Δισκοθέτες όλης της Λάρισας ενωθείτε...

Μπορεί το επάγγελμα του δισκοθέτη, γνωστού και ως Dj (ακρωνύμιο του disc jockey),να είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες, και μάλιστα το πρόσωπο να αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε μαγαζί, όμως ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε προσπάθεια οργάνωσης για διεκδίκηση συλλογικών δικαιωμάτων. 

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει ο πρώτος Σύλλογος επαγγελματιών που οργανώθηκε από το καλοκαίρι και έκτοτε έχει οριστεί προσωρινό προεδρείο. 

Σε λίγες ημέρες μάλιστα θα υπάρξει και η πρώτη Γενική Συνέλευση με στόχο να διεξαχθούν και οι παρθενικές εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι εξελίξεις όμως λόγω της πανδημίας είναι τόσο ραγδαίες και επιβαρυντικές για τον κλάδο, που αν και νεοσύστατος εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας προβάλλοντας και μια σειρά από αιτήματα. Για όλα τα παραπάνω μίλησε ο εκπρόσωπος του προεδρείου, κ. Αποστόλης Δαρδόγιαννος. «Τα παλιότερα χρόνια στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή του νομού υπήρχαν πολλές δεκάδες Dj. Ο βασικός λόγος ήταν πως υπήρχαν πολλά μεροκάματα», λέει και θυμάται από προσωπική εμπειρία ότι «πριν την κρίση είχα 7 μεροκάματα σε μία εβδομάδα αν ήθελα. Τώρα όμως βρίσκεις πλέον 3-4 κι αυτά με δυσκολία». Ευτυχώς που υπάρχουν οι κοινωνικές εκδηλώσεις δηλαδή (γάμοι και βαφτίσια) όπως τονίζει. Εξηγεί πως αυτήν τη στιγμή αναλογικά στα 1.000 περίπου καφέ - μπαρ ρέστοραν, μόνο τα 12-13 θα έχουν επαγγελματία Dj, αφού όλοι οι υπόλοιποι επιλέγουν την πιο συμφέρουσα λύση που είναι το διαδίκτυο. 

Γιατί όμως να βάλει κάποιος Dj τη στιγμή που μπορεί να τον αποφύγει; Σ’ αυτό το εύλογο ερώτημα απαντάει πως: «Γιατί θα αυξηθεί ο τζίρος του σε μεγάλο ποσοστό. Ο Dj μπορεί να πιάσει τον παλμό του κόσμου και να τον κρατήσει περισσότερο στο μαγαζί. Έτσι αυξάνεται και η κατανάλωση.

 Αυτό δεν μπορεί να το κάνει το διαδίκτυο από μόνο του». Αυτήν τη στιγμή η προσπάθεια δημιουργίας του Συλλόγου είναι στο ξεκίνημά της. Υπάρχουν ήδη 40 εγγεγραμμένα μέλη, ενώ είναι διπλάσια η ομάδα ατόμων που βρίσκονται στον προθάλαμο της εγγραφής. «Περίπου 15 άτομα από αυτούς ασχολούνται, βιοπορίζονται αποκλειστικά, ως Dj, κάτι που ομολογουμένως είναι πολύ δύσκολο. 

Οι περισσότεροι βρίσκουν και μια άλλη εργασία κυρίως τις πρωινές ώρες και τα συνδυάζουν που φυσικά είναι ευπρόσδεκτοι στον Σύλλογο» εξηγεί στην ο κ. Αποστόλης Δαρδόγιαννος. 

Στους βασικούς στόχους του Συλλόγου είναι η διεκδίκηση του νόμιμου μεροκάματου που είναι 44,6 ευρώ (με τις εισφορές κατεβαίνει περίπου στα 38 ευρώ καθαρά). Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τους ανθρώπους του χώρου, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν τηρείται καθώς δίνεται αρκετά χαμηλότερο.  

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τα ομοιοεπαγγελματικά Σωματεία με την επωνυμία «Σύλλογος Επαγγελματιών Δισκοθετών (Dj) Νομού Λάρισας)» καθώς και το αντίστοιχο του Νομού Θεσ/νίκης και το υπό σύσταση όμοιο του Νομού Πιερίας μαζί με την πρωτοβουλία επαγγελματιών Djs Ρεθύμνου, ανακοινώνουν και αιτούνται τα κάτωθι: Μετά και τη νέα επιβολή περιοριστικών μέτρων στους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας μαζί με τους ήδη πληγέντες νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Μεσσηνίας και την καθολική απαγόρευση μουσικής στα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τρίτη φορά σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, μας στερείτε το δικαίωμα να εργαστούμε. 

Αυτήν τη φορά χωρίς να έχετε μεριμνήσει για την αποζημίωσή μας. Οι DJs και οι μουσικοί ή τεχνικοί είναι η ειδικότητα εργαζομένων που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον στη διάρκεια της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις ακολουθήσαμε όλα τα μέτρα που επιβλήθηκαν. 

Εμβολιαστήκαμε, φορέσαμε διπλή μάσκα και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εφάρμοσαν όλες τις υποδείξεις σας στον χώρο εργασίας μας. Από την πλευρά σας αντιμετωπίσατε την επέλαση της μετάλλαξης Δ με το μόνο μέτρο που φαίνεται να εμπιστεύεστε. 

Η διάταξη αυτή απαγορεύει τη μετάδοση μουσικής θεωρώντας τη σαν τη μοναδική υπεύθυνη για τη μετάδοση του ιού αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους ανέργους. 

Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ανοχής και σιωπής. Υπάρχει ήδη πρόβλημα επιβίωσης, καθώς η αποκλειστική αποκοπή του επαγγέλματος διαλύει οικονομικά ολόκληρες οικογένειες.

Ζητάμε: Την άμεση άρση της απαγόρευσης της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε αντίθετη περίπτωση, αποζημίωση από την πρώτη ημέρα απαγόρευσης της μουσικής έως την ημέρα άρσης του μέτρου.

* Κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) από το Κράτος για το εν λόγω διάστημα. Επιδότηση ενοικίου για όσους αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από το μέτρο της απαγόρευσης μετάδοσης μουσικής στις επιχειρήσεις εστίασης.

Του Κώστα Γκιάστα 

Πηγή: eleftheria.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.