Οι Κομματικές Οργανώσεις Ελασσόνας του ΚΚΕ για την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Σε δελτίο τύπου των Κομματικών Οργανώσεων Ελασσόνας του ΚΚΕ, αναφέρονται τα εξής: 

"Πριν προλάβει να κλείσει ο χρόνος, σαν πρωτοχρονιάτικο δώρο στους επενδυτικούς καρχαρίες από την κυβέρνηση, προετοιμάζεται το έδαφος για την πιο απρόσκοπτη παραχώρηση των εθνικών δρυμών, των ορεινών όγκων και των δασικών γαιών.

Συγκεκριμένα την κατάργηση εφτά Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000 αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος σε εφαρμογή του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη. Πρόκειται για τους πρώτους επτά φορείς διαχείρισης εκ των οποίων και αυτός του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ενώ θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και οι ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση των υπόλοιπων 29 φορέων.

Σύμφωνα με τον περιβαλλοντοκτόνο ν. 4685/2020, η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας περνά υπό κεντρική διοίκηση και εντάσσεται στον νεοσύστατο «Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής». Η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος ισχυρίζεται ότι με την κεντρική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών θα επιλυθούν «χρόνια γραφειοκρατικά προβλήματα» που εμπόδιζαν τη «σωστή λειτουργία» των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης.

Στην πραγματικότητα, μέσω της κατάργησης των Τοπικών Οργανισμών Διαχείρισης, η κυβέρνηση επιδιώκει να παρακάμψει μια σειρά εμποδίων που προέκυπταν σε διάφορα επενδυτικά σχέδια, ενώ συνολικότερα ο εν λόγω νόμος δίνει δυνατότητα αλλαγών χρήσης γης για την εγκατάσταση ξενοδοχείων, λατομείων ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών, διευκολύνοντας φυσικά την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όπως είχαμε προειδοποιήσει την περίοδο που άνοιξε η συζήτηση για το εισιτήριο στον Όλυμπο δεν ήταν τόσο αθώα η επιλογή και η κουβέντα για τη δήθεν προστασία των ορεινών όγκων. Επιβεβαιωθήκαμε που δεν έχουμε απολύτως καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στην υποτιθέμενη «διαβεβαίωση» του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Αμυρά, ότι δεν θα μπει εισιτήριο στον Όλυμπο.

Εκείνο το διάστημα και η δημοτική αρχή Ελασσόνας με την τοποθέτησή της για το εισιτήριο άφηνε πόρτες ανοιχτές . Είχε τοποθετηθεί ότι δεν μπορούμε να το συζητάμε αφού δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές, αν φτιαχτούν δηλαδή θα είναι σύμφωνη. Βέβαια βρέθηκε  ο οργανισμός-υποδομή και αυτός είναι ο «Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής».

 Καταδικάζουμε για ακόμα μια φορά την οποιαδήποτε απόφαση και προσπάθεια επιβολής εισιτηρίου επίσκεψης στον Όλυμπο- ανεξάρτητα από την τιμή του και γενικότερα την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και δασών.

Να μην αναπτυχθεί καμία επιχειρηματική δράση στον Όλυμπο και στους άλλους ορεινούς όγκους.

Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι όλων των κυβερνήσεων, που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις και νομιμοποιούν καταπατητές. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν με ευθύνη της κυβέρνησης και όχι ιδιωτικών εταιρειών, ΜΚΟ και διαφόρων ιδρυμάτων.

Η προστασία των δασών και δρυμών δεν είναι πρόβλημα διαχείρισης, αντίθετα υπόθεση του λαού μας με τον καταλυτικό ρόλο των μαζικών φορέων κάθε περιοχής μέσα από την ανάδειξη του πραγματικού χαρακτήρα της πολιτιστικής και περιβαλλοντολογικής κληρονομιάς, της ανάγκης διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος ως προϋπόθεση για σύγχρονη ποιότητα ζωής".

Κομματικές Οργανώσεις Ελασσόνας του ΚΚΕ

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.