Ν. Ευαγγέλου: «Δεν ξεχνάμε την Μαύρη Επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής»

Στις εκδηλώσεις μνήμης που οργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελασσόνας παρευρέθηκε ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νίκος Ευαγγέλου. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε την Μαύρη επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής τονίζει σε ανακοίνωση του, επισημαίνοντας παράλληλα την συμβολή όλων των προσφύγων της Μικράς Ασιάς στην ανασύσταση του ελληνικού κράτους, στον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα.

«Η μαύρη επέτειος της Μικρασιατικής καταστροφής -μια από τις πιο οδυνηρές στιγμές του Ελληνισμού, οδηγεί τη σκέψη μας στη Σμύρνη, στο Αϊβαλί, στην Ερυθραία, στο Αδραμύττιο, στο Δικελί, στην Πέργαμο, στη Φώκαια… Ζωντανεύει μνήμες από σφαγές, λεηλασίες, εμπρησμούς…»

Γύρω στο 1922, περίπου 1.700.000 Έλληνες υπήρχαν στα παράλια της Μικράς Ασίας, 730.000 στη Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη, 350.000 στον Πόντο και 70.000 στα Άδανα.

Όλος αυτός ήταν ο ακμαίος πληθυσμός αυτών των περιοχών, που στις μαύρες εκείνες μέρες του ΄22, ουσιαστικά, είτε σφαγιάστηκε, είτε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις μητέρες πατρίδες» δήλωσε ο κ. Ευαγγέλου και πρόσθεσε: « Από τη μία πλευρά, ο ερχομός τους εδώ βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Από την άλλη, δεν παύουμε ούτε μία ημέρα να θυμόμαστε, να τιμούμε όλους αυτούς οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες, σφαγιάστηκαν, βιάστηκαν κι άφησαν πίσω κενό ένα κομμάτι που ήταν τόσο σημαντικό στην πορεία των χιλιάδων ετών του ελληνισμού».

Τιμούμε και σεβόμαστε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά συγχρόνως δεν ξεχνούμε. 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.