Γιορτάζει η Ι. Μονή Αγίου Αντωνίου Κοκκινόγης Ελασσόνας

 Πανηγυρίζει η ιστορική Ι. Μονή του Αγίου Αντωνίου, η «Δεμεράδων», που βρίσκεται στην Κοκκινόγη Ελασσόνας.

Σήμερα, Κυριακή 16 Ιανουαρίου(παραμονή της εορτής), το απόγευμα, θα ψαλλεί πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία.

Αύριο, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η πανηγυρική θεία Λειτουργία, όπου θα συλλειτουργήσουν ιερείς της περιοχής.

Λίγα στοιχεία για το ιστορικό μοναστήρι της Κοκκινόγης:
Η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου ή «Δεμεράδων» βρίσκεται στην Κοκκινόγη Ελασσόνας. Ιδρύθηκε το 1755 και ανακαινίσθηκε το 1794 από τον ηγούμενο Διόνυσο Μπαμπαλιάρη, σύμφωνα με δύο επιγραφές που υπάρχουν, μία στον ανατολικό τοίχο και μία λίγο κάτω από τη στέγη του Ναού. Αρχικά ήταν μετόχι της Μονής του Αγίου Αντωνίου ‘Σιάπκας’ της Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης και αργότερα, με σουλτανικό φιρμάνι, ανεξαρτητοποιήθηκε.

Tο καθολικό της Ιεράς Μονής, σήμερα χρησιμοποιείται ως ενοριακός ναός του χωριού. Πρόκειται για σταυροπηγιακό ίδρυμα (υπαγόταν απευθείας στο Πατριαρχείο), που στην περίοδο της ακμής του, στις αρχές του 19ου αιώνα, είχε μεγάλη κτηματική περιουσία και πολυάριθμα ζώα. H Ιερά Μονή, όπως αναφέρουν και τα ερείπια της, περιβαλλόταν περιμετρικά με διώροφες πτέρυγες και αποθηκευτικούς χώρους.

Στον αύλειο χώρο σώζεται μέχρι σήμερα η θολωτή πετρόκτιστη πηγή.
Όλες οι εγκαταστάσεις του Μοναστηριού, κάηκαν το 1924 από απροσεξία και το 1943 από τους Γερμανούς. Σήμερα η Μονή διαθέτει μικρό ξενώνα και διατηρείται σε καλή κατάσταση, σώζεται ο ψηλός περίβολος καθώς και ο Ναός του Μοναστηριού ο οποίος είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής και χρησιμοποιείται ως ενοριακός της Κοκκινόγης για να εκκλησιάζονται οι κάτοικοι.

Ο Ναός όμως εσωτερικά παρόλο που σώζεται δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατέστρεψε τα πάντα στο εσωτερικό του Ναού. Από την πυρκαγιά σώθηκαν μόνο η λειψανοθήκη με απότμημα της κάρας του Αγίου Αντωνίου, λείψανα άλλων Αγίων και λιγοστά ιερά κειμήλια. Επίσημα, το συγκεκριμένο μοναστήρι γιορτάζει και την 1η Αυγούστου.

Του Γιάννη Μουκίδη
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.