Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: «Η εγκατάσταση του φωτοβολταικού πάρκου θα ανατρέψει πλήρως τον κτηνοτροφικό-γεωργικό χαρακτήρα της Αετοράχης»

Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας επισημαίνονται τα εξής:

Στην περιοχή «Καλιούρα» του χωριού Αετοράχη Ελασσόνας, σε έκταση 1.100 στρεμμάτων χορτολιβαδικής έκτασης, η οποία παραχωρήθηκε ως βοσκότοπος από το ελληνικό δημόσιο στους πρόσφυγες που ήρθαν από τον Πόντο το 1922-1923 και εγκαταστάθηκαν στο εν λόγο χωριό, μεγάλη ιδιωτική εταιρεία ζήτησε την μίσθωσή της από το ελληνικό δημόσιο και την αδειοδότηση για να εγκαταστήσει φωτοβολταικό πάρκο, πετώντας έξω από αυτήν την περιοχή τους αγροτοκτηνοτρόφους του χωριού που την χρησιμοποιούν ως βοσκότοπο εδώ και έναν αιώνα.

Η εκμίσθωση της δημόσιας έκτασης στην ιδιωτική εταιρεία και η εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου, θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα κέρδη της εταιρείας

Οι κάτοικοι της περιοχής και γενικότερα οι λαϊκές οικογένειες, όπως έχει αποδειχτεί από την επέλαση των ιδιωτικών επενδύσεων σε φωτοβολταικά και αιολικά, που επέτρεψαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η περιφερειακή και τοπική διοίκηση εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, δεν θα κερδίσουν τίποτα, αντιθέτως θα έχουν αρνητικές συνέπειες.

Πληρώνουν ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα, τώρα ακριβότερα με τις νέες ανατιμήσεις για να αυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών, θα αυξηθούν πολύ περισσότερο οι οικογένειες που δεν θα έχουν ρεύμα στο σπίτι τους, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Η εγκατάσταση του φωτοβολταικού πάρκου θα ανατρέψει πλήρως τον κτηνοτροφικό-γεωργικό χαρακτήρα του χωριού. Οι κτηνοτρόφοι της Αετοράχης που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη έκταση ως βοσκότοπο εδώ και ένα αιώνα, θα εκδιωχθούν και θα οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή και το χωριό θα ερημώσει.

Θα προκληθεί επίσης καταστροφή σε βάρος του περιβάλλοντος, σε βάρος φυσικών μνημείων (σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες), αλλά και κίνδυνοι για την προστασία παρακείμενου δάσους, αφού η εν λόγο έκταση εξαιρέθηκε από δενδροφυτεύσεις και λειτουργεί και ως ζώνη πυροπροστασία.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, είμαστε από θέση αρχής ενάντια στην εκχώρηση της ενέργειας στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών και αγωνιζόμαστε η παραγωγή και η διανομή της ενέργειας από όλες τις πηγές ενέργειας, να ανήκει σε έναν αποκλειστικά εθνικό φορέα, στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής που επιδιώκουμε σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, ώστε να εξασφαλίζεται φθηνό ρεύμα σε όλο το λαό και για την κάλυψη όλων των αναγκών της οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον. Απ’ αυτή τη σκοπιά έχουμε καταψηφίσει στο Π.Σ όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που την μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα για το λαό και πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καταστρέφοντας το περιβάλλον, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ρωτάμε την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, τι ενέργειες προτίθεται να κάνει προς την κυβέρνηση, για να σταματήσει η εκμίσθωση στην ιδιωτική εταιρεία της συγκεκριμένης δημόσιας έκτασης των 1.100 στρεμμάτων στην Αετοράχη και για να μην αδειοδοτηθεί και εγκατασταθεί το φωτοβολταικό πάρκο, ώστε να παραμείνει ως βοσκότοπος και για τις ανάγκες του χωριού, όπως μέχρι σήμερα;

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.