Χωρίς σχολικά γεύματα ακόμη οι μαθητές!

Διανύουμε ήδη την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και τα σχολικά γεύματα εξακολουθούν να μην έχουν «σερβιριστεί». Τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και λίγο πριν τα σχολεία κλείσουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων, η διανομή των σχολικών γευμάτων στα σχολεία του νομού Λάρισας δεν έχει ξεκινήσει και οι διαμαρτυρίες από γονείς και συλλόγους πληθαίνουν. 

Σε μια χρονιά αρκετά δύσκολη και πιεσμένη οικονομικά για πολλά νοικοκυριά, το Πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων δεν έχει ξεκινήσει, λόγω της ακύρωσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον διαγωνισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, επειδή δεν τηρήθηκε η Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού και αποκλείστηκαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν το πρόγραμμα να καθυστερήσει και παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου η τροπολογία-ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα σχολικά γεύματα, που προέβλεπε την άμεση έναρξη της διανομής τους σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, έφτασε ο Δεκέμβριος και τα σχολεία παραμένουν χωρίς σχολικά γεύματα.


Η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας, κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, αναφέρει ότι όσον αφορά τον μηχανισμό των σχολείων του νομού Λάρισας που θα συμμετάσχει στο Πρόγραμμα είναι σε ετοιμότητα και περιμένει το «πράσινο φως» από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία για την έναρξη της διαδικασίας. Εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι το επόμενο διάστημα και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων το Πρόγραμμα θα ξεκινήσει αναφέρει:
«Συνήθως δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις. Σε ό,τι μας αφορά είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Έχουν εγκριθεί οι τριμελείς επιτροπές παραλαβής των γευμάτων και περιμένουμε να μας ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης. 

Συνολικά στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας το Πρόγραμμα θα αφορά 28 Δημοτικά Σχολεία σε Λάρισα, Ελασσόνα, Τύρναβο και Φάρσαλα και θα ωφεληθούν συνολικά 3.901 μαθητές».

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα είναι τα Δημοτικά Σχολεία Βερδικούσιας, Βλαχογιαννίου, Ευαγγελισμού, Καλλιθέας, Κρανέας, 1ο και 2ο Δημ. Σχολεία Ελασσόνας, τα Δημοτικά Δέντρων-Πλατανουλίων, Δαμασίου, το 4ο Δημ. Σχολείου Τυρνάβου, τα 1ο, 2ο, 3ο και 4ο Δημοτικά Φαρσάλων, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης και τα 11ο, 12ο, 15ο, 16ο, 17ο, 20ό, 23ο, 26ο, 30ό, 31ο, 32ο, 33ο και 38ο Δημοτικά Σχολεία Λάρισας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καταρτίζει, συντονίζει και εποπτεύει το Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» και η διαχείριση του Προγράμματος έχει ανατεθεί στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). 

Φέτος ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος και φτάνει τα 90,1 εκατ. έναντι 73.5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020-2021, αφού εντάχθηκαν περισσότερες σχολικές μονάδες στο Πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων και θα μοιραστούν 40.000 περισσότερες μερίδες φαγητού σε σύγκριση με την προηγούμενη σχολική χρονιά. Αυτό που αναμένεται όμως είναι το πότε...

 Της Νατάσας Πολυγένη

Πηγή: eleftheria.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.