Από 13 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το νέο «Εξοικονομώ»

 Δημοσιεύτηκε αργά χθες το βράδυ ο οδηγός του «Νέου Εξοικονομώ» στην τελική του μορφή, με ενσωματωμένες όλες τις βελτιώσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων μονοκατοικίας/μεμονωμένου διαμερίσματος θα ανοίξει στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ για τις πολυκατοικίες την τρίτη εργάσιμη μέρα μετά τη λήξη υποβολής των αιτήσεων μονοκατοικίας/μεμονωμένου διαμερίσματος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε αύξηση της επιδότησης για τους ενοικιαστές. Στον αρχικό οδηγό προβλεπόταν ότι σε περίπτωση που η χρήση κατοικίας γίνεται από πρόσωπο διαφορετικό από τον αιτούντα (δωρεάν παραχώρηση / ενοικίαση), το ποσοστό επιχορήγησης είναι σταθερό (40%) και ανεξάρτητο της εισοδηματικής κατηγορίας. Τελικά, η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, φθάνοντας έως το 65%.

Η σημαντική διαφορά σε σχέση με όλα τα προηγούμενα προγράμματα είναι ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων. Πλέον, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα 50 ημερών από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την επικράτεια. Η πλατφόρμα, δηλαδή, δεν θα ανοίγει σε διαφορετική ημερομηνία ανά περιφέρεια, όπως γινόταν έως σήμερα. Παράλληλα, για την αποδοτικότερη απορρόφηση κονδυλίων, η κατανομή τους θα γίνεται ανά περιφερειακή ενότητα (νομός), και όχι ανά Περιφέρεια.

Για τις αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία διαμορφώνονται πέντε κατηγορίες επιδοτήσεων:

  • για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ το ποσοστό επιχορήγησης είναι 75%
  • για ατομικό εισόδημα 5.000-10.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000-20.000 ευρώ το ποσοστό επιχορήγησης είναι 70%
  • για ατομικό εισόδημα 10.000-20.000 ευρώ και οικογενειακό 20.000-30.000 ευρώ το ποσοστό επιχορήγησης είναι 55%
  • για ατομικό εισόδημα 20.000-30.000 ευρώ και οικογενειακό 30.000-40.000 ευρώ το ποσοστό επιχορήγησης είναι 45%
  • για ατομικό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ και οικογενειακό άνω των 40.000 ευρώ το ποσοστό επιχορήγησης είναι 40%

Παράλληλα τροποποιούνται τα κριτήρια αξιολόγησης. Τα ποσοστά επιδότησης κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα, ενώ πρώτη φορά εισάγονται κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, πολυτέκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 21% του ποσοστού μοριοδότησης.

Επίσης, εισάγεται το κριτήριο των βαθμοημερών, με το οποίο λαμβάνονται υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Πάντως, το μέγιστο ύψος του επιλέξιμου προϋπολογισμού προς επιδότηση ανά κατοικία θα είναι χαμηλότερο από τα 50.000 ευρώ, ενώ το ανώτερο ποσοστό επιδότησης πέφτει στο 75%, από το 90% που έφτανε πέρυσι με τα διάφορα μπόνους.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.