αυτήν, το περιβάλλον, οι καλλιέργειες και στη συνέχεια οι ίδιοι οι άνθρωποι.

-Τι μέτρα κατά τη γνώμη σου, οφείλουν να πάρουν οι θεσμοί και η κυβέρνηση;

-Το πρώτο και βασικότερο, οφείλουν να θεσμοθετήσουν την 100% αποζημίωση στους παραγωγούς. Ειδάλλως κανένας μας δεν θα αντέξει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οφείλουν επίσης να αντιμετωπίσουν όλες τις καλλιέργειες από τις δασικές εκτάσεις μέχρι και τις αγροτικές, με εκείνες τις δενδροφυτεύσεις που δεν θα είναι ευάλωτες τόσο εύκολα σε πυρκαγιές, ξηρασία, ανομβρία και στα υπόλοιπα καιρικά φαινόμενα. Είναι, μία αλυσίδα όλο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας και αν θες, είναι μια αλυσίδα με πολλούς κρίκους, σε λάθος σειρά. Οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να πάρουν δραστικά μέτρα από την σωστή εξοικονόμηση νερού από πηγές και φράγματα μέχρι την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, για να αντέξουμε. Ειδάλλως, ο πρωτογενής τομέας κινδυνεύει με αφανισμό.

-Δεν αποτελεί όμως πρόβλημα και η απουσία ενεργού δυναμικού; Βλέπουμε ένα τεράστιο κενό ανάμεσα στις δύο γενιές.

-Ανδρέα, από όπου και να το πιάσεις, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Το δημογραφικό χτυπάει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, με χωριά να ερημώνουν και τους νέους να ψάχνουν αλλού ένα καλύτερο αύριο. Δεν ενισχύεται η καινοτομία στους νέους αγρότες, δεν ενισχύονται ουσιαστικά με τα οικονομικά προγράμματα. Δεν αρκεί η νέα κοινή αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν φτάνει δυστυχώς. Ο ΕΛΓΑ δεν είναι αποτελεσματικός, υποφέρει από παθογένειες ετών, δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εκτιμητών για τις ζημιές και φέτος φάνηκε ξεκάθαρα πως αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

-Τα καρύδια, λένε πολλοί, έγιναν μόδα και οι περισσότεροι έβαλαν γιατί νόμιζαν θα γίνουν πλούσιοι.

-Όποια καλλιέργεια και αν ξεκινήσεις σήμερα, δεν θα μπορείς να γίνεις "πλούσιος". Απλά θα καταφέρεις εάν τη δουλέψεις σωστά, να μεγαλώσεις την οικογένειά σου με αξιοπρέπεια. Παλεύουμε καθημερινά για να επιβιώσουμε. Υπήρξαν συνάδελφοι που βάλανε καρυδιές γιατί είδαν ότι είχαν "πέραση". Παλιότερα αυτό έγινε και με τα αμύγδαλα. Και με άλλες αγροτικές παραγωγές. Με τα καπνά, με το βαμβάκι. Η ζωή μας αλλάζει όμως.

-Δηλαδή;

-Παρατηρούμε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται λόγω της κλιματικής έκρηξης, από ένα μέρος με μεσογειακό κλίμα, σε ένα μέρος με τροπικό κλίμα. Άρα θα αλλάξουν οι καλλιέργειες, ο τρόπος παραγωγής, επεξεργασίας, μεταποίησης, τιμής και πώλησης. Και ενώ όλα αλλάζουν δεν μπορούν οι τιμές να παραμένουν σε τέτοια επίπεδα στα φάρμακα και στα λιπάσματα. Ότι συμβαίνει στη κτηνοτροφία, το βιώνουμε και στον αγροτικό τομέα.

-Η παραγωγή σας πως είναι φέτος;

-Σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Και φέτος ευτυχήσαμε να μην έχουμε μεγάλες ζημιές από φυσικά φαινόμενα και θα έχουμε την δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας, με καρύδι άσπαστο, σπασμένο και με όλες τις σωστές συνθήκες επεξεργασίας, υγιεινής και παράδοσης. Το καρύδι παραμένει ο χρυσός ξηρός καρπός στις αγορές και μία από τις πιο θρεπτικές τροφές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Του Ανδρέα Νικούλη

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.