Ταπεινά και αθόρυβα η υποδοχή του 2022 στην Ελασσόνα

Με λιτό τρόπο, «αθόρυβα και ταπεινά», μέσα στο πλαίσιο των επιπλέον περιοριστικών προληπτικών μέτρων κατά τπς εξάπλωσηs της Coνid-19 και της νέας μετάλλαξης του ιού, π περιοχή της Ελασσόνας υποδέχθηκε το 2022.

Πάντως, κυρίαρχο στοιχείο στην αλλαγή του χρόνου τα εκατοντάδες βεγγαλικά και πυροτεχνήματα που «απλώθηκαν» και καταύγασαν σε όλες τις γωνιές της επαρχίας, ίσωs ένα μοναχικό συμβολικό πανηγυρικό «ξέσπασμα» του κόσμου, για ό,τι βιώνει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Επίκαιρα ήταν τα μηνύματα στην καθιερωμένη επίσημη πανηγυρική αρχιερατική θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία για την 1π του Νέου Έτουs, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόναs.

Κυρίαρχα στοιχεία, όπωs και τα Χριστούγεννα, οι μάσκεs και οι αποστάσειs που κρατούσαν ανάμεσά τουs οι πιστοί, κάτι που άλλωστε ...έχει γίνει συνήθεια.

Η εικόνα στο εσωτερικό του ναού δεν είχε καμιά σχέση με την εικόνα των κατάμεστων από κόσμο ναών στο κοντινό μαs παρελθόν. Εμφανήs η αίσθηση του φόβου και της ανησυχίαs του κόσμου, που δείχνει να φυλάγεται περισσότερο και να αποφεύγει την πολυκοσμία.

Στπ διάρκεια της θείαs Λειτουργίαs ο μοναχόs - διάκονοs π. Εφραίμ (...κατά κόσμο Κωνσταντίνοs Κατσαγάνπs) χειροτονήθηκε ιερέαs. Ο νέοs ιερέαs, που κατάγεται από τπ Μαλεσίνα Φθιώτιδαs, θα διακονεί στην ιστορική 1. Μονή Αγίου Δημητρίου - «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης.

Στιs προχθεσινέs θρnσκευτικέs εκδnλώσειs χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελοs της Ι. Μnτρόπολns - αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκοs, οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Νικόλαοs Πνευματικόs και π. Χρnστοs Γεροφάκαs και ο νεοχειροτονnθείs ιερέαs π. Εφραίμ Κατσαγάνηs. 

Τηρώντας το έθιμο, ο κ. Χαρίτων, πλαισιωμένος από τους κληρικούς, ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα του Μητροπολιτικού Ναού. Ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων, με αφορμή την έλευση του Νέου Χρόνου, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, έστειλε επίκαιρα μηνύματα:
«Τα δώρα που προσφέρουμε στους αγαπημένους και στους φίλους μας, προσφέρουν χαρά. Τα δώρα αποτελούν εκφράσεις αγάπης προς τους ανθρώπους. Δώρο, αυτό που προσφέρει ο Θεός στους ανθρώπους. Δώρο ζωής, δώρο υγείας και τόσες άλλες ευεργεσίες. Το Νέο Έτος είναι ακόμα ένα μεγάλο δώρο. Είναι η παράταση του χρόνου της ζωής μας. Πολλοί αναχώρησαν για την άλλη ζωή. Δεχόμαστε αυτό το δώρο του Θεού για την παράταση του χρόνου της ζωής μας. Να διάγετε με συνέπεια τη ζωή σας, με σοφία Θεού και σύνεση. Με συνέπεια και ακρίβεια, να εκμεταλλεύεστε τον χρόνο. Οι μέρες μας είναι γεμάτες από πονηρία και κακία.

Το 2022 να είναι έτος που θα μας δοθεί χρόνος και ευκαιρίες όλοι να ξαναδούμε τις αδυναμίες και τις ελλείψεις μας, τα λάθη που κάναμε για να τα διορθώσουμε, σε τι φταίξαμε, ποιους πικράναμε με τις συμπεριφορές μας, να προγραμματίσουμε νέες πρωτοβουλίες, να γίνουμε καλύτεροι. Να προβληματιστούμε σε τι σφάλαμε ως άνθρωποι.

Να εκμεταλλευόμαστε το κάθε λεπτό της ζωής μας σε έργα αρετής. Το Νέο Έτος να είναι για όλους καρποφόρο και δημιουργικό. Ευχόμεθα ο Θεός να μας χαρίζει το πολύτιμο αγαθό, την υγεία.

Ο Θεός όμως μας έδωσε και μυαλό για να φυλαγόμαστε και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Να επιδείξουμε υπευθυνότητα.
Έφυγε ακόμα ένας εξαιρετικά δύσκολος χρόνος. Το 2021 αφήνει πίσω σκληρή δοκιμασία, ήταν έτος πολλών θλίψεων και οδυνηρών γεγονότων στην ανθρωπότητα και στην περιοχή μας. Και οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι δυσοίωνες…

Η ειρήνη των λαών ξεκινά από την προσωπική ευθύνη του καθενός μας. Έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε στάση, συμπεριφορά, τρόπο σκέψης, να μετανοήσουμε και να ζήσουμε ειρηνικά.

Να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την αγάπη μας για τον πλησίον. Εύχομαι για ένα Νέο Έτος με ειρήνη, δικαιοσύνη, ενότητα, προσοχή, σύνεση, υπευθυνότητα».

Στις φετινές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς παρευρέθηκαν:
Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Ζιώγας, η αντιδήμαρχος Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, ο εντεταλμένος ειδικός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας – πρ. αντιδήμαρχος Γιάννης Νάνος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο – πρ. δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αικατ. Σερετίδου – Ζηρδέλη, Βάια Αργύρη – Μουτζίκου, Αν. Σερετίδης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας Βασ. Μουλτσιάς, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΑΕΝΟΛ Α.Ε.» Λευθέρης Φουρκιώτης, ο επιμελητηριακός σύμβουλος Θωμάς Ζηρδέλης, εκπρόσωποι φορέων, κ.ά.

Του Γιάννη Μουκίδη (Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)
Φωτογραφίες: Δημήτρης Καραγιάννης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.