Νίκος Γάτσας: «Με τους ανθρώπους της ευθύνης μπορούμε να κάνουμε περισσότερα»

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» στην Ελασσόνα, όπου παραβρέθηκε αρκετός κόσμος, ο απολογισμός των πεπραγμένων διετίας της διοίκησης του Δήμου Ελασσόνας, από το δήμαρχο Νίκο Γάτσα.

Αρχικά, σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους απεύθυνε ο περιφερειακός σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος τεχνικών έργων Στέλιος Δημότσιος, αναφέροντας τα εξής: «Στην Περιφέρεια θα συνεχίσουμε και θα αγκαλιάσουμε την Ελασσόνα ακόμη περισσότερο. Είμαστε κοντά σε όλους και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας» , ενώ κλείνοντας ευχήθηκε στον Δήμαρχο Ελασσόνας καλή συνέχεια στο έργο του, και στο τέλος αυτής της θητείας, ο Δήμος Ελασσόνας να είναι ακόμη καλύτερος από αυτόν που παρέλαβε.

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο αντιδήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού “Ένας Δήμος για όλους” Δημήτρης Καρανίκας, ο οποίος αρχικά ανέφερε ότι η απόφαση για συνεργασία με τον συνδυασμό “Ολύμπου Πολιτεία – Πύλη Ανάπτυξης” του δημάρχου Νίκου Γάτσα, αποφασίστηκε μετά τις εκλογές και όχι πριν, όπως ισχυρίστηκαν πολλοί.

Στη συνέχεια ο κ.Καρανίκας ανέφερε ότι στόχος αυτής της συνεργασίας είναι, η προοδευτική διακυβέρνηση, η ενίσχυση του αγροκτηνοτροφικού τομέα, που είναι η ραχοκοκαλιά του Δήμου Ελασσόνας, η ανάδειξη της ιστορίας και η τουριστική προβολή του δήμου, η ανάδειξη του Ολύμπου καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.

Κλείνοντας την σύντομη ομιλία του ο κ.Καρανίκας δήλωσε, «Σαν δήμος δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Ζητάμε την κριτική, αλλά κριτική με προτάσεις».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Ελασσόνας κ.Νίκος Γάτσας όπου παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η νέα διοίκηση, τα έργα και τις μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί στο Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα, καθώς και τις οικονομικές, τεχνικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει στο διάστημα των πρώτων δύο χρόνων.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε: «Αισθάνομαι την ανάγκη πρώτα απ' όλα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ απόψε, στην παρουσίαση του έργου μας κατά την πρώτη διετία της νέας διοίκησης. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο υπό αυτές τις συνθήκες να παρακολουθήσει κανείς μία εκδήλωση, αλλά ήταν επιθυμία δική μου και της δημοτικής μας ομάδας να ενημερώσουμε δημόσια τους πολίτες για το έργο που συντελέστηκε το διάστημα που διανύθηκε από την ανάληψη των καθηκόντων μας.

Επέλεξα για την αποψινή παρουσίαση να εστιάσω στο αποτέλεσμα και όχι στα αίτια, καθώς τις περισσότερες φορές οι απολογισμοί πεπραγμένων περιλαμβάνουν κριτική, καταγγελίες και ενστάσεις για την προηγούμενη διοίκηση και τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της. Δεν θέλω να γίνει αυτό απόψε. Απόψε ανοίγουμε μία μεγάλη συζήτηση για τις πραγματικές ανάγκες του τόπου και των ανθρώπων του. Καταγράφουμε όσα έγιναν, όσα έχουν ξεκινήσει και όσα έχουν σχεδιαστεί για το επόμενο διάστημα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Όπως καλά γνωρίζετε, ο Δήμος Ελασσόνας άλλαξε χέρια τον Σεπτέμβρη του 2019 και λίγους μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2020, η χώρα εισήλθε σε μία πρωτόγνωρη κρίση, με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει επηρεάσει το σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Είναι αυτονόητο και γνωστό στους περισσότερους ότι η πολύμηνη αυτή κρίση επηρέασε και το Δήμο Ελασσόνας, καθώς δεκάδες υπάλληλοι υποχρεώθηκαν από τις συνθήκες να λάβουν ειδική άδεια απουσίας, ενώ κάποιοι από τους υπαλλήλους βρέθηκαν να ασθενούν ή να απομονώνονται λόγω της στενής επαφής του με ασθενή COVID.

Και ενώ σε αυτό το δύσκολο διάστημα ο Δήμος κινούνταν με ταχύτητες σαφώς μικρότερες από κάθε άλλη φορά, η ανταπόκριση του Δήμου και των εργαζομένων του σε όλες τις προκλήσεις υπήρξε άμεση και αποτελεσματική.

Στη συνέχεια, ο μεγάλος σεισμός της 3ης Μαρτίου ανέδειξε για ακόμη μία φορά την προσφορά των εργαζομένων του Δήμου στη διαχείριση της μεγάλης αυτής καταστροφής. Και θέλω να το τονίσω αυτό ιδιαίτερα, γιατί ο Δήμος Ελασσόνας είναι πρώτα απ' όλα οι εργαζόμενοί του, οι υπάλληλοι, οι προϊστάμενοι, οι διευθυντές, με τους οποίους συνεργαζόμαστε εμείς οι αιρετοί του δήμου, ο Δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι, οι πρόεδροι τοπικών συμβουλίων και οι ειδικοί συνεργάτες.

Γι αυτό είναι μεγάλη η ευγνωμοσύνη που νιώθω απέναντι στους ανθρώπους του Δήμου, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, στάθηκαν δίπλα μας με πίστη και αφοσίωση και συμμετείχαν διακριτικά και αθόρυβα στον καθημερινό αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων και για τη βελτίωση των υπηρεσίων του δήμου προς τους δημότες.

