Το Μεσοχώρι του Γιάννη Δαλαμάγκα… - Βιβλίο «φόρος τιμής» του συνταξιούχου δασκάλου στην πατρώα γη

Αφιερωμένο στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, το Μεσοχώρι Ελασσόνας, είναι το βιβλίο που συνέγραψε και κυκλοφόρησε πρόσφατα ο συνταξιούχος δάσκαλος Γιάννης Δαλαμάγκας.

Το βιβλίο τιτλοφορείται «Η Πατρίδα μας, Μεσοχώρι Ελασσόνας» και είναι το τρίτο βιβλίο του κ. Δαλαμάγκα (προηγήθηκαν τα «Περιδιαβαίνοντας τον χρόνο» και «Το σχολείο του χθες»), είναι δε ένας φόρος τιμής στην πατρογονική του εστία. 

Ο Γιάννης Δαλαμάγκας κατοικεί μόνιμα στην Κάτω Αχαγιά Αχαΐας, σε σχολείο της οποίας υπηρετούσε και τέλειωσε την ακαδημαϊκή του καριέρα. 

Στο προλογικό του σημείωμα ο δημοσιογράφος Χρήστος Πριτσαπίδουλας τονίζει ανάμεσα σε άλλα για το βιβλίο ότι: «Η Αγάπη στη μικρή Πατρίδα, τη γενέθλια, ανήκει στον δάσκαλο, από πολύ παλιά, τον πρωτομάστορα της μάθησης του παιδιού, του βασανισμένου μια ζωή «να μας κάνει ανθρώπους», κάτω από αντίξοες, απάνθρωπες συνθήκες. Ποιος θα εκτιμήσει το έργο του δασκάλου στη διάσωση της μνήμης; 

Είναι αυτός που γνωρίζει σε βάθος πρόσωπα και καταστάσεις. Είναι αυτός που αγαπάει τον τόπο κι ας τον πληγώνει, αν είναι εκεί που «φύτρωσε». Πώς να ξεχάσει ακόμη και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Έτσι βάζει ως στόχο ζωής «να τα γράψει» να τα διασώσει για τους επερχόμενους, όσους απ’ αυτούς έχουν συναίσθημα.

Ένας απ’ αυτούς είναι ο εκπαιδευτικός Ιωάννης Αχιλ. Δαλαμάγκας (που τίμησε για δεκαετίες την εργασία του και τερμάτισε ευδοκίμως). Είναι από εκείνους που ανέπνεε και σκεφτόταν τη μικρή πατρίδα του, το Μεσοχώρι Ελασσόνας. Ποτέ δεν αποκόπηκε από τη φύτρα του. 

Κι από ένα σημείο και μετά άρχισε να «χτίζει» το βιβλίο του χωριού του, του Μεσοχωρίου Ελασσόνας - βιβλίο δύσκολο στη σύνθεσή του, μετ’ εμποδίων η συλλογή των στοιχείων. 

Στο τέλος το αποτέλεσμα είναι άριστο (σε 252 σελίδες). Έκδοση όχι μόνο για τους κατοίκους και τους ....καταγόμενους, αλλά και τους υποψιασμένους για το άγνωστο Έλληνες που το ερευνούν» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πόση ευαισθησία πρέπει να κρύβει ο δάσκαλος, που αφού πέρασε από τα μειονοτικά σχολεία της Ξάνθης και της Αττικής, κατέληξε στην Κάτω Αχαγιά διευθυντής. Έργο του, τρία βιβλία.

Πηγή: eleftheria.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.