Όταν τα «βήματα» του Μίκη Θεοδωράκη βρέθηκαν στην Ελασσόνα…

 Είναι ένα διαφορετικό «κλικ» στο χρόνο που πέρασε, στο παρελθόν. Δεν χωρά αμφιβολία πως ο πρόσφατος θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη «ξύπνησε» μνήμες, προσωπικές και οικογενειακές, για πολύ κόσμο.

Μοναδικές φωτογραφίες από τις κατά καιρούς επισκέψεις του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη και πολιτικού Μίκη Θεοδωράκη στην Ελασσόνα, από το πολύτιμο αρχείο του Γιώργου Μεταξιώτη.

Ανατρέχοντας στην ιστορία του Μίκη Θεοδωράκη, να θυμίσουμε ότι το 1963 μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ιδρύθηκε η «Νεολαία Λαμπράκη», στην οποία εκλέγεται πρόεδρος. Την ίδια εποχή εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ. Η έντονη πολιτική του δράση και οι τακτικές περιοδείες του σε περιοχές της χώρας τον έφεραν και στα μέρη μας, και στην Ελασσόνα.

Μάϊος του 1965, Οκτώβριος του 1961, Νοέμβριος του 1963, το 1964 και άλλες χρονολογίες.

«Βόλτες» και συζητήσεις σε κεντρικά σημεία – δρόμους «στέκια» και στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας.

Φωτογραφίες που «ανασκαλίζουν» μνήμες εκείνης της περιόδου.
Οι παλαιότεροι έκαναν λόγο για μια επιβλητική αλλά και εμβληματική παρουσία, ιδιαίτερα επικοινωνιακή, που μιλούσε με όλο τον κόσμο, που προβληματιζόταν, που δεν δίσταζε να χαμογελάσει και να αστειευτεί, που μιλούσε και έπιανε κουβέντα και με τα μικρά παιδιά, που δεν έκρυβε τις ευαισθησίες και τις αδυναμίες του.

Στις φωτογραφίες, διακρίνονται, ανάμεσα στους άλλους: Χρήστος Σαμαράς, Γιώργος Μεταξιώτης, δημοσιογράφος Αλέξανδρος Κελέσης, ο Ελασσονίτης βουλευτής της ΕΔΑ Χρήστος Παγώνης, δικηγόρος, δημοσιογράφος και βουλευτής της ΕΔΑ Βαγγέλης Σακελλαρίου, γιατρός Κώστας Παπακωνσταντίνου, πιθανόν ο βουλευτής και μετά δήμαρχος Λαρισαίων Χονδρονάσιος, κ.ά.
Του Γιάννη Μουκίδη
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.