Με τους εργαζόμενους, τους αιρετούς και πολλούς εθελοντές, φτιάξαμε σύντομα ένα δίκτυο δημιουργίας και ανάπτυξης για την πόλη και την επαρχία μας.

Το δίκτυο αυτό δεν αποτελεί καινοτομία της διοίκησής μας, καθώς εφαρμόζει στις βασικές αρχές της καλής διακυβέρνησης που ισχύουν παγκοσμίως για τους δημόσιους οργανισμούς, όπως η διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων, η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, η δικαιοσύνη στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, η ισόρροπη μεταχείριση των κοινοτήτων, η αποκέντρωση των λειτουργιών, η ενίσχυση του τρίτου πυλώνα της οικονομίας, η εθελοντική συμμετοχή.

Για να κάνουμε αυτό το δίκτυο αποτελεσματικό, επιστρατεύσαμε ήδη από τους πρώτους μήνες όλα εκείνα τα εργαλεία που εγγυώνταν τη θεσμική κατοχύρωση τους στο Δήμο μας. Άλλωστε οι θεσμικές αλλαγές πρέπει να βασίζονται σε σοβαρές και υπεύθυνες αποφάσεις, διαφορετικά μένουμε μόνο στα λόγια.

Διαφάνεια: Για πρώτη φορά στον Δήμο Ελασσόνας μαγνητοσκοπούνται οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αναρτώνται στο κανάλι του Δήμου στο διαδίκτυο  και προβάλλονται σε απευθείας μετάδοση. Εκατοντάδες συμπολίτες μας παρακολουθούν πλέον τις συζητήσεις και ενημερώνονται απευθείας για τα θέματα που συζητούνται.

Διαβούλευση: Για πρώτη φορά από το 2011 η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης αξιοποιήθηκε για διαβούλευση σε θέματα μείζονος σημασίας για το δήμο, πέραν του Προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος.

Δικαιοσύνη: Για πρώτη φορά στον Δήμο Ελασσόνας ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η Συμπαραστάτρια του Δημότη, ως εγγύηση της δίκαιης και νόμιμης λειτουργίας της διοίκησης, των νομικών προσώπων και όλων των οργάνων του.

Ισόρροπη μεταχείριση των κοινοτήτων: Για πρώτη φορά στον Δήμο Ελασσόνας ορίστηκαν αντιδήμαρχοι γεωγραφικών τομέων, Βόρειου, Δυτικού, Νοτίου, για την ισότιμη και ισόρροπη διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε κάθε δημοτική ενότητα.

Αποκέντρωση λειτουργιών: Μεγαλύτερη συμμετοχή των προέδρων τοπικών συμβουλίων στη διαχείριση της καθημερινότητας με το ποσό της πάγιας προκαταβολής κάθε χρόνο. Καθιερώσαμε συχνές συναντήσεις του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των προέδρων τοπικά, σε πρώην δημαρχεία και λαϊκές συνελεύσεις.

Υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας: Προωθήσαμε μία ολοκληρωμένη συνεργασία με την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΟΣ για την ενίσχυση της απασχόλησης, με περισσότερους από 15 καινούριους εργαζόμενους στην επιχείρηση και την κάλυψη των αναγκών του Δήμου σε προσωπικό και αξιοποίηση οχημάτων και εξοπλισμού.

Εθελοντική προσφορά: Ορίσαμε άμισθους ειδικούς συμβούλους για τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα και υποστηρίξαμε τις εθελοντικές οργανώσεις, με την παραχώρηση γραφείων για τη λειτουργική εξυπηρέτησή τους και στενή συνεργασία στην υλοποίηση δράσεων που συνδέονται με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, διαχείριση αδέσποτων, κοινωνική ανακύκλωση, εκπαίδευση, αιμοδοσία και πολιτιστικές/αθλητικές διοργανώσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι η έννοια της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ έχει διαποτίσει το σύνολο των ενεργειών της νέας διοίκησης, καθώς από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε να γίνει όχι η επωδός αλλά η κορωνίδα της δράσης μας.

Ένα περισσότερο κοινωνικό, συνεργατικό μοντέλο αυτοδιοίκησης που το επέβαλαν οι καιροί αλλά και οι άνθρωποι του τόπου μας. Γιατί η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας βλέπει το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο απαλλαγμένο από τις στενές κομματικές γραμμές και στηρίζει εκείνους που ξεπερνούν τις γραμμές και χαράζουν νέους δρόμους.

Έτσι λοιπόν, με πίστη και αγάπη για τον τόπο και τις δυνατότητές του πορευόμαστε τα 2 τελευταία χρόνια δύο ομάδες στη διοίκηση αυτού του Δήμου ως μία. Χωρίς χρώματα, χωρίς εντάσεις και χωρίς βεντετισμούς. Μετά από 2 χρόνια, μπορώ να το πω με σιγουριά. Το ήθος, η αξιοπρέπεια, η σεμνότητα και η διάθεση προσφοράς ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν τη μεγάλη αυτή κοινωνική συμμαχία στη μεγάλη νίκη στις εκλογές της 2ας Ιουνίου 2019.

Δύο ομάδες που συνεργάζονται στενά και εποικοδομητικά, όχι επειδή υποχρεώθηκαν να συνεργαστούν, αλλά επειδή έχουν στο πνεύμα τους τη συνεργασία και τη δημιουργία.

