Η Ελασσόνα τίμησε την ιστορική επέτειο του «ΟΧΙ»

Με κάθε επισημότητα, η πόλη της Ελασσόνας, τίμησε την επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ» των Ελλήνων στους Ιταλούς και του ξεχωριστού μεγαλείου της εποποιίας του '40, τιμώντας τη μνήμη των ηρώων.

Στις 10:30 σήμερα το πρωί, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας τελέστηκε επίσημη αρχιερατική δοξολογία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Χαρίτων, με τη συμμετοχή του κλήρου της πόλης.

Στη συνέχεια, τελέστηκε στο χώρο του Ηρώου της πλατείας επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες.

Ακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές και τους φορείς, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

 Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την εκπαιδευτικό του Γυμνασίου Ελασσόνας - PhD δρ. Επιστημών της Αγωγής – Ειδίκευση στην Κοινωνική Λαογραφία, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ευαγγελία Ράπτου, που με μεστό λόγο στάθηκε στο έπος του 1940, «καταθέτοντας», ανάμεσα στα άλλα, με νόημα: «Ένα εκπληκτικό θαύμα ήταν το έπος του 1940! Θαύμα της πίστεως στο δίκαιο του αγώνα. Θαύμα της ενότητας όλων εμπρός στον κοινό εχθρό, της αυτοθυσίας και της απαρνήσεως χάριν της Πατρίδας. Θαύμα που δίδαξε τους λαούς πώς να ζουν και να πεθαίνουν ελεύθεροι. Θαύμα της ενότητας του λαού μας. Δεν είναι μία ημέρα η 28η Οκτωβρίου 1940. Είναι μια ολόκληρη εποχή. Είναι ένα σύμβολο ενότητας, αδελφοσύνης, λεβεντιάς. Με αυτό το ενωτικό φρόνημα θα ζήσουμε θαύματα ομόνοιας και δεν θα θρηνήσουμε δράματα διχόνοιας». 

Στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν: Εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Στέλιος Δημότσιος, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθ. Ζιώγας, οι αντιδήμαρχοι Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Γιάννης Καριπίδης, Κώστας Έξαρχος, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας – επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Ευαγγέλου, οι πρώην αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας Μαρία Μαμάρα και Δημ. Παπαδημόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθ. Γεροφωκάς, Βάια Αργύρη – Μουτζίκου, Χρ. Πιτένης, Αν. Σερετίδης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας Βασ. Μουλτσιάς, ως εκπρόσωπος του κόμματος «Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος» ο Κων. Μιχαηλίδης, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο ανώτατος διοικητής Φρουράς Λάρισας – αντισυνταγματάρχης Θωμάς Τσαμπαλής, αξιωματικοί της 361 Π.Α.Π. και του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου, οι διοικητές του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Ελευθ. Μουλτσιάς αντίστοιχα, ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας ο συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Αναστ. Δαραράς, παλαιοί αυτοδιοικητικοί, διευθυντές σχολικών μονάδων και υπηρεσιών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Ελασσόνας Γιώργος Γιαννούλας, ο γραμματέας της Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ελασσόνας Νίκος Μπίκιας, εκ μέρους του κόμματος «Έλληνες για την Πατρίδα» ο Κώστας Σιδερόπουλος, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας Αχιλλέας Ζανιάς, ολιγομελείς αντιπροσωπείες μαθητών σχολείων με τις σημαίες τους και αρκετός κόσμος.

Να σημειώσουμε ότι, μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων, δεν πραγματοποιήθηκαν μαθητικές παρελάσεις στη Θεσσαλία.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.