Η Μέλισσα Κίκιζας εξαγόρασε την Terra Creta

 Στην εξαγορά της Terra Creta, μίας από τις πλέον καταξιωμένες παγκοσμίως ελαιουργικές εταιρείες με διεθνείς διακρίσεις, προχώρησε η γνωστή βιομηχανία ζυμαρικών «Μέλισσα Κίκιζας». Με αυτό τον τρόπο η «Μέλισσα Κίκιζας» προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της και το ελαιόλαδο –υπενθυμίζεται ότι είχε διεκδικήσει και την Μινέρβα Ελαιουργική, χωρίς να τα καταφέρει- και μάλιστα προϊόντα που θεωρούνται premium και με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα.

Η Terra Creta ιδρύθηκε το 2001 με τις πρώτες της εγκαταστάσεις τότε να βρίσκονται στη Σούδα Χανίων. Ένα από τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας ήταν το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Κολουμβαρίου του νομού Χανίων, το οποίο ακόμα και σήμερα είναι γνωστό σε πολλές χώρες για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ποιότητας και γεύσης που διαθέτει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μέλισσα Κίκιζας, Αλέξανδρος Κίκιζας δήλωσε: «Καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά την Terra Creta και τους ανθρώπους της στην οικογένεια της Μέλισσα Κίκιζας. Η είσοδος μας στην κατηγορία του ελαιολάδου σηματοδοτεί την πρόθεσή μας να μετεξελιχθούμε σε έναν όμιλο που θα προσφέρει σε όλον τον κόσμο, τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής διατροφής. Η Terra Creta ξεχωρίζει για τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και για το πάθος των ανθρώπων της για τη δημιουργία και παραγωγή τους. Όραμά μας είναι να δώσουμε στο ελληνικό ελαιόλαδο τη θέση που του αξίζει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου IOGR Γιάννης Γρύλος δήλωσε: «Από σήμερα η Terra Creta περνά σε νέα χέρια. Στην Μέλισσα Κίκιζας, μια υγιή ελληνική εταιρεία, καταξιωμένη στο χώρο των τροφίμων. Η πρόταση που μας κατατέθηκε για τη μεταβίβαση της εταιρείας δεν αποτελούσε για εμάς απλώς μια επικερδή εμπορική συμφωνία. Ήταν επίσης η αναγνώριση και επιβράβευση των προσπαθειών μας να εξυγιάνουμε, να αναπτύξουμε και να δώσουμε πρόσθετη αξία σε μια εταιρεία με σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία των Χανίων και όλης της Κρήτης.

Και αυτό μας κάνει πολλαπλά χαρούμενους. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνεργαστήκαμε δημιουργικά επί σχεδόν μια δεκαετία. Τα στελέχη και τους εργαζόμενους της εταιρείας, τους παραγωγούς και όλους τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και να ευχηθώ στους νέους ιδιοκτήτες να κρατήσουν την εταιρεία ψηλά και να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις».

Κράτησε τον τζίρο

Σε ό,τι αφορά την πορεία των μεγεθών τη φετινή χρονιά, η Μέλισσα πέτυχε τη διατήρηση της δυναμικής των εσόδων του 2020, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, με γνώμονα ότι η κατηγορία των ζυμαρικών πέρυσι λόγω των lockdowns κατέγραψε υψηλές επιδόσεις στο ράφι. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Κίκιζας, «σε όρους κερδοφορίας τα αποτελέσματα θα είναι επιβαρυμένα από τις ιδιαίτερα υψηλές ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, με την τιμή στο σιτάρι να έχει αγγίξει τα 530 ευρώ/τόνο από 250 ευρώ/τόνο που διαμορφώνεται η μέση τιμή, καθώς και στο αυξημένο κόστος ενέργειας».

Υπενθυμίζεται ότι η Μέλισσα έκλεισε το 2020 με ενισχυμένο τζίρο κατά 12,9%, στα 73,9 εκατ. και διπλασιασμό σχεδόν στα προ φόρων κέρδη, τα οποία ανήλθαν σε 5,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση περί το 35%, στα 5 εκατ. ευρώ.

Terra Creta

Αναφορικά με το νέο απόκτημα της Μέλισσα, την Terra Creta, αξίζει να επισημανθεί ότι η εταιρεία με έδρα το Κολυμβάρι Χανίων δραστηριοποιείται από το 2001 στην παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Το 2012 η Terra Creta εξαγοράστηκε από τον όμιλο επιχειρήσεων IOGR του Γιάννη Γρύλου (Skyexpress) και πλέον πέρασε στον έλεγχο της Μέλισσα.

Εξάγει τα προϊόντα της σε περίπου 40 αγορές και συνεργάζεται με πάνω από 100 αλυσίδες τροφίμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2020 εμφάνισε έσοδα 19 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,9% σε σχέση με το 2019. Ακόμα πιο βελτιωμένη εικόνα εμφάνισε η κερδοφορία, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 19,5%, στα 2,6 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 31%, στα 2,3 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν τα προ φόρων κέρδη και κατά 30% τα καθαρά αποτελέσματα, τα οποία ανήλθαν σε 1,38 εκατ. ευρώ.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.