Κατάνυξη…με μέτρα και ηχηρά μηνύματα στη «Μητρόπολη των Εορτών» στην Ελασσόνα

«Ψυχή και σώμα γιορτάζουν μαζί, ευφραίνονται με τη θεία ευφροσύνη, που δεν την απογεύεται όποιος βρίσκεται μακριά από τον Χριστό. Ενώ η καρδιά του χριστιανού, αυτές τις αγιασμένες μέρες, είναι γεμάτη από την ευωδία της υμνωδίας, γεμάτη από μια γλυκύτατη πνευματική φωτοχυσία, που σκεπάζει όλη την κτίση, τα βουνά, τη θάλασσα, τον κάθε βράχο, το κάθε δέντρο, την κάθε πέτρα, το κάθε πλάσμα». Αυτά «κατέθετε» με τη γραφίδα του για τα Χριστούγεννα πριν χρόνια ο Φώτης Κόντογλου. 

Και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης χαρακτήριζε τα Χριστούγεννα «γλυκύτατη και συγκινητικωτάτη οικογενειακή κατ΄ εξοχήν εορτή». 

Με θεία κατάνυξη, με ηχηρά μηνύματα και μέσα στο πλαίσιο των περιοριστικών προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του «Covid-19» σε όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής γιορτάστηκαν τα Χριστούγεννα, η «Μητρόπολη των Εορτών», και στην επαρχία Ελασσόνας. Κυρίαρχα στοιχεία και φέτος οι μάσκες και οι αποστάσεις που κρατούσαν ανάμεσα τους οι πιστοί, κάτι που άλλωστε…έχει γίνει συνήθεια. 

Η εικόνα στο εσωτερικό των ναών δεν είχε καμιά σχέση με την εικόνα των κατάμεστων από κόσμο ναών στο κοντινό μας παρελθόν. 

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Γεννήσεως του Σωτήρος, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν μαζί του ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Πνευματικός. 

Ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης π. Βησσαρίων, απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα, ανέγνωσε το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, που, ανάμεσα στα άλλα, υπογραμμίζει με νόημα: 

«Το θλιβερό είναι ότι όχι μόνον οι σπουδαίοι τότε, άλλα ένα μεγάλο μέρος του κόσμου και σήμερα δεν «παραλαμβάνουμε» τον Χριστό. Έπειτα από την θαυματουργική επέκταση του Χριστιανισμού, έπειτα από την σωτηρία που ο Λυτρωτής χάρισε στην ανθρωπότητα, έπειτα από την εδραίωση της αγίας Εκκλησίας διά των μυστηρίων και της παρουσίας των αγίων μέσα στον κόσμο, πολλοί άνθρωποι απωθούμε τον Σωτήρα Χριστό από την ζωή μας. Μένουμε αδιάφοροι και ξένοι προς την διδασκαλία Του και τον τρόπο ζωής που υποδεικνύει, ξένοι ως προς τα αποτελέσματα της ενανθρωπήσεως και της σταυρικής λυτρωτικής Του θυσίας. 

Λείπει έτσι από την σκέψη μας, από την καρδιά μας, από την οικογένεια και την εργασία μας ο Χριστός, Θεωρούμε Αυτόν και την διδασκαλία Του ασύμφορη και ασυμβίβαστη με την ζωή μας, γιατί ζούμε όπως θέλουμε εμείς και όχι όπως θέλει ο Χριστός. Και ενώ με υπομονή, αγάπη και ποικίλους τρόπους κτυπά συνεχώς την πόρτα της ψυχής μας, εμείς παραμένουμε εγωιστικά αλύτρωτοι, φθάνοντας μάλιστα στο τραγικό σημείο, να επιδιώκουμε την διαγραφή ακόμα και αυτού του γεγονότος της Γεννήσεως του Χριστού, που συνιστά τα Χριστούγεννα, με την αντικατάσταση τους με μια άθρησκη, πνευματικά αχρωμάτιστη εορτή, άσχετη με το πρόσωπο του Χριστού! Έτσι θα μένουμε πτωχοί, ταλαίπωροι και δυστυχείς, εφ΄ όσον απουσιάζει από την ψυχή μας ο ένας, ο κοσμοπόθητος, ο ενανθρωπήσας Ιησούς Χριστός. 

Αλλά είναι μακάριοι και ευτυχείς, εκείνοι που Τον «παρέλαβον» και απολαμβάνουν στην ζωή τους την χαρά και την ευφροσύνη, εφ΄ όσον ζουν με το φως, την αλήθεια και την χάρη του. Εκείνοι που χαίρονται ουσιαστικά με την παρουσία Του, την προστασία, την παρηγορία και ενίσχυση Του.  

Θα έχουμε την χαρά των Χριστουγέννων μόνιμη και διαρκή, όταν εορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, Χριστούγεννα με τον Λυτρωτή και την χαρά της σωτηρίας που μας χαρίζει». 

Παρόντες στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία: Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθαν. Ζιώγας, οι αντιδήμαρχοι Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Γιάννης Καριπίδης, Κώστας Έξαρχος, Χρήστος Παπαδημητρίου, ο εντεταλμένος ειδικός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας – πρ. αντιδήμαρχος Γιάννης Νάνος, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας – επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Νίκος Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας Βασ. Μουλτσιάς, εκπρόσωποι φορέων, κ.ά.

Του Γιάννη Μουκίδη
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.