Στην Καρυά Ελασσόνας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χαρίτων (φωτ.)

Στην Καρυά Ελασσόνας και στην παρουσίαση του προγράμματος της γαλακτοβιομηχανίας ΟΛΥΜΠΟΣ και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού HOPEgenesis που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, παραβρέθηκε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτων.

Κατά την επίσκεψή του, μαζί με τον ιδρυτή της HOPEgenesis μαιευτήρα – γυναικολόγο Δρ. Στέφανο Χανδακά, φωτογραφήθηκε με τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καρυάς, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να πιάσει την κιμωλία και να γράψει στον μαυροπίνακα της τάξης.

Στον σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ανέφερε τα εξής: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμητική σας πρόσκληση να με συμπεριλάβετέ στους συνδαιτυμόνες της εκδήλωσης και της ενημέρωσης.

Θέλω να συγχαρώ όλους τους φορείς γι αυτήν την πρωτοβουλία την οποία έχουν αναλάβει και στο θέμα της ενημέρωσης αλλά και της βοήθειας  που αφορά την υπογεννητικότητα στα απομακρυσμένα χωριά και τις περιοχές μας.

Από την πλευρά μου θέλω να επισημάνω ότι ανέκαθεν και η εκκλησία μας συμπορεύεται στο θέμα αυτό και πάντοτε επισημαίνει το θέμα των γεννήσεων, με δραστηριότητες, με πρωτοβουλίες, με επισημάνσεις τις οποίες κατά καιρούς προβάλει. Θα σας αναφέρω ένα μικρό παράδειγμα το οποίο είχε ξεκινήσει ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κυρός Χριστόπουλος, που αφορούσε την υπογεννητικότητα στα χωριά και της περιοχές της Θράκης. Το πρόγραμμα αυτό έχει δεκαπέντε περίπου χρόνια που έχει εφαρμοστεί και όλα αυτά τα χρόνια όπως το παρακολουθώ και εγώ ως κληρικός και επίσκοπος μέσα στην εκκλησία, αν και υποστηρίζεται με μεγάλη δυσκολία, γιατί πρόκειται περί οικονομικής ενισχύσεως των οικογενειών που φέρουν τρίτο παιδί στον κόσμο, παρόλα αυτά συνεχίζει ακόμα να υφίσταται.  

Το πρόγραμμα HOPEgenesis μας δίνει ελπίδα πως και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες ότι θα συνεχίσει αυτή η δραστηριότητα και σε άλλες περιοχές.

Είναι πραγματικά ένα πρόβλημα για την Ελλάδα μας αλλά και Εθνικό πρόβλημα η υπογεννητικότητα, κυρίως το δημογραφικό πρόβλημα.

Βλέποντας συνεχώς τον νεανικό μας πληθυσμό να συρρικνώνεται, βλέποντας τα σχολεία στα χωριά μας να κλείνουν, το ένα μετά το άλλο, η επικίνδυνα οι μαθητές συνεχώς να μειώνονται.

Πιστεύω ότι αυτές οι πρωτοβουλίες ότι θα διευκολύνουν όσο μπορούνε αυτό το πρόβλημα το οποίο έχουμε.

Βέβαια υπάρχουν και άλλα προβλήματα και άλλοι παράμετροι που αφορούν την υπογεννητικότητα, για τους οποίους καμιά φορά ενοχλούνται οι άνθρωποι όταν η εκκλησία το αναφέρει. Και μέσα σε αυτό θα πρέπει να πούμε ότι είναι και οι εκτρώσεις. Δεν θα δούμε την ηθική πλευρά του ζητήματος, αλλά θα το δούμε σαν γεγονός, που είναι και αυτό μείωση του πληθυσμού της χώρας, όταν βγαίνουμε και λέμε και συγκρίνουμε τους θανάτους με τις γεννήσεις, θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί έχουμε λίγες γεννήσεις αλλά και κατά πόσο εμείς εμποδίζουμε το να έρθουν στον κόσμο νέα παιδιά.

Όλα αυτά νομίζω θα ευαισθητοποιήσουν κάποια στιγμή, γιατί η εκκλησία συνεχώς και τα κηρύττει και τα  λέει, αλλά θα ευαισθητοποιήσουν και την πολιτεία, αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Θέλω να σας συγχαρώ γιατί πρώτη φορά στην διακονία μου μέχρι σήμερα, έχω αυτή την εμπειρία, μια επιχείρηση σε συνεργασία με καθηγητές, να αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία που αφορά το θέμα των γεννήσεων και γι αυτό είστε αξιέπαινοι. Εύχομαι η προσπάθεια σας, ο κόπος σας και η ελπίδα σας να μην πάνε χαμένοι.

Καλή δύναμη στο έργο σας και να γνωρίζεται είμαστε κοντά σας και στο πλευρό σας».

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.