Με τις ομάδες αυτές καταφέραμε μέσα στα 2 αυτά δύσκολα χρόνια για τη χώρα και το Δήμο, να σχεδιάσουμε, να δημιουργήσουμε, να εντάξουμε, να αποκτήσουμε και να αλλάξουμε πολλά. Καταφέραμε ακόμη να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία του Δήμου με σημαντικούς θεσμικούς φορείς και οργανισμούς, όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σχεδιάσαμε τη συμμετοχή του Δήμου σε δύο μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών (Φιλόδημος ΙΙ και Αντώνης Τρίτσης), στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, και στο ΠΕΠ Θεσσαλίας.

Ετοιμάσαμε μελέτες για 20 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 15.834.634,07  εκατομμυρίων ευρώ.

Εντάξαμε μέσα σε 1 χρόνο τουλάχιστον 15 έργα συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000,00 ευρώ

Αποκτήσαμε 3 υπερσύγχρονα οχήματα συνολικού προϋπολογισμού 540.000,00 €

Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα του Δήμου και των νομικών του προσώπων.

Αλλάξαμε τον προσανατολισμό του Δήμου με δράσεις εξωστρέφειας και αλληλεγγύης.

Στη διαδρομή αυτή, αξίζει να αναφέρω ότι είχαμε δίπλα μας, αρωγούς και συμπαραστάτες, τη συντριπτική μερίδα της τοπικής κοινωνίας, είχαμε όλους εσάς που βρίσκεστε απόψε εδώ, γιατί διακρίνατε ότι η δουλειά που κάνουμε στον Δήμο δεν αφορά εμάς προσωπικά, αφορά το σύνολο του Δήμου μας, αφορά τα παιδιά μας και το μέλλον αυτού του τόπου.

Γι αυτό και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την αμέριστη αυτή στήριξη, για τις προτάσεις, τις συμβουλές, για τις υπενθυμίσεις. Μαζί συγκροτούμε τον Δήμο που μας αξίζει.

Θα μας παρουσιάσω τώρα σε τίτλους και μία σύντομη περιγραφή τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχουμε αναλάβει ως διοίκηση και υπηρετούν τους γενικούς αλλά και τους ειδικότερους στόχους:

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

Επιτύχαμε ταχύτητα και συνέπεια στην εξόφληση οφειλών προς συνεργάτες και προμηθευτές

Εξοφλήσαμε μετά από χρόνια όλους τους απλήρωτους λογαριασμούς ΔΕΗ – ΟΤΕ των σχολικών μονάδων

Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τον συμψηφισμό οφειλών Δήμου – ΔΕΥΑΕΛ συνολικής αξίας 5.700.000,00 €

Εξοφλήσαμε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου προς εργολάβους και προμηθευτές με επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για δικαστικές αποφάσεις και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Αποκαταστήσαμε τη συνέπεια στις πληρωμές προς τον ΦΟΔΣΑ

Προωθήσαμε ανοιχτούς διαγωνισμούς σε όλες τις αποκαταστάσεις βλαβών της ΔΕΥΑΕΛ

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Προχωρήσαμε σε μία γενναία Αναδιάρθρωση των δανείων του δήμου, μειώνοντας τη μηνιαία δόση από 29.700,00 € σε 12.000,00 €, μειώνοντας ταυτόχρονα το επιτόκιο.

Ενισχύσαμε την εισπραξιμότητα στο Δήμο και τη ΔΕΥΑ:

-       Με την αποστολή 8.000 επιστολών στους οφειλέτες του Δήμου

-       Με εκατοντάδες εξοφλήσεις και διακανονισμούς οφειλών

-       Με την είσπραξη του 45% των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς τη ΔΕΥΑΕΛ που ξεπερνούσαν τα 3.000.000,00 €

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Καταρτίσαμε ένα σύγχρονο και αξιόπιστο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αρδευτών

Ξεκινήσαμε την Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών μας

Μεταφέραμε υπηρεσίες του Δήμου στο Κτίριο της πρώην ΔΟΥ Ελασσόνας

Εγκαταστήσαμε Συστήματα φυσικού αερίου σε 7 ακόμη δημοτικά κτήρια

Αναβαθμίσαμε μετά από χρόνια περισσότερες από 30 θέσεις εργασίας με νέα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών

Απευθύναμε για πρώτη φορά στη ΔΕΥΑΕΛ ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε εξωτερικούς συνεργάτες

Αναθέσαμε για πρώτη φορά στον ΟΚΠΑΠ τη διοικητική και λογιστική υποστήριξη σε εξωτερικούς συνεργάτες

Προκηρύξαμε για πρώτη φορά στον ΟΚΠΑΠ δύο θέσεις Βρεφονηπιοκόπων με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Παρείχαμε για πρώτη φορά στο Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα φρέσκο γάλα στους εργαζόμενους καθημερινά και τους εξοπλίσαμε με καινούρια μέσα προστασίας (προστατευτικά είδη ένδυσης)

ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Προχωρήσαμε σε δεκάδες επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Ηλεκτροδοτήσαμε 10 αρδευτικές γεωτρήσεις με συμμετοχή μας στο πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας (συμμετοχή Δήμου 47.417,25 €)

Εγκαταστήσαμε συστήματα πλήρωσης βυτίων ψεκασμού στη Βαλανίδα, το Δομένικο και την Τσαριτσάνη

Επεκτείναμε το δίκτυο άρδευσης στο Αμούρι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Προωθήσαμε Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη στήριξη της τοπικής αγοράς

Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη και τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων σε όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις

Μειώσαμε τα μισθώματα σε όλα τα δημοτικά ακίνητα και κυλικεία για τις πληγείσες επιχειρήσεις

Αναθέσαμε σε ιδιώτη τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης προβολής 150 τοπικών επιχειρήσεων για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Υποδεχτήκαμε και φιλοξενήσαμε δημοσιογραφικές αποστολές για την προβολή του Δήμου Ελασσόνας και των αρχαιολογικών του χώρων

Υποδεχτήκαμε και φιλοξενήσαμε την τηλεοπτική εκπομπή «Κυριακή στο χωριό» στο Λιβάδι

Αναθέσαμε σε ιδιώτη τα γυρίσματα τεσσάρων αυτοτελών επεισοδίων για την ανάδειξη των ηρώων και των ιστορικών γεγονότων

Συμμετείχαμε σε Συνέδρια, Συνελεύσεις, Εκθέσεις, Επετειακές εκδηλώσεις κ.α. στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Γιαννιτσά, Καλάβρυτα, Κατερίνη, Έρντιγκ Γερμανίας κ.α.)

