Με τη συνεργασία του Δήμου Ελασσόνας το Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Η Τέχνη στη Θεσσαλία την εποχή του Διαφωτισμού (1770-1830)»

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα «Η Τέχνη στη Θεσσαλία την εποχή του Διαφωτισμού (1770-1830)», που διοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας και την Ι.Μ. Ελασσόνας, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε, υβριδικά, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, στις 26 Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με την περιοδική έκθεση «Η Επιστροφή των Μουσών. Λόγιοι, Έμποροι και Καλλιτέχνες στη Θεσσαλία τις παραμονές της Επανάστασης» (Ιούλιος 2021- Απρίλιος 2022».

Στο Συμπόσιο απηύθυνε χαιρετισμό μεταξύ άλλων και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας Κώστας Πασχόπουλος.  

Δεκαπέντε προσκεκλημένοι ομιλητές παρουσίασαν θέματα σχετικά με τη ζωγραφική, τα χρυσοκεντήματα, την αργυροχοΐα και άλλες τέχνες της περιόδου, ενώ υπήρξε και εισαγωγική ενότητα για την ανανεωτική κίνηση που επικρατούσε στους λόγιους της εποχής την περίοδο πριν την επανάσταση και την άνθηση της εκπαίδευσης.

Τη δεύτερη μέρα του Συμποσίου, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Ελασσόνας και της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας επίσκεψη των συνέδρων σε μνημεία που έπαιξαν σημαντικό ρόλο την εποχή του ‘21 στην Ελασσόνα στην  Τσαριτσάνη, στη Mονή Ολυμπιώτισσας και στη Mονή Σπαρμού.

Στην Τσαριτσάνη, τους συνέδρους υποδέχτηκε ο Αντιδήμαρχος Κώστας Πασχόπουλος και η Ελένη Ταζέ Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας, ενώ ο Μητροπολίτης Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτωνας, τους ξενάγησε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, όπου φυλάσσονται τα άμφια του Οικονόμου και η μήτρα του. Εντυπωσιάστηκαν από την Οικονόμειο Σχολή αλλά και τον Πύργο του Μάμτζιου.

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας, ο Μητροπολίτης Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτωνας ξενάγησε τους συνέδρους στο κειμηλιαρχείο της Μονής, ανέλυσε τη σπάνια αρχιτεκτονική, η οποία υπολογίζεται στα τέλη του 13ου αιώνα, και ανήκει στον τύπο του «μονόκλιτου τρουλλαίου ναού με περίστρωο», την τοιχογραφία της, καθώς και τη βιβλιοθήκη της. Ο Μητροπολίτης, τόνισε, επίσης, την προσφορά της Μονής στον αγώνα της Επανάστασης.  Οι σύνεδροι εντυπωσιάστηκαν από τη συλλογή και ειδικά με το Τέμπλο του Ναού, ένα ξυλόγλυπτο έργο του 19ου αιώνα.

Τέλος, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν πάντοτε συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο Κώστα Πασχόπουλο και την αντιπρόεδρο του ΟΚΠΑΠ Ελένα Ταζέ, την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Σπαρμού, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά του Ολύμπου και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Εκεί ξεναγήθηκαν στο ξυλόγλυπτο Τέμπλο του Καθολικού, το οποίο κατασκευάστηκε το 1766 και είναι διανθισμένο με παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να δουν το Ιστορικό χειρόγραφο του τότε Ηγούμενου της Μονής Παρθένιου, που αναφέρεται στην Επανάστασης του Ολύμπου του 1822 και που αποτελεί τη μοναδική πηγή για το κίνημα αυτό.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.