Επερώτηση ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας, για τα φωτοβολταικά στην Καλλιθέα Ελασσόνας

 Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας επισημαίνονται:

«Στις περιοχές «Λιβαδότοπος 1», «Λιβαδότοπος 2» και «Τσουκάλια 1»,  του χωριού Καλλιθέα Ελασσόνας, σε μια μεγάλη δημόσια δασική και χορτολιβαδική έκταση, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες ως βοσκότοπος από κτηνοτρόφους της Καλλιθέας και όμορων χωριών, μεγάλη ιδιωτική εταιρεία ζήτησε την εκμίσθωσή της από το ελληνικό δημόσιο και την αδειοδότηση για να εγκαταστήσει φωτοβολταικά πάρκα 13,0ΜWp στην πρώτη, 19,9ΜWp στην δεύτερη και 19,9ΜWp στην τρίτη περιοχή.

Η εκμίσθωση της δημόσιας έκτασης στην ιδιωτική εταιρεία και η εγκατάσταση φωτοβολταικών πάρκων, θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα κέρδη της εταιρείας

Οι κάτοικοι της περιοχής και γενικότερα οι λαϊκές οικογένειες, όπως έχει αποδειχτεί από την επέλαση των ιδιωτικών επενδύσεων σε φωτοβολταικά και αιολικά, που επέτρεψαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η περιφερειακή και τοπική διοίκηση εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, δεν θα κερδίσουν τίποτα, αντιθέτως θα έχουν αρνητικές συνέπειες.

Πληρώνουν ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα, τώρα ακριβότερα με τις νέες ανατιμήσεις για να αυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών, θα αυξηθούν οι οικογένειες που δεν θα έχουν ρεύμα στο σπίτι τους, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Η εγκατάσταση του φωτοβολταικού πάρκου θα ανατρέψει πλήρως τον κτηνοτροφικό-γεωργικό χαρακτήρα του χωριού. Οι κτηνοτρόφοι της Καλλιθέας, όπως και των γειτονικών χωριών που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη έκταση ως βοσκότοπο εδώ και ένα αιώνα, θα εκδιωχθούν και θα οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, είμαστε από θέση αρχής ενάντια στην εκχώρηση της ενέργειας στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών και αγωνιζόμαστε η παραγωγή και η διανομή της ενέργειας από όλες τις πηγές ενέργειας, να ανήκει σε έναν αποκλειστικά εθνικό φορέα, στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής που επιδιώκουμε σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, ώστε να εξασφαλίζεται φθηνό ρεύμα σε όλο το λαό και για την κάλυψη των αναγκών της οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον. Απ’ αυτή τη σκοπιά έχουμε καταψηφίσει στο Π.Σ όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που την μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα για το λαό και πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καταστρέφοντας σε αρκετές περιπτώσεις την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και το περιβάλλον.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ρωτάμε την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας:

  1. Αν προτίθεται να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην συγκεκριμένη ΜΠΕ ;
  2. Αν ναι τι ενέργειες θα κάνει προς την κυβέρνηση, για να σταματήσει η εκμίσθωση στην ιδιωτική εταιρεία της δημόσιας έκτασης-βοσκότοπο στην Καλλιθέα Ελασσόνας, να μην αδειοδοτηθεί και εγκατασταθεί το φωτοβολταικό πάρκο, αλλά να παραμείνει ως βοσκότοπος και για τις ανάγκες του χωριού, όπως μέχρι σήμερα;’
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.