Συναντήσαμε Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων κ.α. στα γραφεία τους στην Αθήνα για την προώθηση των τοπικών υποθέσεων

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσπίσαμε το πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας «Αντώνης & Στέλλα Κύρκου» για τη χορήγηση χρηματικών ενισχύσεων σε ευπαθείς πολίτες

Οργανώσαμε συσσίτια για πρώτη φορά στο Δήμο Ελασσόνας

Προμηθευτήκαμε 12 εξωτερικούς απινιδωτές για την επαναφορά του ρυθμού της καρδιάς, μέσω του προγράμματος «Αντώνης & Στέλλα Κύρκου»

Σχεδιάσαμε και αναθέσαμε την προμήθεια και εγκατάσταση νέας παιδικής χαράς στο προαύλιο του 1ου Παιδικού Σταθμού Ελασσόνας.

Παρείχαμε συνδρομή στους Εμβολιασμούς κατ' οίκον, μετακινήσεις σε εμβολιαστικά κέντρα και αιμοδοσίες

Διανείμαμε προϊόντα πρώτης ανάγκης σε ευπαθή νοικοκυριά

Παρείχαμε συνδρομή στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων ΤΕΒΑ

Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη σε ευπαθείς ομάδες

Υπογράψαμε Σύμφωνο Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Πρόληψις για την υλοποίηση του προγράμματος «Φιλία σε κάθε Ηλικία» για την κοινωνική στήριξη μοναχικών ηλικιωμένων

Υπογράψαμε Σύμφωνο Συνεργασίας με το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας για την υλοποίηση προγράμματος στήριξης σε γυναίκες που έχουν επιβιώσει από έμφυλη βία.

ΥΓΕΙΑ

Ιδρύσαμε το πρώτο ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο Ελασσόνας

Δωρίσαμε έναν προκατασκευασμένο οικίσκο στο Κέντρο Υγείας

Ορίσαμε θεματικό Αντιδημάρχο αρμόδιο για θέματα υγείας και πρόληψης

Δωρίσαμε έναν έγχρωμο υπερηχοτομογράφο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για την ενίσχυση της κλινικής Μεσογειακής Αναιμίας

ΠΑΙΔΕΙΑ

Καταθέσαμε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας τρεις (3) μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτηρίων:

l  3ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας

l  Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Καλλιθέας

l  Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Βερδικούσιας

Συντηρήσαμε μετά από χρόνια σχολικές μονάδες στην πόλη της Ελασσόνας με έργο προϋπολογισμού 119.800,00 €

Συντηρήσαμε με εφαρμογή υγρομόνωσης τη στέγη του «Πνευματικού Κέντρου Βασ. Νικ. Κυλώνη» (δημοτική βιβλιοθήκη)

Μισθώσαμε νέο κτήριο για τη μεταστέγαση του 1ου Νηπιαγωγείου Ελασσόνας

Εγκαταστήσαμε ασύρματο δίκτυο για πρόσβαση στο διαδίκτυο στα Γυμνάσια – Λύκεια για τη ενίσχυση των οπτικοακουστικών μέσων διδασκαλίας

Εγκαταστήσαμε Νέο σύστημα θέρμανσης στο Γυμνάσιο Καρυάς

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

Εκπονήσαμε μελέτη διαμόρφωσης χώρου Δημοτικής Βιβλιοθήκης στον α' όροφο του Πνευματικού Κέντρου

Εκπονήσαμε μελέτη για τη λειτουργία Κέντρου Επιμόρφωσης στον β' όροφο του Πνευματικού Κέντρου

Υπογράψαμε Σύμφωνο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την κατάρτιση ανέργων και επαγγελματιών

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Αναλάβαμε τη λειτουργία του Αγροτικού Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων και Ηλεκτροδοτήσαμε το κτήριο του μουσείου για πρώτη φορά, 10 χρόνια μετά την ανέγερσή του

Αναλάβαμε τη λειτουργία του παραδοσιακού οικισμού Καλύβες Σαρακατσαναίων στις Πλακόπετρες Μικρού Ελευθεροχωρίου

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Διοργανώσαμε το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Δήμου Ελασσόνας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Σύλλογο Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας

Διοργανώσαμε το 12ο Συνέδριο & Αντάμωμα Θεσσαλών, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ΠΕΔ Θεσσαλίας

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ

Επαναλειτουργήσαμε τη Μικτή και την Παιδική Χορωδία του Δήμου Ελασσόνας

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Καταρτίσαμε ένα πλούσιο Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το 1821

Διοργανώσαμε 2 συνεχομένες χρονιές την πενθήμερη δράση «Ημέρες Περιβάλλοντος»

Παρουσιάσαμε τα βιβλία κόμιξ ιστορικού περιεχομένου του Θ. Καραμπάλιου

Παρουσιάσαμε την επετειακή διάλεξη της καθηγήτριας ΕΚΠΑ κ. Μ. Ευθυμίου

Σε συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας παρουσιάσαμε Συναυλία με την Σαββίνα Γιαννάτου στο παλιό Τελωνείο και Θεατρική παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο Πυθίου

Οργανώσαμε Εργαστήρια για παιδιά σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και με ιδιώτες

Οργανώσαμε Εορταστικές και Επετειακές εκδηλώσεις

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Συμμετείχαμε στη διοργάνωση του μαραθώνιου δρόμου FAETHON OLYMPUS MARATHON

Συμμετείχαμε στη διοργάνωση του αγώνα KARYA OLYMPUS TRAIL

Συμμετείχαμε στη διοργάνωση του Ορεινού Δρόμου Τσαριτσάνης

Υποστηρίξαμε αθλητικά σωματεία και διοργανώσεις

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΠΡΑΣΙΝΟ

Προχωρήσαμε σε εντατικούς καθαρισμούς και αποψιλώσεις σε όλες τις κοινότητες ενισχύοντας την υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου με προσωπικό και αξιοποιώντας προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ (κοινωφελούς χαρακτήρα και μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67).

