ΛΑ.ΣΥ.Ελασσόνας: Στηρίζουμε και διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματα των σεισμόπληκτων κατοίκων του Δήμου μας

Σε δελτίο τύπου της "Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ελασσόνας", αναφέρονται τα εξής: "Η φωτιά που ξέσπασε σε οικίσκο το μεσημέρι της Κυριακής στον καταυλισμό των σεισμοπαθών στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, αναδεικνύει τις δύσκολες αλλά και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες κάτοικοι του δήμου μας. Το γεγονός ότι η φωτιά ξεκίνησε πιθανότατα από βραχυκύκλωμα στον πίνακα του οικίσκου, ότι απουσίαζε οποιοδήποτε μέσο αντιπυρικής προστασίας στον καταυλισμό αλλά και το ότι δεν υπάρχουν εξωτερικές βρύσες στους οικίσκους, αναδεικνύουν επιπλέον τις πολύ σοβαρές ελλείψεις στις δομές των πληγέντων, τις οποίες επισημάναμε ως Λαϊκή Συσπείρωση για άλλη μια και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

  Ο χειμώνας έφτασε και στα κοντέινερ δεν έχουν τοποθετηθεί στέγαστρα για προστασία από το κρύο και τις βροχές, με αποτέλεσμα σε ορισμένα να μπαίνουν νερά από τις πόρτες  και να αναγκάζονται οι άνθρωποι που ζουν εκεί να τοποθετούν  αυτοσχέδια στέγαστρα για προστασία. Υπήρχαν οικογένειες που δεν είχαν  προμηθευτεί ακόμα οικιακές συσκευές μέχρι πριν λίγες μέρες, ενώ δεν έχουν χώρο να πλένουν και να στεγνώνουν τα ρούχα τους. Το οδικό δίκτυο στα χωριά  δεν έχει αποκατασταθεί και πορευόμαστε με λύσεις «καρμανιόλα» όπως η σύνδεση Μεσοχωρίου- Βλαχογιαννίου. Οι κάτοικοι του Μεσοχωρίου κάνουνε συνεχώς εκκλήσεις να δοθεί ουσιαστική λύση πριν συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα-είναι ζήτημα βέβαια που αφορά πρώτα και κύρια την περιφέρεια.

 Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία κατεδάφιση «κόκκινου» σπιτιού αλλά και εκεί που έχει ξεκινήσει όπως στο γειτονικό δήμο Τυρνάβου, κανένας κάτοικος δεν έχει ξεκινήσει  να φτιάχνει καινούριο σπίτι, αφού οι περισσότερες οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Υπάρχουν αποθήκες, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που επίσης πρέπει να αποκατασταθούν. Η κυβέρνηση αντί να αποζημιώσει 100% τη ζημιά και την ανέγερση νέων ασφαλών κατοικιών, στέλνει τους σεισμόπληκτους να χρεωθούνε στις τράπεζες με δάνεια, δίνοντάς τους μόνο ένα μέρος ως επιδότηση. Δυσβάσταχτα είναι και τα έξοδα των φακέλων και των οικοδομικών αδειών που απαιτούνται από τους ιδιώτες μηχανικούς. Μέχρι 2000 ευρώ και περισσότερα μας λένε οι πληγέντες ότι μπορεί να φτάσει το συγκεκριμένο έξοδο.

 Αρκετές οικογένειες αποκλείσθηκαν άδικα από την διαδικασία χορήγησης τόσο του επιδόματος των 600 ευρώ, για το οποίο όσοι «παρέλασαν» από τα χωριό μας είχαν υποσχεθεί ότι θα το παίρνανε όλοι, όσο και για τις οικοσκευές και τις επιδιορθώσεις γιατί το σπίτι τους δεν αποτελούσε πρώτη κατοικία, πράγμα πέρα για πέρα άδικο καθώς πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τη β’ κατοικία ουσιαστικά σαν α’ κατοικία.  Επιπλέον δεν έχουν καμία απαλλαγή από πληρωμές σε λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφωνίας και ΕΝΦΙΑ.

 Ως Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζουμε και διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματα των σεισμόπληκτων κατοίκων του Δήμου μας:

- Να δοθούν τα επιδόματα των 600 ευρώ και αυτό για τις μικροεπισκευές και  την αποζημίωση των οικοσκευών σε όλους τους κατοίκους των χωριών μας(πρώην Δήμος Ποταμιάς, Βερδικούσια και Παλιόκαστρο) που τα έχουν αιτηθεί.

 -Να δοθεί αποζημίωση σε όλους τους σεισμόπληκτους στο 100% των ζημιών σε α’ και β΄ κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που κάνουν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες. Το ίδιο και για τις ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες.

 -Να καλύπτονται πλήρως από το κράτος, τα έξοδα φακέλου και οικοδομικής άδειας των σεισμόπληκτων.

 -Να ολοκληρωθούν άμεσα οι κατεδαφίσεις των «κόκκινων» σπιτιών και αποθηκών και η απομάκρυνση των μπάζων με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

  - Καμία χρέωση των σεισμόπληκτων κατοίκων για τη μεταφορά των ρολογιών της ΔΕΗ.

 - Κατασκευή στεγάστρων στις δομές για την  προστασία των οικίσκων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων.

-Πλήρης εξοπλισμός των οικίσκων με οικοσκευές καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες με θερμαντικά σώματα, κουζίνες και πλυντήρια.

 -Έλεγχος όλων των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στα κοντέινερ.

 -Μέτρα αντιπυρικής πυροπροστασίας και  προστατευτικά μέσα πυρόσβεσης στους καταυλισμούς.

 -Ξεχωριστά κοντέινερ με πλυντήρια και στεγνωτήρια στις δομές. Τα στεγνωτήρια κρίνονται απαραίτητα γιατί το στέγνωμα των ρούχων μέσα στα κοντέινερ είναι δύσκολο και δημιουργεί ακατάλληλες συνθήκες λόγω της υγρασίας.

  -Καθαρό, πόσιμο και ποιοτικό νερό στους οικίσκους των δομών. Να συνδεθούν και να τοποθετηθούν εξωτερικές βρύσες στις δομές.

  -Εγκατάσταση φωτισμού στο δρόμο που συνδέει τη δομή του Μεσοχωρίου με το χωριό καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος για τους πεζούς.

  -Άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου που συνδέει το Μεσοχώρι με το Βλαχογιάννι.

 -Να υπάρξει απαλλαγή από πληρωμή λογαριασμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν.

 -Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος.

 -Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση για αυτά". 

Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.