Έρχεται η «Ελπίδα» με χιόνια και πολικό κρύο

Σε κλοιό χιονιά θα βρεθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα η Ελλάδα, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για πολικές θερμοκρασίες και χιόνια στα πεδινά.

Το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα κακοκαιρίας θα έρθει το Σαββατοκύριακο. Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις και η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, που σε κάποιες περιοχές θα αγγίξει και τους -20C, όπως αναφέρει ο Κλεάρχος Μαρουσάκης.

Αιτία για το παγωμένο σκηνικό στη χώρα είναι ο πολικός αεροχείμαρρος που περνά από την Ελλάδα και φέρνει δύο διαδοχικά ψυχρά κύματα.

Ας δούμε αναλυτικά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων:

Για την επιδείνωση του καιρού με την διπλή ψυχρή εισβολή που θα προκαλέσει κύμα κακοκαιρίας με χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις και την πτώση της θερμοκρασίας μίλησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Όπως είπε ο κ. Μαρουσάκης, η δεύτερη ψυχρή εισβολή θα έχει μεγάλη και θα ξεκινήσει από το Σάββατο και θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τη θερμοκρασία να δείχνει έως -20 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικά για την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε ότι δεν θα έχουμε κάτι αξιόλογο αλλά από το Σάββατο έρχονται πυκνές χιονοπτώσεις από Θεσσαλία και κάτω, συμπεριλαμβανομένης και της Πελοποννήσου, με τσουχτερό κρύο. Αυτό το δεύτερο κύμα θα επηρεάσει και πάλι κυρίως τα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Το ανησυχητικό είναι ότι το σκηνικό αυτό θα έχει μεγάλη διάρκεια καθώς όπως σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης «μέχρι το τέλος του μήνα θα πάμε με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή και πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα».

Αρναούτογλου: Από την Παρασκευή έντονες χιονοπτώσεις

Παρατεταμένη παγωνιά μίας εβδομάδας «βλέπει» ο Σάκης Αρναούτογλου και προειδοποιεί πως θα χιονίσει και στα νησιά του Αιγαίου.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Προσοχή στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο!!!

Φίλες και φίλοι!

Η χώρα μας εισέρχεται από το Σαββατοκύριακο (22-23 Γενάρη 2022) και για μία περίπου εβδομάδα σε φάση παρατεταμένης παγωνιάς και κατά τόπους ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και χιονοπτώσεων η ένταση και η έκταση των οποίων όμως είναι ακόμα ανοιχτές, εξαρτώμενες απολύτως από την ακριβή θέση και πορεία του συστήματος.

Τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία πάντως θέλουν τις πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις να σημειώνονται από βδομάδα κυρίως στα περισσότερα νησιά του... Αιγαίου!

Για να αποφευχθούν ζημιές λόγω παγετού σε υδρόμετρα και ιδιωτικές σωληνώσεις ύδρευσης, μέσα σε αυλές σπιτιών, κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως η κάλυψη/μόνωση υδρομέτρων ή η εκκένωση των σωλήνων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε ευπαθείς ορεινές αλλά και πεδινές στον παγετό περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας καλό θα είναι να υπάρχουν αποθέματα νερού μέσα στο σπίτι για κάθε χρήση!!!

Σκεφτόμαστε επίσης τα πουλιά αλλά και τα ζωάκια ρίχνοντάς τους τροφή καθώς και τα κατοικίδια σε εξωτερικούς χώρους ώστε να έχουν και αυτά τροφή, πόσιμο νερό και προστασία από την παγωνιά!»

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.