Ενισχύσαμε το σύστημα αποκομιδής με προμήθεια νέων κάδων απορριμμάτων

Προμηθευτήκαμε καλαίσθητα πλαίσια κάδων απορριμμάτων

Προσλάβαμε προσωπικό υλοτομίας, για να απομακρύνουμε επικίνδυνα δέντρα και κλαδιά

Καθαρίσαμε την όχθη του ποταμού Ελασσονίτη

Καταγράψαμε τα εγκαταλελειμμένα οχήματα και Ξεκινήσαμε τη διαδικασία απομάκρυνσής τους

Προμηθευτήκαμε 5 νέα χλοοκοπτικά τρακτέρ για πάρκα και γήπεδα

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ

Εκπονήσαμε μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του κοινοτικού καταστήματος Κιόσκι στο Λιβάδι και του κοινοτικού καταστήματος Γιαννωτών

Εγκαταστήσαμε δίκτυο ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο σε 11 κεντρικά σημεία της Ελασσόνας

Εγκαταστήσαμε ευρυζωνικό δίκτυο ίντερνετ στο κοινοτικό κατάστημα Συκέας

Εγκαταστήσαμε κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Άκρη

Αποκαταστήσαμε πλακόστρωτα στην Κρανέα Ελασσόνας και τη Σκαμνιά

Συντηρήσαμε τα δημοτικά καταστήματα Τσαριτσάνης, Λουτρού και Δολίχης

Συντηρήσαμε παραδοσιακή κρήνη στο Λόφο

Συντηρήσαμε αστικό εξοπλισμό σε όλες τις κοινότητες

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ

Συντηρήσαμε δεκάδες χιλιόμετρα του δημοτικού δικτύου αγροτικής οδοποιίας

ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Δημιουργήσαμε πάρκο προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων στην Ελασσόνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ενεργοποιήσαμε την εφαρμογή έκτακτων ειδοποιήσεων GI-POLIS για έξυπνα κινητά

Θεσπίσαμε Μητρώο Ιδιοκτητών Μηχανημάτων Έργου για την συνδρομή σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης

Συντηρήσαμε αντιπυρικές ζώνες με μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Συντηρήσαμε την αγροτική και δασική οδοποιία με μηχανήματα του δήμου και ιδιωτών εργολάβων

Κατασκευάσαμε δύο νέα κέντρα αποθήκευσης αλατιού στην Καλλιθέα και στο Χάνι Χατζηγώγου για την έγκαιρη διανομή τους στις περιοχές χιονόπτωσης

Τοποθετήσαμε συσκευή μέτρησης ποιότητας αέρα στο κέντρο της Ελασσόνας

Και πιο πρόσφατα, για την ανακούφιση των πληγέντων του καταστροφικού σεισμού της 3ης Μαρτίου, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα δράσης με παροχές στους προσωρινούς οικισμούς, που ξεπέρασαν τις 760.000,00 €, με επιδόματα που ξεπέρασαν μέχρι σήμερα το ποσό του 1.000.000,00 €, με τεχνικά έργα αποκατάστασης υποδομών που ξεπερνούν τα 6.000.000,00 € από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με παρεμβάσεις – επισκευές σε σχολικά κτήρια, υποδομές ύδρευσης και άρδευσης που ξεπερνούν το 1.000.000,00 € από το Δήμο Ελασσόνας.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΟΛΥΜΠΟΣ

Υποβάλαμε στο Υπουργείο Τουρισμού το φάκελο νομιμοποίησης δύο ορειβατικών καταφυγίων στον Όλυμπο

-       Χριστάκης (Κοκκινοπηλός)

-       Τουρτοφωλιά (Καλύβια)

Ολοκληρώνουμε τη μελέτη παραχώρησης δασικών εκτάσεων για δύο (2) ορειβατικά καταφύγια σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ελασσόνας

-       Μεγάλη Γούρνα (Πυθίου)

-       Μπεχτέσι (Καρυάς)

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ολοκληρώσαμε την τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου στο χώρο του Κεντρικού Καφενείου και επεξεργαζόμαστε τη μελέτη επανάχρησης του ιστορικού κτηρίου

ΑΕΝΟΛ

Με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων του Ν. Λάρισας

-       Αυξήσαμε το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας

-       Μετατρέψαμε την εταιρεία σε Αναπτυξιακό Οργανισμό

-       Ξεκινήσαμε τη διαδικασία πρόσληψης Γενικού Διευθυντή και Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας

Η ΑΕΝΟΛ είναι πλέον ανάμεσα στους 10 πρώτους αναπτυξιακούς οργανισμούς της χώρας και θα παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες τεχνικής στήριξης σε δημόσιους φορείς με την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων.

