Ο Δήμος Ελασσόνας τίμησε τη Μάχη Σαρανταπόρου

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 109 χρόνων από τη νικηφόρα Μάχη Σαρανταπόρου της 9ης Οκτωβρίου 1912, ο Δήμος Ελασσόνας τίμησε τη μνήμη των πεσόντων με μία λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στο Σαραντάπορο.

Αρχικά τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. Αγ. Μαρίνας Σαρανταπόρου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων στη μνήμη των πεσόντων Αξιωματικών και Στρατιωτών.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Νάνος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας Ιπποκράτης Τζουμακλής και η αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠ Έλενα Ταζέ.

Η μάχη του Σαρανταπόρου θεωρείται ως η αποφασιστικότερη του πρώτου βαλκανικού πολέμου και αυτή που εξασφάλισε την νίκη στον ελληνικό στρατό και συνέβαλε στην υποχώρηση και αιχμαλωσία του οθωμανικού.

Από στρατιωτικής απόψεως παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνον για τη σκληρότητα που την χαρακτήρισε, αλλά και για τον εντυπωσιακό ελιγμό που πραγματοποίησε ο ελληνικός στρατός προκειμένου να υπερφαλαγγίσει τον οθωμανικό.

Παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον διότι οι σχετικές ελλείψεις των Οθωμανών ανέδειξαν την τεράστια σημασία των διαβιβάσεων και την αξία της πληροφορίας.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.