Πανελλαδικές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων – Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 16/11 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι κτηνοτρόφοι. Συγκεκριμένα εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων θα κάνουν παράστασης διαμαρτυρίας, την Τρίτη (16 Νοεμβρίου), στις έδρες των περιφερειών της χώρας και θα καταθέσουν κοινό υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Αυτό αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (10 Νοεμβρίου), της Συντονιστικής Ομάδα Εργασίας Κτηνοτρόφων (ΣΟΕΚ), στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο.

Σε επίπεδο Θεσσαλίας, η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 π.μ. στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου θα παρευρεθούν λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid, μόνο οι εκπρόσωποι των περίπου 15-20 κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών του κάμπου, ενώ δύο άτομα θα συναντηθούν με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, για να του παραδώσουν το κοινό υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Η σχετική ανακοίνωση της ΣΟΕΚ αναφέρει τα εξής: 

«Η ωραιοποιημένη κατάσταση για την κτηνοτροφία, που καλλιεργεί και η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, με κάθε επικοινωνιακό μέσο που διαθέτει, έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι κτηνοτρόφοι της πατρίδας μας. Δυστυχώς ήταν κοινή διαπίστωση όλων, η απουσία της συμμετοχής των κτηνοτρόφων στις σοβαρές αποφάσεις του ΥπΑΑΤ, κάτι που απεικονίζεται στο αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων. 

Προσπαθώντας να έχουμε μία εποικοδομητική συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναμένουμε την αποδοχή του αιτήματός μας προς τον υπουργό κ. Λιβανό, για συνάντηση μαζί του, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο μας. Τα προβλήματα όμως δεν μπορούν να περιμένουν τους ρυθμούς λειτουργίας του ΥπΑΑΤ. 

Αποφασίζουμε, την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων, την Τρίτη (16 Νοεμβρίου), στις έδρες των περιφερειών της χώρας, με περιορισμένο αριθμό ατόμων και τηρώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την αποφυγή μετάδοσης του COVID-19. Αυτή είναι μία πρώτη συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, με σκοπό την ενημέρωση και ενεργοποίηση των περιφερειαρχών και των τοπικών βουλευτών, αλλά κυρίως της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ. Τα υπόμνημα που θα κατατεθεί θα είναι κοινό για όλες τις περιφέρειες. 

Τα θέματα που αποφασίστηκε να περιλαμβάνονται στο υπόμνημα, είναι:

Ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης της τιμής τους.

Απόσυρση των άρθρων της ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015 όπως αυτή τροποποιήθηκε από την 1217/264725/27.09.2021, που αφορούν τους κτηνοτρόφους και επαναξιολόγησή τους.

Κατανομή Εθνικού αποθέματος.

Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου για ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα.

Μόνιμη μειωμένη τιμολόγηση του ρεύματος των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

Εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς και επιτροπές του ΥπΑΑΤ και στη διαδικασία διαβούλευσης για την ΚΑΠ 2021- 2027.

Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας είναι πολλά και σύνθετα. Η λύση όμως σε όλα έχει μία κοινή συνισταμένη και αυτή ονομάζεται «πολιτική βούληση». Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αφουγκραστεί τους κτηνοτρόφους και επί τέλους να πάρει τις σωστές αποφάσεις, για το καλό της Ελληνικής κτηνοτροφίας».

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.