Όπως έχει διαφανεί απ όσα ανέφερα ήδη, η συνεργασία του Δήμου Ελασσόνας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκτός από αναγκαία συνθήκη, είναι μία πλεονεκτική επιλογή. Και αυτό γιατί οι συνέργειες των φορέων αναπτύσσουν μεγαλύτερη δυναμική, περισσότερο έργο και πιο θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό το μήνυμα μεταφέρει ο Περιφερειάρχης σε κάθε ευκαιρία, ωστόσο χρειάζεται το μήνυμα αυτό να βρει ευήκοα ώτα, για να μετουσιωθεί σε σχέδιο και να ενταχθεί στον ευρύτερο προγραμματισμό της Περιφέρειας. Θέλω να πιστεύω ότι ως νέα διοίκηση είχαμε αυτό το διάστημα της θητείας μας ευήκοα ώτα και συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια, λειτουργώνας ως πολλαπλασιαστής της δράσης της σε τοπικό επίπεδο.

Έτσι, με σεβασμό προς όλους τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, ζητήσαμε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τα παρακάτω και εκείνος ανταποκρίθηκε θετικά:

1) Εκπόνησε για μας η Π.Θ. τη μελέτη για την κατασκευή στεγάστρου στο δημοτικό στάδιο Ελασσόνας και την αναβάθμιση των ποδοσφαιρικών γηπέδων Ελασσόνας, Βλαχογιαννίου, Δρυμού, Ευαγγελισμού και Τσαριτσάνης

2) Εκπόνισε τη μελέτη για την Ανέγερση του 1ου Νηπιαγωγείου Ελασσόνας

3) Έκανε τη μελέτη και χρηματοδοτεί την Αντικατάσταση Αρδευτικού Δικτύου στο Βλαχογιάννι

4) Θα διαμορφώσει τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο στη συμβολή των οδών Μητροπολίτου Ιακώβου και Μεγάλου Αλεξάνδρου (Σ/Μ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ)

5) Θα διαμορφώσει τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο στη συμβολή των οδών 6ης Οκτωβρίου και Δημητρίου Ελασσόνα (Σ/Μ LIDL)

6) Έκανε τη μελέτη και χρηματοδοτεί τη συντήρηση – ασφαλτόστρωση Περιφερειακής Οδού Ελασσόνας – Τσαριτσάνης μέσω Μελούνας και άλλων οδών προϋπολογισμού 4.000.000,00 ευρώ

7) Έκανε τη μελέτη και χρηματοδοτεί την επιθεώρηση και συντήρηση γεφυρών Δήμου Ελασσόνας

8) Έκανε τη μελέτη και χρηματοδοτεί τον καθαρισμό ποταμών και ρεμάτων Δήμου Ελασσόνας

9) Θα κατασκευάσει δύο μεγάλες ράμπες στη Μαγούλα και τον Ευαγγελισμό

10)            Έκανε τη μελέτη και υλοποίησε τη μεταφορά νερού Κεφαλοβρύσου στο Δρυμό Ελασσόνας

11)            Έκανε τη μελέτη και υλοποίησε τη μεταφορά νερού από υδρευτική γεώτρηση στο Αμούρι στη δεξαμενή ύδρευσης

12)            Έκανε τη μελέτη και χρηματοδοτεί την αντιπλημμυρική θωράκιση Παλαιοκάστρου και άλλα που παρέλειψα για λόγους οικονομίας χρόνου 

Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Δήμο Ελασσόνας αγγίζουν τα 83.000.000,00 € από το 2011 έως σήμερα και όσα εγκρίθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια ξεπερνούν τα 15.000.000,00 €.

Εκτός όμως από την Περιφέρεια, η Τεχνική μας Υπηρεσία, το Τμήμα Προγραμματισμού, η ΔΕΥΑΕΛ και οι υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι ανταποκρίθηκαν τάχιστα και κατέθεσαν προτάσεις σε όλες τις προσκλήσεις για χρηματοδότηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα έργα που εντάχθηκαν θα χρηματοδοτηθούν από τα αντίστοιχα προγράμματα και ο Δήμος θα διαθέσει τις τακτικές επιχορηγήσεις σε μικρά και μεσαία έργα.

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ

η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ Δ.Κ. ΚΡΑΝΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ (εκτιμώμενης αξίας: 1.284.552,85 €)

ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ

οι ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ (συνολικού προϋπολογισμού 2.005.540,00 €)

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ»

Εντάχθηκε και ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ – ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ  (προϋπολογισμός 1.200.000,00 ευρώ)

Εντάχθηκε και θα δημοπρατηθεί σύντομα η «Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Ελασσόνας» (προϋπολογισμός 452.000,00 €)

Εντάχθηκε και υλοποιήθηκε η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΥΟ (2) ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΣ (1) ΑΝΑΡΡΟΦΗΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΘΡΟΥ (προϋπολογισμός 540.800,00 €)

Εντάχθηκε και ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΡΑΜΠΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΜΕΑ ΣΕ 17 ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ  (153.450,00 €)

Εντάχθηκε και θα ξεκινήσει σύντομα η «Προμήθεια και τοποθέτηση στεγάστρων στάσεων λεωφορείων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού του Δήμου Ελασσόνας» συνολικού προϋπολογισμού 50.489,08 €

Εντάχθηκε και θα ξεκινήσει σύντομα η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ  (202.120,00)

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο ο  Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την «Ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Ελασσονίτη ποταμού», και θα αποτελέσει τον πρώτο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του Δήμου Ελασσόνας στην ιστορία του

Εντάχθηκε, δημοπρατήθηκε και θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες η πολύ σημαντική ανάπλαση της κεντρικής δημοτικής οδού Λιβαδίου με το έργο «ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΛΙΒΑΔΙΟΥ», που θα ενισχύσει την εικόνα παραδοσιακού οικισμού στο γραφικό Λιβάδι.

