Κόκκαλης: Γιατί καθυστερεί η νομιμοποίηση των ορειβατικών καταφυγίων στον Όλυμπο;

«Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση διαπιστωτικής πράξης νομιμοποίησης των  ορειβατικών καταφυγίων «Χρηστάκης» και «Τουρτοφωλιά» στον Όλυμπο» επισημαίνει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη την οποία συνυπογράφουν και 13 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης δόθηκε λύση στο θέμα της απουσίας νομοθετικού πλαισίου για την νομιμοποίηση των ορεινών καταφυγίων που είχε ανακύψει μετά την κατάργηση του άρθρου 40 του ν.3105/2003. Ειδικότερα, με το άρθρο 23 του ν.4519/2018 δόθηκε η δυνατότητα έκδοσης των διαπιστωτικών πράξεων που αποτελούσαν προϋπόθεση και για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας των ορειβατικών καταφυγίων με τρόπο συμβατό με τις διατάξεις της δασικής περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.

Τα ορειβατικά  καταφύγια  «Χρηστάκης» και «Τουρτοφωλιά» στο όρος Όλυμπος της Π.Ε. Λάρισας , καλύπτουν τις προδιαγραφές νομιμοποίησης και ένταξης της λειτουργίας σε ότι προβλέπετε στην κείμενη νομοθεσία.

Σε απάντηση της  ερώτησης  που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλειος Κόκκαλης με αρ. 2278/28-11-2019, και  θέμα  «Νομιμοποίηση ορειβατικού καταφυγίου ‘Χρηστάκης’ στο όρος Όλυμπος»   αναφέρεται στο έγγραφο υπ.αρ.58/ 17.12.2019 του Υπουργείου Τουρισμού ότι ο  φάκελος που έχει υποβληθεί για την  έκδοση διαπιστωτικής πράξης για τη νομιμοποίηση του ορειβατικού καταφυγίου «Χρηστάκης» στο όρος Όλυμπος παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και ασάφειες  και κατόπιν τούτου  η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου απέστειλε το υπ΄ αριθμ. 22089/12.12.2019 έγγραφο προς το Δήμο Ελασσόνας ζητώντας την προσκόμιση συμπληρωματικού φακέλου με τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης Διαπιστωτικής Πράξης.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ο Δήμος Ελασσόνας, υπέβαλε εκ νέου τον πλήρη  φάκελο των δικαιολογητικών για την έκδοση διαπιστωτικής πράξης για τη νομιμοποίηση του ορειβατικού καταφυγίου «Χρηστάκης» (Αριθμ. Πρωτ. 661/13-1-2021)καθώς ακόμη και ένα ακόμη αίτημα έκδοσης  διαπιστωτικής πράξης για τη νομιμοποίηση του ορειβατικού καταφυγίου «Τουρτοφωλιά» στο όρος Όλυμπος (Αριθμ. Πρωτ. 689 / 14-1-2021) με τον αντίστοιχο φάκελο δικαιολογητικών.

Παρόλα αυτά  έχει υπάρξει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην διαδικασία ,αφού μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη και η υπουργική απόφαση τόσο  για την νομιμοποίηση του ορειβατικού καταφυγίου «Χρηστάκης» όσο και . του ορειβατικού καταφυγίου «Τουρτοφωλιά» στο όρος Όλυμπος Π.Ε. Λάρισας.

Επειδή τα ορειβατικά καταφύγια του όρους Ολύμπου της Π.Ε. Λάρισας ,  μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς του περιηγητικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και η ανάδειξη τους αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα στην τουριστική  προβολή και προώθηση της περιοχής

Επειδή στην περιοχή υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις  για την πραγματοποίηση  εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η νομιμοποίηση των καταφυγίων δίνει  τη δυνατότητα δημιουργίας ενός  τουριστικού πόλου  έλξης που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον εγχώριο και διεθνή τουριστικό χάρτη συμβάλλοντας  τα μέγιστα στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη .

Επειδή  στα πλαίσια της προσπάθειας  βελτίωσης της ανταγωνιστικής ικανότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με έμφαση στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη απαιτείται πλέον  η ορθή τήρηση των διαδικασιών για την παροχή ενός ολοκληρωμένου και ασφαλούς τουριστικού  προϊόντος  με αξιώσεις.

Επειδή έχουν γίνει πλέον όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες που απαιτούνται από το Δήμο Ελασσόνας για την έκδοση διαπιστωτικής πράξης νομιμοποίησης των  ορειβατικών καταφυγίων «Χρηστάκης» και «Τουρτοφωλιά» στο όρος Όλυμπος Π.Ε.Λάρισας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι  Υπουργοί:

Προτίθενται να προβούν άμεσα στην έκδοση διαπιστωτικής πράξης νομιμοποίησης των  ορειβατικών καταφυγίων «Χρηστάκης» και «Τουρτοφωλιά» στο όρος Όλυμπος»;

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι εξής βουλευτές: Νοτοπούλου Αικατερίνη, Αλεξιάδης Τρύφωνας, Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος, Βαγενά Άννα, Ζαχαριάδης Κώστας, Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα), Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά), Λάππας Σπυρίδων, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κωνσταντίνος, Πούλου Παναγιού (Γιώτα), Ραγκούσης Ιωάννης και Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος).

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.