Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Επ.Ελασσόνας: Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής!

Παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης περί «πρωτοφανούς στήριξης του πρωτογενούς τομέα», η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, οξύνει τα προβλήματα μας.

Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, που επιβάλλουν τα μονοπώλια, αλλά και το ίδιο το κράτος με τον υψηλό ΦΠΑ, μας οδηγούν όχι μόνο να μην έχουμε ικανοποιητικό εισόδημα αλλά πολλές φορές να μην μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα μας.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση με τους λογαριασμούς ρεύματος που μας ήρθαν τους προηγούμενους μήνες και ήταν «φουσκωμένοι» και 2 φόρες παραπάνω από αυτά που ήδη πληρώναμε. Σημαντικό ρόλο για την αύξηση αυτή παίζει η επιβολή της «Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεών Προμήθειας», κατ' εφαρμογή των κυβερνητικών εντολών και αποφάσεων. Πρόκειται για ρήτρα που αποτελεί μηχανισμό αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Με δεδομένες τις υψηλές  τιμές χονδρεμπορικής που παρουσιάστηκαν και θα συνεχιστούν, για να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών της «πράσινης» ανάπτυξης (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κ.λπ.), οι αυξημένοι λογαριασμοί θα συνεχιστούν .

 Η  κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει το αίτημα για μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος έως και 50% και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Μπροστά στον φόβο των κινητοποιήσεών μας, έχει ήδη εξαγγείλει μέτρα κοροϊδίας όπως η κάλυψη κατά 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Από τη μια, απελευθερώνουν την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και θεσπίζουν ρήτρες για να διασφαλίζουν την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων, με μόνιμες αυξήσεις και χαράτσια στα τιμολόγια και από την άλλη, ανακοινώνουν προσωρινά και ανεπαρκή μέτρα για να διασκεδάσουν τη δυσαρέσκεια των αγροτών και να εξασφαλίσουν την εισπραξιμότητα των λογαριασμών για τις εταιρείες - παρόχους. Ακόμα κι έτσι όμως, η ρήτρα αναπροσαρμογής παραμένει και  μας επιβαρύνει με ένα επιπλέον 20% στο ήδη ρημαγμένο εισόδημα. Από κει και πέρα, δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επιπλέον μέτρο για το 2022, ενώ οι τιμές συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα στο ρεύμα, στα αγροτικά εφόδια, στα καλλιεργητικά έξοδα. Ούτε είναι τυχαίο ότι η «γαλαντομία» κυβέρνησης και ΔΕΗ εξαντλείται σε μια περίοδο όπου οι αρδευτικές ανάγκες είναι μικρότερες, άρα και η κατανάλωση ρεύματος.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας , συντονιζόμαστε με τους αγροτικούς συλλόγους του νομού και της Θεσσαλίας.

Συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΕΗ Ελασσόνας την Τετάρτη 26 Γενάρη  και ώρα 12:00.

Στηρίζουμε τις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις  και με τη μορφή των μπλόκων, που αποφασίστηκαν στην σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Διεκδικούμε:

 Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.