Εντάχθηκε, ξεκίνησε και ολοκληρώνεται εντός των ημερών το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), στο πλαίσιο των δράσεων για την προώθηση  της ηλεκτροκίνησης και την προσέλκυση ηλεκτρικών οχημάτων στην περιοχή.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Στην πρόσκληση ΑΤ03 για δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας

ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ η πρόταση της ΔΕΥΑΕΛ «Αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) για Βελτίωση Ενεργειακής Αυτονομίας στις Υποδομές της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΛ.» 4.515.460,00 €. Ο Δήμος Ελασσόνας παραχώρησε 5 δημοτικά αγροτεμάχια στη ΔΕΥΑΕΛ, προκειμένου να εγκαταστήσει ισάριθμα φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 1 MW το καθένα. Η ΔΕΥΑΕΛ θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο θα συμψηφίζει με την κατανάλωση, μειώνοντας έτσι τα λειτουργικά της κόστη και κατ' επέκταση τη δαπάνη του καταναλωτή.

Στην πρόσκληση ΑΤ05 για την Αγροτική Οδοποιία

ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ η πρόταση του Δήμου για τη «Βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας Δήμου Ελασσόνας» προϋπολογισμού 1.833.500,00 €, για δύο αγροτικούς δρόμους που εξυπηρετούν δεκάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση και καλύτερες συνθήκες μεταφοράς των παραγόμενων προϊόντων.

Στην πρόσκληση ΑΤ10 για τη συντήρηση ανοιχτών χώρων και σχολείων

υποβάλαμε την πρόταση «Συντήρηση Αθλητικών και Σχολικών Υποδομών Δήμου Ελασσόνας» προϋπολογισμού 1.839.300,00 € που περιλαμβάνει:

-       Γήπεδο μίνι ποδοσφαίρου 5Χ5 στο Λουτρό θέση «Κοκκινόχωμα»

-       Γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο μπάσκετ και αποδυτήρια στην Κρανέα στη θέση «Αγία Τριάδα»

-       Γήπεδο μπάσκετ και γήπεδο βόλεϊ στην Κρανέα στη θέση «Λούτσα»

-       Γήπεδο μπάσκετ στο Λιβάδι στη θέση «Κιόσκι»

Συντηρήσεις σε Σχολικούς Αύλειους χώρους σε Μηλέα, Βερδικούσια, Δομένικο, Ελασσόνα, Καλλιθέα, Τσαριτσάνη, Λιβάδι, Γαλανόβρυση

Συντήρηση σχολείων σε Ελασσόνα, Βερδικούσια, Κρανέα, Καλλιθέα, Λιβάδι

Στην πρόσκληση ΑΤ07 για την Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος

υποβάλαμε τη μελέτη «Ανέγερση 1ου Νηπιαγωγείου Ελασσόνας» προϋπολογισμού 1.138.268,20 €, μετά από προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για ένα νέο σύγχρονο και λειτουργικό νηπιαγωγείο στη συνοικία Βαροσίου.

Στην πρόσκληση ΑΤ08 για εφαρμογές έξυπνων πόλεων και λύσεις πολιτικής προστασίας υποβάλαμε 2 προτάσεις:

Υποβάλαμε ως 1η Πρόταση την «Προμήθεια συστημάτων και ειδικού εξοπλισμού για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας και ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών και συστημάτων έξυπνων πόλεων στο Δήμο Ελασσόνας» 524.927,96 €. Περιλαμβάνει συστήματα ανίχνευσης συμπτωμάτων ασθενειών σε δημοτικά κτήρια, συστήματα εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης του πολίτη (έκδοση πιστοποιητικών κλπ), εφαρμογές για την επικοινωνία του πολίτη με το Δήμο και την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Και ως 2η Πρόταση υποβάλαμε την «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Ευφυούς Συστήματος Παρακολούθησης της Κλιματικής Αλλαγής στις αγροτικές κοινότητες του Δήμου Ελασσόνας» 564.400,00 €, ένα σύστημα δηλαδή που θα παρέχει στους αγρότες όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα τους είναι χρήσιμες για να οργανώσουν τη δουλειά τους (λίπανση, άρδευση κλπ) και να αποφύγουν τυχόν κινδύνους (ακραία καιρικά φαινόμενα κλπ) με άμεσες ειδοποιήσεις και επίκαιρες ενημερώσεις.

Στην πρόσκληση ΑΤ09 για την ωρίμανση έργων

υποβάλαμε τη μελέτη για «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Έξυπνων Πόλεων, Internet of Things (IoT) και Εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων μέσω ΤΠΕ στο Δήμο Ελασσόνας» 124.000,00 €, που θα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνιών, για την εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Το οικονομικό όφελος τόσο για τον Δήμο όσο και για τον πολίτη είναι αυτονόητο.

Στην πρόσκληση ΑΤ12 για την ηλεκτροκίνηση

υποβάλαμε την πρόταση «Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης και Προμήθεια Ηλεκτρικών Οχημάτων Δήμου Ελασσόνας» 273.172,00 € για την προμήθεια 5 μικρών ηλεκτρικών οχημάτων, 2 επιβατικών, 1 τύπου SUV, 1 βαν μεταφοράς προσωπικού και 1 βαν συνεργείου, και ενός σταθμού φόρτισης.

Για την πρόσκληση ΑΤ11 για τον προσεισμικό έλεγχο

υποβάλαμε την πρόταση «Προσεισμικός έλεγχος σε κτιριακές υποδομές του Δήμου Ελασσόνας» 148.800,00 €, για τον πρωτοβάθμιο έλεγχο 98 κτηρίων του Δήμου ως προς την ανάγκη δευτεροβάθμιου ελέγχου, μελέτης στατικής επάρκειας και επισκευών.

