Μετά το Πάσχα η επιδότηση για νέες ηλεκτρικές συσκευές

Μετά το Πάσχα με τη διανομή voucher και με κριτήρια προτεραιότητας όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, θα τρέξει το νέο πρόγραμμα για την επιδότηση στις ηλεκτρικές συσκευές

Ουσιαστικά λοιπόν όλα τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές. Με άλλα λόγια, η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών 2022 θα τρέξει μέσω απόσυρσης και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποσύρουν την παλιά και ενεργοβόρα συσκευή τους, παίρνοντας ως αντάλλαγμα έκπτωση που θα κυμαίνετα μεταξύ 30 – 40% για την αγορά νέου τύπου συσκευής. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει πως για την αγορά ενός ψυγείου αξίας 600 ευρώ, θα δίνεται voucher αξίας 180 – 240 ευρώ.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ψυγεία – καταψύκτες και κλιματιστικά ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση να συμπεριληφθούν και οι φούρνοι οι οποίοι αποδεδειγμένα αποτελούν ενεργοβόρες συσκευές. Ωστόσο, στην κορυφή το υπουργείο βάζει τα κλιματιστικά καθώς, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, και τις μέρες καύσωνα, το δίκτυο υπερφορτώνει επικίνδυνα με τον κίνδυνο ενός black out να είναι μεγάλος.

Επίσης, εξετάζεται να υπάρχει προτεραιότητα στις πιο παλαιές και ενεργοβόρες συσκευές, έναντι νεότερων (πχ. 15ετίας), ωστόσο δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις ως προς αυτό το σκέλος.


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.