Επιμένουν στις δενδρώδεις καλλιέργειες οι Ελασσονίτες

Η πιο συχνή ευχή που ακούστηκε, τιs γιορτινές μέρες από τα χείλη των παραγωγών τηs επαρχίας Ελασσόνας, εκτός από «υγεία και γρήγορη επιστροφή στην προ Covid επoxή» ήταν και «να βοηθήσει ο καιρός φέτος τιs αγροτικές καλλιέργειες, οι οnοίεs δοκιμάστηκαν σκληρά τα δύο τελευταία χρόνια από ακραία καιρικά φαινόμενα».

Η Ελασσόνα είναι μία ορεινή περιοχή στην οποία συνήθως ο χειμώνας είναι αρκετά βαρύς, με πολλά χιόνια και παγετούς. Πέρυσι μάλιστα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου «χτύπησαν» σε μεγάλο βαθμό τιs αμυγδαλιές και τιs καρυδιές, οι οποίες ευδοκιμούν στην περιοχή. Παρόλα αυτά οι 50 αγρότες-μέλη τηs Ομάδας Παραγωγών Ξηρών Καρπών του Συνεταιρισμού «Ένωση» Ελασσόνας κατάφεραν να πατάξουν περί τουs 100 τόνουs αμύγδαλα και 50 τόνουs καρύδια.

Η πλειοψηφία τηs nαραγωγής nουλήθηκε στην εταιρεία Agronuts, με την οποία συνεργάζεται επί χρόνια ο Συνεταιρισμός και η υπόλοιπη σε άλλουs ιδιώτεs. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο τηs Ένωσηs Ελασσόναs, Θανάση Στούnα, «οι Ελασσονίτεs παραγωγοί, παρά τιs ζημιέs που σημειώθηκαν στα δέντρα τα τελευταία χρόνια, συνεχίζουν να επενδύουν στουs ξηρούs καρπούs, καθώs φέτοs μπήκαν αρκετά νέα δέντρα στα χωράφια τηs nεριοχns». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αnώλειεs σημειώθηκαν και στα δημητριακό, αφού οι 230 παραγωγοί τηs Ένωσηs Ελασσόναs παρήγαγαν περί τουs 1.000 τόνουs κριθάρια, 500 τόνουs μαλακό σιτάρι και 200 τόνουs σκληρό .

Όλη η nαραγωγή nουλήθηκε στον έμπορο Διον. Μnαλούκα σε ικανοποιητικές σχετικά τιμέs. Στα κριθάρια η μέσn nαραγωγή κυμάνθηκε στα 300 κιλά και στα μαλακά σιτάρια στα 150 κιλά, ουσιαστικό προέκυψε μια μείωση τηs τάξης του 40-50 %.

Μετεωρολογικοί Σταθμοί 

Τα ακραία καιρικό φαινόμενα καθιστούν αναγκαία την ένταξη τηs πρότασης του Δήμου Ελασσόναs στο Πρόγραμμα «Τρίτσηs» για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Ευφυούs Συστήματος Παρακολούθησης τηs Κλιματικής Αλλαγής στιs αγροτικές κοινότητες του Δήμου, προϋπολογισμού 564.400 ευρώ, που αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Μετεωρολογικών Σταθμών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση τηs Ένωσης Ελασσόνας «αυτοί οι σταθμοί θα βοηθήσουν σημαντικό τουs nαραγωγούs στην πρόληψη των καταστροφών από τιs καιρικέs συνθήκες, μιαs και η κλιματική κρίση είναι εδώ και απειλεί».

Να σημειωθεί ότι σχετική εnερώτηση στον αν.υπουργό Εσωτερικών, κ. Πέτσα, κατέθεσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίληs Κόκκαληs, κάνονταs λόγο για «αδικαιολόγητη και πολύμηνη καθυστέρηση εντάξεων των υποβαλλόμενων έργων του Δήμου Ελασσόναs στο Πρόγραμμα Τρίτσηs».


Γ.Ρ. - Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.