Αναφορά-καταγγελία της Κοινότητας Βλαχογιαννίου στο ΔΣ Ελασσόνας για φωτοβολταϊκά πάρκα

Σε αναφορά – καταγγελία προχώρησε η κοινότητα Βλαχογιαννίου προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας με θέμα «Παραχώρηση Γεωργικών Εκτάσεων 5.000 στρεμμάτων για φωτοβολταικό σταθμό παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς».

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Δίχως να υπάρξει καμία διαβούλευση από το αρμόδιο Υπουργείο με την τοπική κοινωνία της ΔΕ Ποταμιάς, πληροφορηθήκαμε με μεγάλη μας λύπη πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραχωρεί εκτάσεις 5.000 στρεμμάτων, για φωτοβολταικό σταθμό παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Μάλιστα δύο είναι εκείνες οι εταιρείες που υπέβαλαν σχετικές αιτήσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο. Η μία εταιρεία φέρει την επωνυμία «Ηλιακή Ενεργειακή Βλαχογιαννίου ΜΟΝ ΙΚΕ» και έχει κάνει αίτηση για τη θέση «ισιώματα» Βλαχογιαννίου. «Λευκαδούλια Ζαγόρι» της ΔΕ Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας, με ισχύ 61.5 MW όπως αναφέρεται στο έντυπο άδειας παραγωγής. Η δε δεύτερη φέρει την επωνυμία «ΕΟΝ Ενεργειακή ΜΟΝ ΙΚΕ» και έχει υποβάλει αίτηση για τη θέση  «Λευκαδούλια Ζαγόρι» της Κοινότητας Βλαχογιαννίου, με ισχύ 28 MW όπως αναφέρεται στο έντυπο της άδειας παραγωγής.

Αγαπητοί κύριοι, ο πληθυσμός στη ΔΕ Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της κοινότητας Βλαχογιαννίου, έχουμε ως αποκλειστική απασχόληση την εκτατική κτηνοτροφία, προβατοτροφία, βοοτροφία, χοιροτροφία και το μοναδικό εισόδημά μας πηγάζει από αυτή.

Θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι η ανάπτυξη μέσω της κατασκευής ΑΠΕ, θέτει την ταφόπλακα σ έναν κλάδο όπως αυτόν της κτηνοτροφίας και την μελλοντική ερήμωση σ έναν τόπο που δεν έχει καμιά άλλη πηγή εισοδήματος.

Η ασκούμενη πολιτική να ενοικιάζονται εκ μέρος του δημοσίου αμιγώς βοσκότοποι σε εταιρίες εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών, δημιουργεί επιπλέων πολύ σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους δεδομένης τα απαραίτητης ύπαρξης βοσκοτόπου για την απρόσκοπτη άσκηση της εν λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας για την καταβολή επιδοτήσεων.

Δεν είμαστε αντίθετοι στην πράσινη ανάπτυξη αλλά αυτή πρέπει να γίνεται με σωστό σχεδιασμό και ορθή χωροθέτηση που δεν θα ανταγωνίζεται άλλους φυσικούς πόρους και την πρωτογενή παραγωγή.

Επιγραμματικά σας αναφέρουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν αν προχωρήσετε σε αυτό το ατόπημα.

-      Ο μαρασμός της κτηνοτροφίας εξαιτίας της εγκληματικής χρήσεως γης σε βοσκοτόπους.

-      Δυνατότητα ενοικίασης των βοσκοτόπων και την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημαίνει ξεκάθαρα απώλεια εκτάσεων βοσκής και κατ επέκταση οικονομική αφαίμαξη για τους κτηνοτρόφους, καθώς προαπαιτούμενο για την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης είναι η δήλωση βοσκήσιμης γης στον ΟΣΔΕ.

-      Στη δραματική συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα που επηρεάζεται δυσμενώς από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τους αγρότες να στερούνται προσωπικό χώρο των κοινόχρηστων εκτάσεων για τις αγροτικές τους καλλιέργειες».

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά τις τοποθετήσεις, του προέδρου των κτηνοτρόφων Γιάννη Γκουρομπίνου, του δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Γάτσα, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκου Ευαγγέλου, των επικεφαλής των άλλων συνδυασμών, Δημήτρη Καρανίκα και Δημήτρη Αβρανά αλλά και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Διονύση Κουρομπίνα, υπερψήφισε ομόφωνα την επιστολή-αναφορά-καταγγελία της τοπικής κοινότητας Βλαχογιαννίου.

Ανδρέας Νικούλης

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.