Στην πρόσκληση ΑΤ14 Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021

υποβάλαμε τη μελέτη «Διαμόρφωση Χώρου Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας» 304.645,87 €, για μία νέα βιβλιοθήκη με μοντέρνο σχεδιασμό και εξοπλισμό, που θα προσελκύει νέους αναγνώστες και θα προσφέρει χώρους για ανάγνωση, έρευνα και αναζήτηση στις πηγές.

Στην πρόσκληση ΑΤ04 για τις Γωνιές Ανακύκλωσης

υποβάλαμε την πρόταση «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Γωνιών Ανακύκλωσης Δήμου Ελασσόνας» 4.568.160,00 €, που αποτελείται από 12 σπιτάκια ανακύκλωσης, με ανταπόδοση, για την προώθηση της ανακύκλωσης στον τοπικό πληθυσμό.

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Στην Πρόσκληση για Εμβληματικές Αναπλάσεις των Δήμων

εκπονήσαμε τη ΜΕΛΕΤΗ

«Επανάχρηση του ιστορικού κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας»,

και ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με τις προτάσεις των υπολοίπων δήμων πέριξ του Ολύμπου (Προθεσμία υποβολής 31/12/2021)

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΕΤΑΑ

ΕΡΓΟ ΥΠΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ

Δημιουργία δημοτικού παιδικού σταθμού Βλαχογιαννίου

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

Μελέτη διαμόρφωσης ισόπεδου κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών Μητροπολίτου Ιακώβου και Μεγάλου Αλεξάνδρου (Σ/Μ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

Μελέτη διαμόρφωσης ισόπεδου κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών 6ης Οκτωβρίου και Δημητρίου Ελασσόνα (Σ/Μ LIDL)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

Τοιχεία αντιστήριξης σε Ευαγγελισμό

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

Γραμμές οδοφωτισμού Ευαγγελισμός, Καρυά, Κεφαλόβρυσο (συνεργασία με Περιφέρεια Θεσσαλίας)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

Αναβάθμιση φωτισμού πλατειών Αζώρου, Φλαμπούρου, Κλεισούρας, Καρυάς

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

Μελέτη ανάπλασης πλατείας Καλυβίων

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

Μελέτη ανάπλασης πλατείας Δομενίκου

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

Μελέτη ανάδειξης λιθόκτιστων γεφυριών στην Ελασσόνα και το Μαντάνι της Γιάννενας

ΕΡΓΟ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Ανέγερση Πνευματικού Κέντρου Τσαριτσάνης

ΕΡΓΟ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Τοιχείο αντιστήριξης στην Καρυά

ΕΡΓΟ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Αντικατάσταση οδοφωτισμού παραποτάμιας οδού Μητροπολίτου Ιακώβου

ΕΡΓΟ ΥΠΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ

Συντήρηση εσωτερικής οδοποιίας 2021 προϋπολογισμού 937.000,00 €

ΕΡΓΟ ΥΠΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ

Δημιουργία νέων θέσεων ταφής σε 9 κοιμητήρια, προϋπολογισμού 110.000,00 ευρώ

ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

Διερεύνηση του σεισμικού ρήγματος στην περιοχή της Ποταμιάς και πρόταση δημιουργίας μουσείου για το σεισμό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΩΔΙΚΟ ΣΑΕ 055

ΕΡΓΟ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Αποκατάσταση - βελτίωση αγροτικής οδοποιίας ΔΕ Βερδικούσιας (δρόμος Μαμαλής) ποσό σύμβασης 433.915,52 €

ΕΡΓΟ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Αξιοποίηση υδρευτικής γεώτρησης στη θέση «Μελούνα»
ΕΡΓΟ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Προμήθεια νέας δεξαμενής ύδρευσης στο Βλαχογιάννι

ΕΡΓΟ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Κατασκευή δικτύου ύδρευσης στο Βλαχογιάννι και σύνδεση με τη δεξαμενή

Όπως αντιλαμβάνεστε, στη διάρκεια της μιας ώρας που επιλέξαμε για την αποψινή εκδήλωση, δεν είναι εφικτό να παρουσιάσουμε όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν τα 2 αυτά χρόνια. Επέλεξα προσωπικά εκείνα που θεωρούσα τα πιο χαρακτηριστικά και δεν υποτιμώ καθόλου όσα δεν αναφέρθηκαν.

Μετά και την αποψινή παρουσίαση θα αρχίσει από αύριο κιόλας μία ευρεία δημόσια συζήτηση για τις επιλογές που κάναμε, για τις παραλείψεις ή τις αδυναμίες, αλλά και για τις μικρές ή μεγαλύτερες κατακτήσεις.

Προσωπικά φέρω την αποκλειστική ευθύνη ως επικεφαλής ενός οργανισμού για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των αιρετών, των υπαλλήλων και των εξωτερικών συνεργατών, για την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση των έργων και των παρεμβάσεων.

Κλείνοντας, θεωρώ ότι η δουλειά που γίνεται στο δήμο, είτε από τους υπαλλήλους, είτε από τα στελέχη, τους εξωτερικούς συνεργάτες και τους φορείς με τους οποίους υπογράψαμε προγραμματικές συμβάσεις, είναι πραγματικά αξιέπαινη, γιατί βασίζεται στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας, κατάρτισης και ευθύνης.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί μας όλο αυτό το διάστημα, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώσαμε.

Το πιο ενθαρρυντικό και παρήγορο μέσα σε αυτή την κατάσταση ήταν η διατήρηση του αισθήματος της ευθύνης.

Και είναι μεγάλη χαρά να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που έχουν αίσθημα ευθύνης.

Με τους ανθρώπους της ευθύνης θα συνεχίσουμε.

Με τους ανθρώπους της ευθύνης μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.

Μαζί με όλους εσάς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.

 Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση: 

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.