Η Ελασσόνα γιορτάζει τον Άγιο Λουκά του Κέντρου Υγείας

Ο Άγιος και Ευαγγελιστής Λουκάς, ο Άγιος και ιατρός γιορτάζεται στην πόλη της Ελασσόνας.

Όπως κάθε χρόνο, θρησκευτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, αλλά και φέτος όχι στο φερώνυμο εορτάζον παρεκκλήσι που βρίσκεται στην είσοδο του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας αλλά στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου (συνοικία Αμπελοκήπων – «Βαρόσι»).

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, η αλλαγή του τόπου τέλεσης των ιερών ακολουθιών κρίνεται επιβεβλημένη εξ αιτίας των προληπτικών υγειονομικών μέτρων κατά του «Covid-19».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα:
-Αύριο, Κυριακή 17 Οκτωβρίου (παραμονή της εορτής), στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Ελασσόνας, στις 6.30 το απόγευμα, θα τελεσθεί πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία.
-Μεθαύριο, ανήμερα της εορτής του Αγίου Λουκά (Δευτέρα 18 Οκτωβρίου), στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Ελασσόνας, 7.30 – 10.30 το πρωί, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με Θείο Κήρυγμα.

Στις ιερές Ακολουθίες θα χοροστατήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και θα συλλειτουργήσουν αρχιμανδρίτες και ιερείς της Ελασσόνας και αναμένεται να παραστούν οι αρχές της περιοχής και πιστοί από όλες τις ενορίες της πόλης, καθώς και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας.

Λίγα λόγια για την βιογραφία του τιμώμενου Αγίου Λουκά:
Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητα του ήταν Ελληνική. Ήταν γιατρός στο επάγγελμα, όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της (μία υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου), καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίο συνάντησε στη Θήβα και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Περιόδευσε σε Δαλματία, Ιταλία, Γαλλία, Αχαΐα, Βοιωτία και σε άλλες περιοχές.

Ο Άγιος Λουκάς μπορεί να μην υπήρξε ένας από τους δώδεκα Αποστόλους, έδρασε, όμως, σαν Απόστολος, όπως και οι δώδεκα. Γιατί έλαμψε σαν άριστος συνεργάτης της διακονίας του Αποστόλου Παύλου. Αυτό φαίνεται κατά την δεύτερη φυλάκιση του Απόστολου Παύλου στη Ρώμη, όταν ο ίδιος στη δεύτερη προς Τιμόθεον επιστολή του (κεφ. δ΄, στιχ. 11) γράφει: «Λουκάς έστι μόνος μετ’ εμού», μόνος ο Λουκάς είναι μαζί μου. Δηλαδή τον προβάλλει σαν παράδειγμα τέλειας αφοσίωσης, στον αγώνα του για την διάδοση του Ευαγγελίου. Επίσης, ο Άγιος Λουκάς συνέγραψε το τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, καθώς και τις πράξεις των Αποστόλων, που αποτελούν υπηρεσία ανυπολόγιστα μεγάλης αξίας.

Λέγεται ότι πέθανε με μαρτυρικό θάνατο (κατ' άλλους ειρηνικά σε ηλικία 80 ετών), και το 357 μ.Χ., το λείψανο του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο Ναό των Αγίων Αποστόλων.

Το όνομα Λουκάς, ετυμολογικά, προέρχεται από το Λατινικό lux-cis=φως, δηλαδή σημαίνει…ο φωτισμένος, αυτός που λάμπει από ωραιότητα!

Του Γιάννη Μουκίδη
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.