ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ελασσόνας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτα ώστε να μην σφετερίζονται τη Φέτα

 Στις 12 Φεβρουαρίου 2021 κυρώθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η συμφωνία SADC με την Νότια Αφρική για τη φέτα, όπου δεν προβλέπεται η ίδια προστασία με τα αντίστοιχα προιόντα των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε.. Από το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μηταράκης δεν πραγματοποίησε καν αναφορά στην προστασία της φέτας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο επίτροπος Εμπορίου να θεωρήσει πως οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν. Κανείς δεν αντέδρασε από την τότε κυβέρνηση. Αποτέλεσμα;

Πλήρη προστασία για όλα τα υπόλοιπα 29 προιόντα ΕΚΤΟΣ από την φέτα, την ελία Καλαμάτας και τη ρετσίνα!

Η συμβαλλόμενη λοιπόν χώρα της Νοτίου Αφρικής, θα χρησιμοποιεί ανενόχλητη τις ονομασίες ελληνικών ΠΟΠ και ΠΓΕ όπως είναι η Φέτα Ελασσόνας στις αγορές της και θα διακινείται οποιοδήποτε λευκό τυρί με την ονομασία "φέτα"!

Η κατάσταση θα χειροτερεύει όταν επιχειρήσεις θα κυκλοφορούν ένα παρόμοιο προιόν και θα το ονομάζουν "Φέτα Νοτίου Αφρικής"! Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε το 2015 ότι η συμφωνία SADC με τη Ν. Αφρική και η συμφωνία CETA με τον Καναδά δεν θα γίνουν αποδεκτές. Η Ευρωπαική Επιτροπή μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις δεσμεύτηκε ότι θα λάβει ρητά υπόψη τις ανησυχίες της Ελλάδος, όταν το 2016 στο Αιντχόβεν της Ολλανδίας ο επίτροπος κ. Hogan με τον κ. Francis συμφώνησαν με τον τότε υπουργό κ. Αποστόλου και τον γραμματέα κ. Κασίμη με κοινή δήλωσή τους πως ενσωματώθηκε η συγκεκριμένη διακριτή διαφορά στο δίκαιο αίτημα της Ελλάδος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε απολύτως τίποτα ώστε να μην σφετερίζονται τη Φέτα, δεν εκμεταλλεύτηκε την διαπραγματευτική ισχύ ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση της Ε.Ε. και να προστατευθεί και η Φέτα Ελασσόνας και απεμπόλησε το δικαίωμα που απόρρεε από την συμφωνία, παραδίδοντας πλέον τη Φέτα, στις ορέξεις των διεθνών αγορών με συμφωνίες που πλήττουν με τον τρόπο που υλοποιούνται τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων και των μεταποιητών στην περιοχή μας.

Στεκόμαστε δίπλα στα δίκαια αιτήματα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για αυστηρή τήρηση των εθνικών προδιαγραφών και όρων που τίθενται στην παραγωγή της ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ, αυστηρούς ελέγχους στην εισαγωγή λευκών τυριών, δειγματοληπτικούς ελέγχους Φέτας και υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης της κάθε χώρας στα λευκά τυριά, ειδάλλως ας γνωρίζουν κτηνοτρόφοι και πολίτες πως η ανεξήγητη στάση της κυβέρνησης, θα αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό στις διεθνείς αγορές για τα αγροτικά μας προιόντα.

Οργάνωση Μελών
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ελασσόνας

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.